Entre la defensa i la distracció

El Castell del Rei de Tarragona és una de les visites obligades d’aquesta ciutat. També anomenat Torre del Pretori o Palau de Pilates. Diferents noms per a un mateix edifici.

Un cop dins tampoc és que aneu a veure res d’especial. És el que queda del palau construït al segle I dC per al pretor romà, un important magistrat que administrava justícia. L’edifici va ser modificat i sobre elevat segons els diversos usos que se li van donar.

Aquarel·la amb una panoràmica de la zona arqueològica de Tarragona, amb el Castell del Rei.

Estava tan ben situat, que tenia una entrada directa al circ romà i servia de talaia per vigilar la costa.

De fet el que veureu és la caixa de les escales del palau, un bloc de carreus amb tres finestres i un munt d’espitlleres. Imagineu com seria tot sencer! La resta era on es troba l’edifici del Museu Arqueològic. Als enllaços del final veureu imatges de com era.

Pel castell van passar reis, reines i prínceps, presoners i regiments, fins que en la retirada, les tropes franceses el van dinamitar al segle XIX. Com nens petits.

Torre del Rei. Torre del Pretori. Tarragona
Un palau molt desitjat.

360º de ciutat

Des del terrat del Castell del Rei de Tarragona podreu tenir una immillorable vista de la ciutat, destacant la catedral, edificada al llarg de tres segles. Com era habitual, el lloc triat corresponia a l’indret on es trobava el temple d’August.

Catedral. Tarragona

A la plaça del Rei hi ha dues esglésies. Una és la de Natzaret i l’altra de la Trinitat, aixecada el 1945 damunt les restes d’una anterior.

Església Trinitat. Tarragona
És més recent del que sembla.

En aquesta mateixa plaça hi ha l’edifici del Museu Arqueològic, aixecat el 1960 damunt la muralla. Dins trobem destacades mostres d’escultures, mosaics i mil objectes de vidre i terrissa, trobats en les excavacions del voltant.

Museu Arqueològic Tarragona
La ciutat va ser obra d’Escipió.

També veureu una part de la muralla i l’anomenada Torre de les Monges, del segle XIV. El nom d’aquesta defensa prové d’un convent que hi havia al davant.

Muralla. Tarragona
Defensant la ciutat.

No podem obviar l’amfiteatre, aixecat al segle II, vora el mar, al lloc que havia estat un recinte funerari. Aquí lluitaven els gladiadors, es feien exhibicions atlètiques i també s’hi cremaren cristians.

Amfiteatre. Tarragona
Pura distracció.

Panem et circenses, com deia el poeta romà Juvenal al segle I aC, fent referència a la pràctica romana de proveir als ciutadans romans de blat i entreteniment, per guanyar-los -políticament parlant-.

Al circ era on tenien lloc les curses de carros. Hi cabien unes 25.000 persones, que déu n’hi do. De totes maneres, el que veureu és un galimaties de túnels i cavitats, entre altres construccions, que difícilment us permetran imaginar com era aquest immens espai.

Un dels passatges millor conservats és la volta de Sant Hermenegild. Però, qui va ser aquest sant?

Circ. Tarragona
Sota el circ.

Fill rebel, pare inflexible

Hermenegild era fill del rei Leovigild (recordeu quan a l’escola havíem d’aprendre ‘los reyes godos’) qui, al segle VI va conquerir la pràctica totalitat de la Hispania. En aquells temps, els visigots s’havien convertit a l’arrianisme, una versió herètica del cristianisme -segons el catolicisme, és clar- que negava la divinitat de Crist.

L’esposa d’Hermenegild era cristiana i ell es convertí. Això volia dir anar contra el seu progenitor i ja se sap que això és mala cosa. Mentrestant, el seu pare l’havia destinat a governar Hispalis (Sevilla).

Així doncs, amb l’excusa de la nova fe, el fill va decidir anar contra el pare, formant un exèrcit. Però està clar que el xicot no el coneixia prou bé. Resumiré els fets: el van enxampar i el dugueren presoner a Tarragona o el pare manà tallar-li el coll.

Circ. Tarragona

Finalment, a la mort de Leovigild, va governar Recared, el fill petit, qui aviat es convertí al catolicisme i ràpidament la nova religió s’estengué per la península. Mil anys més tard, Felip II va aconseguir que el papa el canonitzés com a sant.

Tanmateix es considera que Hermenegild va ser la llavor que va estendre el catolicisme a tot Espanya. Per aquest motiu és també patró, juntament amb sant Jaume. Millor dos que un.

Torre del Rei. Torre del Pretori. Tarragona
Del palau al circ en dues passes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça del Rei. Tarragona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).