Tota terra és pàtria pel fort

Al número 13 del carrer de la Força de Girona, trobem un magnífic palauet renaixentista conegut per Casa Sambola.

El portal s’obre a un pati on arrenca una escala amb un escut sostingut per dos angelets, corresponent al cognom Bret, un dels propietaris que hi varen viure, ja que l’habitatge va passar per moltes mans. Pere Bret va ser canonge de la catedral, molt ben situat, el que ara podríem dir de la ‘jet set’.

Decoració escultòrica al pati interior de la Casa Sambola de Girona.

Ovidi a la porta

Però només entrar, a mà esquerra hi ha un portal amb una frase en llatí: “Omnia solum forti patria est”.

Ovidi, el poeta romà del segle I aC, es devia avorrir d’escriure sobre amor, dones abandonades i transformacions mitològiques. Així que devia pensar: “Ara escriuré sobre el nom dels mesos i de les festes romanes”.

Dit i fet, va començar per Janus (gener) i va arribar fins a Juno (juny). Misteri total de per què no va continuar fins al desembre. Per justificar la interrupció només ens diu que “la meva sort hi ha arruïnat aquest obra”.

Aquesta epopeia, que barreja llegendes romanes, tradicions, cerimònies i també història, fa de mal llegir, així que no entraré en el tema.

Inscripció d'Ovidi gravada a la llinda de la porta de la Casa Sambola de Girona.

Paraules repetides

Al primer tom apareix la frase comentada. He trobat diverses traduccions, però em quedo amb la que he posat al títol. Quinze segles més tard, el poeta portuguès Luís de Camões va escriure una descomunal epopeia, a la qual demostra haver llegit els clàssics, ja que apareix exactament la mateixa frase, en portuguès, és clar.

Així mateix, la trobem a la façana del palau de Don Gutierre, a Lleó.

En realitat la frase sencera diu: “Tota terra és pàtria del fort, com l’aigua és pàtria del peix, com la immensitat del cel és una pàtria per l’ocell”. Molt patriota.

Llegint aquestes paraules tan exaltades, resulta irònic que el pobre Ovidi morís en una ciutat a la vora del Mar Negre, després de deu llargs anys d’exili.

Perfil d'un drac de forja a la porta de la Casa Sambola de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Força, 13. Girona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).