Obligada missió

La Creu de la Santa Missió a Vilanova del Vallès

L’adoctrinament és sistemàticament practicat des que el primer ésser humà té ús de raó. Penseu si no, en els mítings polítics. Als qui treballeu en una gran empresa, no us han obligat a escoltar arengues del director general? I, què fan els dirigents religiosos? Cadascú escombra cap a casa intentant convèncer que la seva veritat és la que val. M’equivoco?

Bé, doncs, allà pels temps de les cascàrries (és a dir, al segle XIV), Vicenç Ferrer també ho feia. Sota el nom de ‘santes missions’, es convocava la feligresia i, durant uns dies, hi havia un non-stop proselitista. Aquests actes van tenir lloc fins no fa tant.

S’utilitzava tot el que ara en diríem eines de màrqueting. Primer ho anunciava el bisbe. Seguidament es presentaven uns missioners -o delegats, vaja- i entre rosaris, sermons, càntics, confessions, processons i comunions, passava el temps.

Peu amb trencadís de la Creu de la Santa Missió a Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Ús polític

Naturalment, sempre hi havia l’amenaça de les calderes on et rostiries si et plantejaves qualsevol altra alternativa.

Quan, després de la guerra civil, va guanyar qui va guanyar, aquestes ‘missions’ van venir molt bé als dirigents, qui les utilitzaren perquè ningú s’esgarriés. Així que els vilatans es veien obertament obligats a assistir de la mà dels poders polítics i militars. Al final, es publicava una nota de premsa destacant l’entusiasme popular i les massives conversions.

Per aquest motiu, en moltes poblacions trobem unes creus amb la inscripció -sempre en castellà- ‘Santa Misión’ i l’any. Generalment no tenen més interès, però la de Vilanova del Vallès és diferent. Té uns interessants aires modernistes. I a més, trobem, no una, sinó tres plaques. La primera correspon a la missió de 1912.

Placa de 1912 a la Creu de la Santa Missió a Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Al costat, la que va tenir lloc el 1954. I una altra, més que sospitosa, que anuncia que la creu de la Santa Missió va ser ‘renovada’ el 1939. Potser perquè va quedar destruïda. I, perquè ningú tingui cap mena de dubte, afegeix ‘Año de la victoria’.

Placa de 1939 a la Creu de la Santa Missió a Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Per si algú no ho té present, el 1939 es va anunciar oficialment que la guerra civil havia acabat i es va batejar amb aquest solemne nom. Per això, durant molts anys, van tenir lloc les inacabables desfilades militars del ‘Día de la Victoria’, típica demostració de poder dels qui guanyen per les armes.

Curiosament, aquí ja no se’n parla d’aquests actes multitudinaris -almenys no amb aquest nom-. En canvi, és ben actual a països llatinoamericans.

Aquarel·la de la creu de la Santa Missió de Vilanova del Vallès, al Vallès Oriental.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pg. de Santa Quitèria 28, Vilanova del Vallès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).