De pagès ric a burgès modern

El mas de Can Lleonart a Alella (Maresme).

El mot mas prové del llatí ‘mansu’, que vol dir lloc de residència al camp. Aquesta entitat sorgida cap al segle VIII, esdevé vital en la repoblació de l’anomenada Catalunya Vella.

Quan el pagès del segle XV aconsegueix emancipar-se del senyor feudal, comença a construir el seu propi habitatge i treballar la seva terra.

A l’interessant estudi “Les masies del Maresme”, Salvador Ribas diu que a partir del segle XVII els pagesos rics esdevenen burgesos amb pretensions aristocràtiques. Les masies es transformen en habitatges senyorials, on la façana és una ostentació del nou estatus.

Can Lleonart, a l’entrada d’Alella n’és un bon exemple.

Finestra decorada amb esgrafiats. Can Lleonart. Alella. Maresme

Un toc de barroc

La distingida família Lleonart, tot i que d’arrels pageses, va adquirir aquesta masia i la va transformar completament a la moda de l’època. La part més evident és la façana esgrafiada, amb el típic coronament barroc de línies corbes.

Les finestres estan separades per recargolades garlandes i altres motius decoratius. A la part superior un gran rellotge de sol marca les hores que li semblen, ja que no es veuen els números.

I dalt de tot, com si es tractés d’un escut, s’intueix un animal que un no sap ben bé què és. Vull pensar que es tracta d’un lleó, fent joc amb els dos de pedra que guarden la porta. Però el traç és barroer i poc té a veure amb la resta d’elements de la façana.

Esgrafiats a la façana de Can Lleonart. Alella. Maresme

Un lleó que no toca

Observant detingudament la decoració del rellotge, em dóna per pensar que aquí hi havia un motiu ben diferent. Potser es va deteriorar o algú el va fer esborrar i va entaforar aquest bunyol, on és evident que la cua s’ha fet reaprofitant unes voltes anteriors.

I per què? Bona pregunta! De fet, l’escut del cognom Lleonart no conté un lleó, com podríem pensar en un primer moment, sinó una creu damunt un fons daurat.

A la façana lateral de Can Lleonart a Alella, es veu un gall esgrafiat damunt la finestra. Aquesta au pot tenir molts significats, especialment dins el cristianisme. És qui anuncia el nou dia, com si fes fóra les tenebres de la nit, un clar paral·lelisme amb Crist. Aquí apareix picant uns grans de raïm. Aquesta fruita, a més de ser un conreu important al municipi, també pot fer esment a la sang de Crist.

Però també era considerat un símbol de fecunditat, oferint penjolls i ofrenes en forma de raïm als casaments.

Esgrafiat d'un gall menjant raïm. Can Lleonart. Alella. Maresme

Niu d’espies

Els germans Lleonart van ser part fonamental del servei d’espionatge de Carles III durant la guerra de Successió al segle XVIII. Fins i tot van inventar un codi secret a base de nombres. Podeu llegir una detallada biografia als enllaços de més avall.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça dels Germans Lleonart, 1. Alella

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).