La porta màgica

El significat de les creus a les portes.

Recentment he tingut un pensament estrany que m’ha fet relacionar temes tan contraposats com la religió, la superstició i l’alquímia. Primer de tot cal dir que és una teoria molt personal que no té cap fonament científic. Però aquí la deixo.

Per començar, hauràs observat que a les llindes de les portes medievals, sovint s’hi representa una creu damunt un triangle.

Llinda de 1653 amb una creu a Orpí (Anoia).
Simple, però efectiu. Orpí (Anoia).

De pagà a cristià

He llegit que en un principi, el triangle era un símbol per foragitar les bruixes. Sembla que aquestes senyores sentien una especial aversió per les formes punxegudes.

Tanmateix, l’església no va veure amb bons ulls que als territoris cristians s’utilitzés simbologia màgica i profana. Així doncs, per tal que passés la censura s’hi afegí una creu damunt el triangle, de manera que aquest passà a representar el mont Calvari, molt més adient a la fe oficial i igualment efectiva contra éssers malignes.

Gràfic amb un triangle i un triangle amb una creu al damunt.
Tinitat, foc, calvari o amulet?

Lligant caps

A continuació, dins el món de l’alquímia, el triangle simbolitza el foc, un dels quatre elements fonamentals. Sabem que a les Escriptures el foc s’utilitza per purificar. Recorda que Sodoma i Gomorra van ser cremades degut al seu pecat. I l’infern és descrit com un lloc on els pecadors es rosteixen eternament.

És lògic que l’església cremés a tota persona que donés mal exemple, especialment les bruixes. Una mena de catarsis. I si vola recargolar més el tema, pensa que, dins el cristianisme, el triangle simbolitza la Trinitat, tres déus en un.

Llinda. Inscripció. Símbol. Santa Pau. Garrotxa
Fora mals esperits! Santa Pau (Garrotxa).

Encendre el misto

Altrament, a l’alquímia, el mineral del fòsfor era representat, entre d’altres maneres, per una creu -la llum- damunt un triangle -el foc-. Potser no és casualitat que un mineral tan incendiari -i purificador- es representi com la creu del Calvari.

Per altra banda, Fòsfor o ‘Portador de Llum’ era un déu grec fill d’Eos, l’aurora. Els romans li van canviar el nom pel de Llucifer i més tard, sant Agustí el va identificar amb l’àngel rebel expulsat del cel. Ho sé, ho sé, un embolic a mig camí entre mitologia, religió i serial televisiu.

Llinda en una casa de Santa Pau (Garrotxa), gravada amb una creu patada. Les creus a les portes
Dissimulant el paganisme. Santa Pau (Garrotxa).

Qui no ens diu que durant l’Edat Mitjana, les creus a les portes que volem pensar que representen una creu al Calvari, en realitat no són sinó un símbol alquímic de purificació? Després l’església s’encarregaria de cristianitzar-los. Ja he dit que era una opinió molt personal. Però total, opinar és gratis, oi?

Llinda gravada a Santa Pau. Les creus a les portes.
L’Esteva tenia por de les bruixes. Santa Pau (Garrotxa).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).