Catedral de Girona. Porta dels Apòstols. Picaporta. Gòtic. Drac

Entrar a un altre món

Els picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Una porta és un lloc de pas entre un món i un altre. I si es tracta d’un temple, vol dir passar del món terrenal, al celestial. Del pecat a la salvació.

Les portes d’una catedral tenen molt de simbolisme al darrere. I al davant! Un element tan important, lògicament era tractat amb molta cura i el treball s’encomanava als millors artesans. Avui ens acostem a la catedral de Girona.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Bicèfal

La porta de la Porta dels Apòstols -disculpeu la redundància- probablement és gòtica -segle XV-. D’aquí ens fixarem en el picaporta de ferro. Un trucador per entrar a la catedral? A l’Edat Mitjana la tradició dictava que s’incorporés aquest element per exercir el dret d’asil.

L’anella simula un drac amb dos caps. En realitat sembla una serp, però és que antigament es considerava el drac com ‘la més gran de les serps’. El nom llatí ‘draco’ significa serp molt grossa.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

El guardià de la porta

Aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, simbolitza de la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes del temple.

L’anella d’aquests picaportes de la Porta dels Apòstols, pica damunt una cabota de ferro que simula un orant, potser un monjo, que ja té la coroneta desgastada de tants cops com ha rebut.

Detall de la peça de ferro amb forma d'orant. Catedral de Girona.

En un altre article mirarem de prop la porta de la façana principal, que també és una meravella.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop