Can Lleonart. Alella. Maresme

De pagès ric a burgès modern

El mot mas prové del llatí ‘mansu’, que vol dir lloc de residència al camp. Aquesta entitat sorgida cap al segle VIII, esdevé vital en la repoblació de l’anomenada Catalunya Vella.

Quan el pagès del segle XV aconsegueix emancipar-se del senyor feudal, comença a construir el seu propi habitatge i treballar la seva terra.

A l’interessant estudi “Les masies del Maresme”, Salvador Ribas diu que a partir del segle XVII els pagesos rics esdevenen burgesos amb pretensions aristocràtiques. Les masies es transformen en habitatges senyorials, on la façana és una ostentació del nou estatus.

Can Lleonart, a l’entrada d’Alella n’és un bon exemple.

Can Lleonart. Alella. Maresme

Un toc de barroc.

La distingida família Lleonart, tot i que d’arrels pageses, va adquirir aquesta masia i la va transformar completament a la moda de l’època. La part més evident és la façana esgrafiada, amb el típic coronament barroc de línies corbes.

Les finestres estan separades per recargolades garlandes i altres motius decoratius. A la part superior un gran rellotge de sol marca les hores que li semblen, ja que no es veuen els números.

I dalt de tot, com si es tractés d’un escut, s’intueix un animal que un no sap ben bé què és. Vull pensar que es tracta d’un lleó, fent joc amb els dos de pedra que guarden la porta. Però el traç és barroer i poc té a veure amb la resta d’elements de la façana.

Can Lleonart. Alella. Maresme

Observant detingudament la decoració del rellotge, em dóna per pensar que aquí hi havia un motiu ben diferent. Potser es va deteriorar o algú el va fer esborrar i va entaforar aquest bunyol, on és evident que la cua s’ha fet reaprofitant unes voltes anteriors.

I per què? Bona pregunta! De fet, l’escut del cognom Lleonart no conté un lleó, com podríem pensar en un primer moment, sinó una creu damunt un fons daurat.

A la façana lateral es veu un gall esgrafiat damunt la finestra. Aquesta au pot tenir molts significats, especialment dins el cristianisme. És qui anuncia el nou dia, com si fes fóra les tenebres de la nit, un clar paral·lelisme amb Crist. Aquí apareix picant uns grans de raïm. Aquesta fruita, a més de ser un conreu important al municipi, també pot fer esment a la sang de Crist.

Però també era considerat un símbol de fecunditat, oferint penjolls i ofrenes en forma de raïm als casaments.

Can Lleonart. Alella. Maresme

Niu d’espies.

Els germans Lleonart van ser part fonamental del servei d’espionatge de Carles III durant la guerra de Successió al segle XVIII. Fins i tot van inventar un codi secret a base de nombres. Podeu llegir una detallada biografia als enllaços de més avall.

INFORMACIÓ PRÀCTICA