Guanyar amb ajut

La creu d’Alcoraç en una façana de la Barceloneta.

Ve de lluny que a les persones ens encanta crear llegendes basades en fets reals. Sovint es tracta d’intervencions divines, que s’intercalen al relat per justificar els fets.

Al carrer del Comte de Santa Clara, al barri de la Barceloneta, trobem unes curioses peces de ceràmica que, tot i les dites urbanes, ningú sap qui o perquè les van posar. Damunt una mitja esfera en relleu, hi ha representada una creu i quatre caps d’àrabs amb turbant. Aquesta composició recorda molt a la creu d’Alcoraç, tot i que presenta algunes variacions.

Gràcies a la col·laboració de l’autor del blog Del Modernismo, he sabut que aquest element forma part de la decoració que Lluís Domènech i Montaner va realitzar per a la Fonda España de Barcelona. L’arrambador de la famosa Sala de les Sirenes, conté ceràmiques vidriades com aquesta, representant emblemes i escuts de ciutats i regnes medievals d’Espanya (ho podeu veure en un enllaç al final d’aquest article). Les mateixes les trobareu a la seva casa-museu a Canet de Mar.

Com també em comenta el mateix autor, podria ser que algú que treballava amb l’arquitecte, les va recuperar i reciclar.

Veiem què diu la història

Al segle XI hi hagué una dura batalla per recuperar Osca -Washka- de mans dels sarraïns. Els exèrcits aragonesos havien aconseguit ocupar diverses viles situades al voltant de la ciutat i començà el setge. Llavors, l’emir de Saragossa -Saraqusta- va reunir un poderós exèrcit per salvar Osca, però Pere I d’Aragó aconseguí la rendició de la ciutat a la zona coneguda com les planes d’Alcoraç.

Rajola amb la creu d'Alcoraç. Barceloneta. Barcelona

I aquí entra la intervenció divina

Diu la llegenda que Sant Jordi -patró del Regne d’Aragó- va aparèixer en un moment en què la batalla semblava afavorir les tropes islàmiques i va ajudar a guanyar a l’exèrcit aragonès. Per aquest motiu l’escut incorpora la creu vermella del sant.

A més, s’explica que va ser Jordi qui va tallar el cap de quatre prínceps musulmans, que són els que es van incorporar -dos segles més tard- a l’escut.

Però entre la terra i el cel hi ha molt d’espai per al dubte i algunes veus afirmen que es tracta de quatre prínceps aragonesos que van morir a la batalla, ja que enlloc es menciona la seva raça.

També sembla que, en un principi els caps corresponien a persones d’ètnia negroide, que portaven els ulls embenats, que al principi miraven a la dreta i després a l’esquerra, que duien corona … En fi, que ningú es posa d’acord. Mireu si no, l’escut de Sardenya, un record de quan va formar part del Regne d’Aragó.

Curiositat

El carrer on es troba l’edifici amb les rajoles s’anomena Comte de Santa Clara. Es refereix a Joan Procopi de Bassecourt, militar barceloní d’origen belga, que al segle XVIII va ser governador de Lleida i més tard de Louisiana. També fou capità general de Cuba i de Catalunya. Quin personatge!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Comte de Santa Clara, 38. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

 1. Hola!! No conocía la existencia de esta casa!! Las cerámicas si que las conozco! Las diseñó Lluís Domènech i Montaner para la Fonda España (carrer de Sant Pau), para el comedor y allí siguen a día de hoy. También las colocó en su casa de Canet de Mar (actualmente Casa museu Lluís Domènech i Montaner); pero como han llegado hasta esa calle… es un misterio. Quizás alguien que trabajaba en las obras de Domènech i Montaner las recuperó y recicló!
  La fonda España está decorada con emblemas y escudos que hacen referencia a ciudades y diferentes reinos medievales de España.

  • ¡Muchísimas gracias por la aportación! Me siento como Edipo resolviendo el enigma de la Esfinge. He estado en el museo de Canet pero no las recuerdo. Me queda visitar la Fonda (que no sé cómo hacerlo sin tener que comer ahí). Ahora solo falta saber ‘porqué’ las pusieron en esa casa, aunque tu teoría tiene mucho sentido. Ya he actualizado la información del artículo, mencionando tu blog, que por cierto, me parece extraordinario.

   • En el museo de Canet están en la Masia Rocosa, en el antiguo comedor. Respecto a la Fonda España hacen rutas para visitarla, si pasas por la recepción del hotel te diran la hora y dias. Creo que incluso son gratuitas.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).