Per Sant Martí, la neu al pi

Aquesta excursió, que transcorre pràcticament dins el bosc, ens portarà a descobrir l’ermita de Sant Martí de Mata. L’itinerari no és difícil, però sí que ens trobarem amb un parell de bones pujades. Al final d’aquest escrit trobareu l’enllaç a Wikiloc amb la ruta.

Arribats a Sant Andreu de Llavaneres, continuarem per la Riera de l’Avall que després s’enfila per la muntanya i pren el nom d’avinguda Mirador. Uns metres abans que s’acabi l’asfaltat, arrenca un carrer a mà esquerra que inexplicablement, s’acaba allà mateix en un eixamplament on deixem el vehicle.

Fanal de forja al mur de l'ermita.

La pujada

Baixem per aquest mateix carrer mentre ens preguntem què hi fa aquí un pas de vianants. Quan s’acaba l’asfaltat, el camí puja en una ampla pista. Aquesta és la primera pujada.

A dalt hi ha una cruïlla i prenem el segon camí a l’esquerra (el primer està barrat), que és ben planer. Trobareu fites vermelles i blanques de la GR.

Pal indicador amb les fites blanques i vermelles de la GR 83.

Més endavant arribem a una altra cruïlla i seguim pel camí de la dreta. A la tornada arribarem a aquest mateix punt.

Hi ha un moment en què el camí continua baixant, però nosaltres seguim per un corriol just davant nostre, que en pocs metres de baixada ens durà a l’ermita.

Mentre descansem a l’ombra d’aquest petit edifici, us en diré quatre coses.

Campanar de cadireta de Sant Martí de Mata. Mataró. Maresme

Partint la capa

Fins al segle XV, aquesta senzilla capella rural era la parròquia de la població dispersa del veïnat de Mata. Jurídicament depenia del proper castell de Mata, del qual ara només queda el record, però que va donar nom a la ciutat de Mataró.

El topònim Mata apareix al segle X i s’expliquen diverses hipòtesis. Hi ha qui diu que prové d’un arbust de la zona (una ‘mata’). D’altres que es tracta del nom d’una persona. I finalment sembla que pot venir del llatí i tenir el significat de turó. Cadascú triï la que més li agradi.

Aquarel·la de l'ermita de Sant Martí de Mata a Mataró.

Martí era un soldat romà nascut a Hongria que, allà pel segle IV, va voltar més que un guia turístic. Això li va permetre conèixer la religió de moda, el cristianisme.

La fantasiosa llegenda explica que va trobar un pobre pelant-se de fred. Amb l’espasa, va tallar la seva capa en dos i li donà la meitat a l’indigent perquè s’abrigués. Segons la norma, l’altra meitat pertanyia a l’exèrcit. Aquesta escena és la que trobem representada al pany de la porta.

Detall del pany de la porta de Sant Martí de Mata. Mataró.

Quan tenia uns quaranta anys, es va retirar de la vida militar i s’anà a França, on tampoc parava quiet, visitant els pagesos per convertir-los. Finalment va ser escollit bisbe a Tours. Com que sempre anava a cavall, és el protector d’aquests animals i patró dels forjadors i manyans. Per això trobem ferradures a moltes portes de temples dedicats a aquest sant.

Ferradures a la porta de Sant Martí de Mata. Mataró.

La tornada

Ara que ja hem descansat, baixem per unes escales a l’altre costat de l’ermita, i a l’esquerra per la llera d’una riera. El camí -la segona i darrera pujada- passa ensorrat per una estreta escletxa on podem contemplar petites cavitats i les arrels dels arbres.

Molsa i falgueres.

Quan s’acabi la pujada sereu a la cruïlla que hem comentat abans. Gireu pel corriol de la dreta, que voreja un camp de conreu i després s’interna al bosc. El caminet comença a baixar i aviat es bifurca. Prenem el de la dreta i en pocs metres serem a l’aparcament.

Finestra de Sant Martí de Mata. Mataró.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a wikiloc

Distància: 2,4 km d’itinerari circular

Desnivell: la primera pujada és de 100 metres en un recorregut de 800 metres. La segona és la meitat de pujada en 300 metres de recorregut.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).