Catedral. Girona. Gironès. Porta. Detall. Picaporta

Entrar i expiar

Les guies turístiques passen per alt petits detalls que ens podrien explicar moltes coses. Una mirada atenta a la porta de la catedral de Girona, donaria per escriure un llibre.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona.

Observeu el laboriós treball de forja que recobreix les portes. Les cabotes que sobresurten, semblen volen recordar els claus de la crucifixió.

Porta de la catedral de Girona. Detall de les cabotes.

El temple està dedicat a Santa Maria i això ho constata el monograma amb les lletres A i M superposades. Significa Ave Maria, la salutació de l’arcàngel Gabriel quan va veure la verge embarassada. És com dir ‘Hola Maria! Què tal?’

Monograma de Maria a la Porta de la catedral de Girona

Les banyes del sacrifici

Els dos picaportes de la porta de la catedral de Girona, representen animals amb les banyes recargolades, probablement bocs, els mascles de les cabres.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona

Aquest animal és utilitzat a les Escriptures com a símbol d’expiació. A l’Antic Testament, en especial al llibre del Levític, apareix nombroses vegades, associat al sacrifici pel pecat.

Detall del picaporta.

És una manera de transmetre al creient que ha d’entrar al temple amb l’esperit pur.

Abans de marxar, doneu una ullada al llindar inferior, que tothom trepitja sense adonar-se de la delicada filigrana que presenta.

Llindar de la porta de la catedral de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop