Cada terra fa sa guerra

El Castell de Montjuïc de Girona.

Els llargs 44 anys del regnat de Felip IV, li van donar per fer de tot. Això passava al segle XVII. Entre altres iniciatives, va impulsar la creació d’un exèrcit comú a tot l’Estat. A més, el comte-duc d’Olivares, que era qui realment feia i desfeia, va voler imposar lleis i costums castellanes per tal d’unir la monarquia.

Aquarel·la de les ruïnes del castell de Montjuic als afores de Girona.

Aquestes reformes, a més de portar el país a la ruïna, van generar importants conflictes, en especial a Catalunya, que acabaren en la famosa Guerra dels Segadors.

Per altra banda, els francesos, nerviosos per trobar-se envoltats per l’imperi hispà, van llençar el que ara diríem ‘opes hostils’, que inevitablement desembocarien en guerra.

Grafit en un mur del castell.

Defensar la ciutat

Doncs bé, el 1653, poc després d’aquest clima tan propici, és quan Felip IV decideix edificar a la ciutat de Girona una important fortificació, dalt l’estratègic turó de Montjuïc. Molt clar no em queda si era per frenar les invasions franceses o les revoltes catalanes.

Sigui com sigui, la Corona es va despatxar a gust i va construir una imponent fortalesa que defensaria la ciutat de diversos setges francesos i també durant la guerra de Successió -segle XVIII-.

Alzina damunt la muralla exterior del Castell de Montjuïc de Girona

Hostes no desitjats

Però potser el paper decisiu el tindria al segle XIX, amb la Guerra del Francès, aquella on les tropes napoleòniques, a qui tan innocentment els hi van deixar pas lliure per envair Portugal, van aprofitar per a conquerir el territori per on passaven. De totes maneres, coses de la vida, la fortificació acabaria precisament en mans de l’enemic. En la retirada, com tenien per costum, el van destruir.

Vista del camp interior del Castell de Montjuïc de Girona

Pedra reaprofitada

Tot i això, el Castell de Montjuïc de Girona va quedar en prou bon estat. Però com diuen, a l’arbre caigut tothom hi fa llenya. La ruïna actual es deu al saqueig popular qui utilitzà la pedra per a construir. Tu diràs, Tan ben tallada i a punt!

Amb la immigració dels anys cinquanta del segle XX, l’indret ens converteix en un amuntegament de barraques, on s’estima que hi visqueren fins a unes 2.500 persones en condicions molt precàries. Periòdicament es fa una trobada per recordar aquells temps.

Mur de la fortalesa.

Potser per aquest motiu -o no-, l’artista gironí Domènec Fita va realitzar l’escultura “Rostres”. Fita, que viu precisament al barri de Montjuïc, dóna importància a la comunicació facial, no verbal.

Escultura Rostres, de Domènec Fita.

Per cert, pel mot Montjuïc, hi ha qui sosté la romàntica versió que vol dir ‘muntanya maca’. Però sembla més evident pensar que ve del llatí i que vol dir ‘muntanya dels jueus’, ja que per aquí s’hi descobrí un cementiri jueu.

Mur del Castell de Montjuïc de Girona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).