Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Un pont a una altra dimensió

Aqüeducte de Can Clota a Esplugues de Llobregat.

Avui visitarem un d’aquells llocs que et transporten -per bé o per mal- a indrets que creiem llunyans i els tenim aquí mateix.

Balcó de Can Cervera. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Cruïlla de camins, Esplugues de Llobregat va sucumbir a l’especulació, que com una allau, s’endugué la major part del seu patrimoni rural. Des de la muntanya de Sant Pere Màrtir es pot observar aquest municipi densament poblat. Però, si us hi fixeu millor, veureu un petit espai, just al costat de la Ronda de Dalt, que ha escapat miraculosament de les excavadores.

Cavallons en un hort al costat de l'Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Es tracta del torrent de Can Clota ple d’hortets, garrafes de plàstic, canyes, gallines i estrets corriols, pels quals et fa una mitja por endinsar-te.

Ombres de l'Aqüeducte Can Clota damunt els horts. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

I al bell mig, com en una pel·lícula futurista, un llarg i alt viaducte de maó vist, que travessa tot l’espai. Es tracta de l’aqüeducte de Can Clota. El va construir la Societat General d’Aigües de Barcelona a finals del XIX per portar l’aigua des de la muntanya que hem vist, fins al municipi, que ja començava a necessitar-ne, per abastir les indústries.

Panoràmica de l'Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Tanmateix, la vista des de dalt l’aqüeducte, és ben estranya: petits espais plens d’andròmines per una banda i horts molt ben cuidats a l’altre costat.

Andròmines en un hort al costat de l'Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

L’urbanitzat horitzó pot desanimar, però us convido a valorar la part surrealista que presenta aquesta estampa.

El pas superior de l'Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

En primer lloc, un talús de terra, on actualment hi ha un polsegòs aparcament, separa aquest espai del torrent de Can Nyac que, coses de les divisions territorials, pertany a l’Hospitalet de Llobregat. Tot i la proximitat, no us recomano anar a peu. Millor feu la volta amb el vehicle i aprofiteu per visitar el parc de Can Buxeres.

Tanca de ferro de Can Cervera. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Can Cervera

En tornar a l’aparcament, doneu una ullada a Can Cervera.

Detall de mosaic a Can Cervera. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Aquesta masia, remodelada al segle XIX per convertir-la en casa d’estiueig, resta ara tristament abandonada. Sembla que aquí hi visqué un important notari de Barcelona.

Mas de Can Cervera. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

Aqüeducte d’en Farré

Per acabar, a l’altre costat de l’aparcament podeu veure la continuació de l’aqüeducte, que hi ha qui en diu de Can Nyac i d’altres d’en Farré. Com l’anterior, aquest també es troba envoltat d’hortets. A més, veureu el que queda d’una antiga bòbila -de fet, només mitja xemeneia-.

L'Aqüeducte d'en Farré. Hospitalet de Llobregat. Baix Llobregat
Fotografia: Xavier Serrano.

Tot i que considerades com a patrimoni industrial, totes dues construccions esperen pacientment que algú sàpiga què fer amb elles, sense haver d’envoltar-les de blocs, i tornar-les a la dimensió actual.

Un somier fa de tanca als horts de l'Aqüeducte Can Clota. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop