Llinda. Inscripció. Símbol. Santa Pau. Garrotxa

La porta màgica

El significat de les creus a les portes.

Recentment he tingut un pensament estrany que m’ha fet relacionar temes tan contraposats com la religió, la superstició i l’alquímia. Primer de tot cal dir que és una teoria molt personal que no té cap fonament científic. Però aquí la deixo.

Haureu observat que a les llindes de les portes medievals, sovint trobem una creu damunt un triangle.

Llinda de 1653 amb una creu a Orpí (Anoia).
Simple, però efectiu. Orpí (Anoia).

De pagà a cristià

He llegit que en un principi, el triangle era un símbol per foragitar les bruixes. Sembla que aquestes senyores sentien una especial aversió per les formes punxegudes.

Tanmateix, l’església no va veure amb bons ulls que als territoris cristians s’utilitzés simbologia màgica i profana. Per tal que passés la ‘censura’ s’hi afegí una creu damunt el triangle, de manera que aquest passà a representar el mont Calvari, molt més adient a la fe oficial i igualment efectiva contra éssers malignes.

Gràfic amb un triangle i un triangle amb una creu al damunt.
Tinitat, foc, calvari o amulet?

Lligant caps

Dins el món de l’alquímia, el triangle simbolitza el foc, un dels quatre elements fonamentals.

Sabem que a les Escriptures el foc s’utilitza per a purificar. Recordeu que Sodoma i Gomorra van ser cremades degut al seu pecat. I l’infern és descrit com un lloc on els pecadors es rosteixen eternament.

És lògic que l’església cremés a tota persona que donés mal exemple, especialment les bruixes. Una mena de catarsis.

I si voleu recargolar més el tema, penseu que, dins el cristianisme, el triangle simbolitza la Trinitat, tres déus en un.

Llinda. Inscripció. Símbol. Santa Pau. Garrotxa
Fora mals esperits! Santa Pau (Garrotxa).

Encendre el misto

A l’alquímia, el mineral del fòsfor era representat, entre d’altres maneres, per una creu -la llum- damunt un triangle -el foc-. Potser no és casualitat que un mineral tan incendiari -i purificador- es representi com la creu del Calvari.

Per altra banda, Fòsfor o ‘Portador de Llum’ era un déu grec fill d’Eos, l’aurora. Els romans li van canviar el nom pel de Llucifer i més tard, sant Agustí el va identificar amb l’àngel rebel expulsat del cel. Ho sé, ho sé, un embolic a mig camí entre mitologia, religió i serial televisiu.

Llinda en una casa de Santa Pau (Garrotxa), gravada amb una creu patada. Les creus a les portes
Dissimulant el paganisme. Santa Pau (Garrotxa).

Qui no ens diu que, durant l’Edat Mitjana, les creus a les portes, que volem pensar que representen una creu al Calvari, en realitat no són sinó un símbol alquímic de purificació? Després l’església s’encarregaria de cristianitzar-los.

Ja he dit que era una opinió molt personal. Però total, opinar és gratis, oi?

Llinda gravada a Santa Pau. Les creus a les portes.
L’Esteva tenia por de les bruixes. Santa Pau (Garrotxa).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats