El marquès meteoròleg

Avui visitem l’església de Sant Andreu del Far que, tot i les moltes vegades que he anat, sempre és tancada. Fins al segle XIX es trobava sota la jurisdicció del Castell Vell de Llinars del Vallès i era la parròquia de les masies disperses per la zona. Actualment pertany a Dosrius (Maresme).

Al segle XII un tal Bernat Faro va cedir uns terrenys a l’església de Sant Andreu. Probablement d’aquí ve el topònim Far o Alfar. També tenim l’explicació d’una poc creïble llegenda, que assegura que a prop hi havia un far que cremava a les nits a fi d’orientar els caminants.

El temple va ser construït al segle XVII damunt d’un altre de més antic. A la façana, mig amagada per la vegetació, veiem una rosassa gòtica i una senzilla portalada de granit.

Detall de la portalada de Sant Andreu del Far. Parc del Corredor. Dosrius. Maresme

Botànica funerària

Encara més complicat de veure és el minúscul cementiri, on destaca un altar amb una creu de ferro forjat. Totes les guies diuen que s’enfila un roser, però em perdonareu que ho posi en dubte, ja que en realitat és una flor de la passió la que s’enfila. Aquesta flor és un resum del calvari de Crist amb tres pistils amb la forma de claus i una corona d’espines.

A més veiem roselles, que tenen un simbolisme que ens ve de la mitologia grega. Quan a Demèter li van raptar la filla, Júpiter li donà llavors de cascall perquè dormís i deixés de patir. És el símbol idoni per a representar el son transitori mentre el difunt espera la resurrecció.

Fent de fons a la creu, veiem els altres dos personatges de la Trinitat: el Pare i l’Esperit Sant amb dos àngels, un dels quals -aquest cop sí- porta una rosa, també identificada amb el dolor. Un estel més gran que els altres probablement representa Maria.

Esgrafiat a l'exterior de l'església de Sant Andreu del Far. Parc del Corredor. Dosrius. Maresme

El comte i la cantant

A terra, hi ha una llosa sepulcral on hi és enterrat Arnau de Mercader, III comte de Bell-lloc. Peculiar aquest il·lustrat personatge nascut a mitjans del segle XIX qui, interessat en la meteorologia, va fer instal·lar un observatori a la propera masia de Can Bosc -destruït durant la guerra civil-.

També va ser president de la Junta de Museus de Barcelona, adquirint algunes de les pintures romàniques que ara trobem al MNAC. Es va casar amb una cantant d’òpera i articulista italiana, de profunda moral catòlica.

Escuts a la tomba d'Arnau de Marcader al cementiri de Sant Andreu del Far. Parc del Corredor. Dosrius. Maresme

Predicar fins a morir

Andreu, probablement el primer apòstol de Jesús, era pescador. Va estar predicant pels voltants del Mar Negre i Grècia, on un important governador no va veure amb bons ulls que la seva dona es convertís al cristianisme. El va fer lligar a una creu, sense fer-li ferides, perquè patís més temps.

Però l’apòstol no va callar ni així i seguí predicant des de la creu fins que, dos agònics dies més tard, va morir. Se’l sol representar lligat a una creu amb la forma d’una X. El culte a Sant Andreu es va estendre pels nostres barris al segle IV.

Òcul de Sant Andreu del Far. Dosrius. Maresme

La casa del rector

El mas del davant -actualment un restaurant-, és Can Guinart, probablement del segle XVI, tot i que modificada i ampliada en segles posteriors. Ens fixem amb les interessants finestres gòtiques de la façana principal. Sembla que al segle XIII un dels Guinart va ser capellà que regentà la parròquia veïna.

Església gòtica de Can Guinart. Parc del Corredor. El Far. Dosrius. Maresme

Aquí acaba tot

A pocs metres, vora el camí, hi ha una creu de terme que porta el nom de Creu del Far o Creu del Pedró. Un pedró és una fita que commemora un fet o també indica la separació de dos termes municipals. En aquest cas indica el punt on s’acaba la jurisdicció de l’església de Sant Andreu del Far.

Tal com consta en la data inscrita a la base, va ser aixecada el 1627, poc després que l’església esdevingués parròquia. Una inscripció fa esment a dues persones -Montserrat Arenas i Joan Bosch-, importants famílies d’aquest lloc que es troben enterrades a l’església.

També veiem l’IHS, monograma del nom de Crist i una inscripció que sembla fer referència als obrers que l’aixecaren i la dedicaren a Jesús i a Maria. 

Creu del Far a Sant Andreu del Far. Parc del Corredor. Dosrius. Maresme

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).