Catedral. Girona. Gironès. Porta. Detall. Picaporta

Entrar i expiar

Les guies turístiques passen per alt petits detalls que ens podrien explicar moltes coses. Una mirada atenta a la porta de la catedral de Girona, donaria per escriure un llibre.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona.

Observa, per exemple, el laboriós treball de forja que recobreix les portes. Les cabotes que sobresurten, semblen volen recordar els claus de la crucifixió. La façana on es troba aquesta porta es va començar a construir el 1606 i és un magnífic exemple de la sumptuositat que el barroc va voler donar a les esglésies. Tot i això, les obres no van finalitzar fins al segle XX amb la instal·lació de les figures que mancaven a les furnícules.

Porta de la catedral de Girona. Detall de les cabotes.

El temple està dedicat a Santa Maria i això ho constata el monograma amb les lletres A i M superposades. Significa Ave Maria, la salutació de l’arcàngel Gabriel quan va veure la verge embarassada. És com dir ‘Hola Maria! Què tal?’

Monograma de Maria a la Porta de la catedral de Girona

Les banyes del sacrifici

Els dos trucadors de la porta de la catedral de Girona, representen animals amb les banyes recargolades, probablement bocs, els mascles de les cabres. Per tal d’allunyar la feligresia dels rituals de les bruixes on un boc representava el dimoni, el cristianisme utilitzà aquest animal com a símbol del pecat. Per tant, havia de ser sacrificat a canvia de purificar la persona.

Imatge d'un boc al picaporta de la Porta de la catedral de Girona

A més, aquest animal és utilitzat a les Escriptures com a símbol d’expiació. A l’Antic Testament, en especial al llibre del Levític, apareix nombroses vegades, associat al sacrifici pel pecat. És una manera de transmetre al creient que ha d’entrar al temple amb l’esperit pur.

Detall del picaporta.

Abans de marxar, dona una ullada al llindar inferior, que tothom trepitja sense adonar-se de la delicada filigrana que presenta. Tota aquesta decoració i detalls tenen la seva lògica si penses que la porta té una forta càrrega simbòlica. Jesús va dir: “Jo sóc la porta: els qui entrin per mi se salvaran.” (Joan 10:9). Tota la decoració ha de portar a pensar la persona cristiana que fora hi ha el pecat i dins regna el paradís.

Llindar de la porta de la catedral de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop