Entrar a un altre món

Els picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Una porta és un lloc de pas entre un món i un altre. I si es tracta d’un temple, vol dir passar del món terrenal, al celestial. Del pecat a la salvació.

Les portes d’una catedral tenen molt de simbolisme al darrere. I al davant! Un element tan important, lògicament era tractat amb molta cura i el treball s’encomanava als millors artesans. Avui ens acostem a la catedral de Girona.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

Bicèfal

La porta de la Porta dels Apòstols -disculpeu la redundància- probablement és gòtica -segle XV-. D’aquí ens fixarem en el picaporta de ferro. Un trucador per entrar a la catedral? A l’Edat Mitjana la tradició dictava que s’incorporés aquest element per exercir el dret d’asil.

L’anella simula un drac amb dos caps. En realitat sembla una serp, però és que antigament es considerava el drac com ‘la més gran de les serps’. El nom llatí ‘draco’ significa serp molt grossa.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

El guardià de la porta

Aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, simbolitza de la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes del temple.

L’anella d’aquests picaportes de la Porta dels Apòstols, pica damunt una cabota de ferro que simula un orant, potser un monjo, que ja té la coroneta desgastada de tants cops com ha rebut.

Detall de la peça de ferro amb forma d'orant. Catedral de Girona.

En un altre article mirarem de prop la porta de la façana principal, que també és una meravella.

Picaportes de la Porta dels Apòstols de la Catedral de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).