Entrar i expiar

Les guies turístiques passen per alt petits detalls que ens podrien explicar moltes coses. Una mirada atenta a la porta de la catedral de Girona, donaria per escriure un llibre.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona.

Observa, per exemple, el laboriós treball de forja que recobreix les portes. Les cabotes que sobresurten, semblen volen recordar els claus de la crucifixió. La façana on es troba aquesta porta es va començar a construir el 1606 i és un magnífic exemple de la sumptuositat que el barroc va voler donar a les esglésies. Tot i això, les obres no van finalitzar fins al segle XX amb la instal·lació de les figures que mancaven a les furnícules.

Porta de la catedral de Girona. Detall de les cabotes.

El temple està dedicat a Santa Maria i això ho constata el monograma amb les lletres A i M superposades. Significa Ave Maria, la salutació de l’arcàngel Gabriel quan va veure la verge embarassada. És com dir ‘Hola Maria! Què tal?’

Monograma de Maria a la Porta de la catedral de Girona

Les banyes del sacrifici

Els dos trucadors de la porta de la catedral de Girona, representen animals amb les banyes recargolades, probablement bocs, els mascles de les cabres. Per tal d’allunyar la feligresia dels rituals de les bruixes on un boc representava el dimoni, el cristianisme utilitzà aquest animal com a símbol del pecat. Per tant, havia de ser sacrificat a canvia de purificar la persona.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona

A més, aquest animal és utilitzat a les Escriptures com a símbol d’expiació. A l’Antic Testament, en especial al llibre del Levític, apareix nombroses vegades, associat al sacrifici pel pecat. És una manera de transmetre al creient que ha d’entrar al temple amb l’esperit pur.

Detall del picaporta.

Abans de marxar, dona una ullada al llindar inferior, que tothom trepitja sense adonar-se de la delicada filigrana que presenta. Tota aquesta decoració i detalls tenen la seva lògica si penses que la porta té una forta càrrega simbòlica. Jesús va dir: “Jo sóc la porta: els qui entrin per mi se salvaran.” (Joan 10:9). Tota la decoració ha de portar a pensar la persona cristiana que fora hi ha el pecat i dins regna el paradís.

Llindar de la porta de la catedral de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Que bonic!!!! És una meravella…. ja sé on aniré la propera vegada que vagi a Girona!!!!
    Gràcies, com sempre!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).