Casa Masó Bru. Girona. Gironès. Mènsula. Àngel

Una història d’amor

La casa Masó Bru de Girona.

Em direu que mai us han agradat les històries ensucrades i que no heu mirat, ni que sigui de reüll una revista del cor. No m’ho crec.

Doncs aquí en teniu una de ben tendre.

Amb 25 anys en Rafael es va enamorar d’una pageseta que li va fer l’ullet. El xicot era arquitecte i a principis del segle XX aquesta no era una carrera prou ben vista. Com tampoc ho va ser l’ofici de dissenyador als anys 70 o el d’informàtic als 90.

Tot i això, tan jove com era, Rafael Masó havia demostrat la seva mestria amb destacades obres a Girona. El seu estil personal per interpretar el corrent noucentista i modernista han fet que les seves creacions es puguin reconèixer al moment. Excepte la que ara veurem.

Però tornem a l’idil·li. El pare de l’Esperança, un ric pagès de Domeny, als afores de Girona, s’oposà a tenir un arquitecte per gendre.

D’amagades

Al principi, els amants van mantenir un festeig clandestí durant set llargs anys, durant el qual s’escrivien romàntiques cartes d’amor. Rafael, fidel devot de Déu i també de l’Esperança, encapçalava els escrits amb un “Déu i ton nom”. Ella li contestava amb un “Déu i mon nom”. Passió total.

Finalment, el pare va cedir a aquest amor incondicional i el 1912 es casaren. Segons alguna versió, se’n anaren a viure a una casa dalt la pujada de Sant Feliu, davant mateix de l’església on és enterrat el màrtir. Altres versions diuen que va fer construir la casa per a un dels fills i també que és on es retirà l’Esperança en quedar vídua.

Llar custodiada

La casa Masó Bru de Girona no era tal com ara la veiem. Sabeu allò que a casa del ferrer ganivet de fusta? Doncs resulta que ell va realitzar el projecte de com havia de ser, però de l’execució s’encarregaria, anys més tard, Bartomeu Llongueras, autor, entre molts altres edificis, del teatre Tívoli de Barcelona.

Ampliat i reformat i ampliat diverses vegades, costa de reconèixer l’estil de Rafael Masó.

En una de les finestres de la planta baixa observem un àngel amb una espasa, que podria ser un àngel custodi -o de la guarda-, aquell qui, segons el catolicisme, Déu atorga a cada ésser humà per a protegir-lo durant tota la seva vida.

Antigament, la festivitat se celebrava conjuntament amb la de l’Arcàngel Miquel, un altre que porta espasa.

Imatge de l'arcàngel Miquel a la façana de la casa Masó Bru de Girona

Àngels i dracs

Sota seu, les inicials MB, corresponents als cognoms Masó Bru. Una mica més avall, una decoració vegetal dins un triangle, element heretat de l’imaginari medieval, quan s’esculpien aquests símbols per espantar les bruixes.

El noucentisme i, molt especialment el modernisme, s’inspiraven el sovint en elements medievals, tant decoratius com constructius.

Per exemple, els dos àngels que fan de mènsula i toquen instruments musicals, us recordaran a mil escultures gòtiques.

Mènsula amb un àngel tocat un instrument musical.

El repertori medieval continua a les reixes de forja, on sobresurten els caps de diversos dracs. Antigament es creia que aquesta criatura fabulosa protegia les llars.

Drac de forja a la porta de la casa Masó Bru de Girona.

Paraules d’amor

A continuació aixequeu els ulls i veureu que, sota el ràfec de la teulada, tornem a trobar les inicials del matrimoni.

Ràfec de la casa Masó Bru de Girona

Damunt la porta, entortolligada a una creu, llegim “Déu i ton nom”, la frase que encapçalava les cartes d’aquell jove amant.

La frase Déu i ton nom, escrita a la façana de la casa Masó Bru de Girona

Per acabar, cal donar la volta per descobrir un escut que, aquest sí, és autèntic i imagino que pertanyia a la primitiva edificació medieval. Correspon al llinatge dels Margarit, al qual corresponen importants cavallers, nobles i personatges eclesiàstics, especialment entre els segles XIV i XVI. Un d’ells arribà a president de la Generalitat de Catalunya.

Es trobava l’antiga rectoria en aquest indret? Si ho esbrino, us ho diré.

Escut dels Margarit a la casa Masó Bru de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Sant Feliu, 27. Girona

Saber més

Què veure a prop