Aquarel·la del parc de Mil Pins a Corró d'Avall, dins el municipi de Les Franqueses del Vallès.

Camps i boscos

Excursió per Mil Pins a Corró d’Avall.

Al Vallès Oriental encara trobem taques de bosc que han escapat a l’especulació d’urbanitzacions, polígons industrials i camps de conreu. Avui farem una distreta i tranquil·la caminada a Corró d’Avall, pertanyent al municipi de Les Franqueses del Vallès.

Conduïm fins al carrer Mil Pins, dins la urbanització del mateix nom. El carrer mor a l’alçada de la riera de Carbonell i és aquí on deixem el vehicle.

Branques d'arbres contra el cel blau.

Un privilegi

Travessem un parc infantil i ens dirigim a un camí a la dreta. Al cap de pocs metres trobem el Mas Avel·lí, actualment reconvertit en residència de la tercera edat. Entre la porta principal i una notable finestra gòtica, descobrim l’escut de Barcelona, testimoni de quan al segle XIV el rei Pere el Cerimoniós atorgà al municipi el reconeixement de ser ‘carrer de Barcelona’.

El ‘carreratge’ era un privilegi, que tot i que s’havia de pagar, beneficiava a totes dues parts. La població compradora obtenia recursos per abastir la capital i els exèrcits i la part comprada adquiria el dret als mateixos privilegis que la població reial. A més, deixaven d’estar sota el govern dels senyors feudals i els seus excessos.

Excursió per Mil Pins a Corró d'Avall (Les Franqueses del Vallès). Façana del Mas Avel·lí.

El camí -en realitat una ampla pista- passa entre els dos edificis i gira a l’esquerra. Uns metres més endavant ignorem un camí que s’endinsa al bosc i girem a la dreta, punt on comencem a pujar suaument.

Quan s’acaba la pujada, la pista va vorejant el bosc a l’esquerra i els camps de conreu a la dreta.

Excursió per Mil Pins a Corró d'Avall (Les Franqueses del Vallès). Panoràmica de camps i boscos.

Apte per a tothom

No hi ha cap possibilitat de pèrdua, ja que trobareu unes fites de color rosa fosc amb les paraules “Circuit inclusiu 22”. Aquests itineraris, adaptats per a tothom, han estat creats i senyalitzats arreu del món, per ajudar a millorar la qualitat de vida de persones amb dificultats: cegues, sordes, amb problemes de mobilitat, amb dificultats intel·lectuals i mentals i persones grans.

Anireu trobant diverses cruïlles. Si teniu cap dubte, heu de seguir sempre recte per la pista ampla.

Després d’uns pocs metres de pujada, arribem al minúscul i polit cementiri de Marata, un altre nucli pertanyent a Les Franqueses del Vallès.

Excursió per Mil Pins a Corró d'Avall (Les Franqueses del Vallès). Entrada al cementiri de Marata.

La tornada

Voregem el recinte i continuem pel camí que arrenca a la nostra esquerra i que aviat va baixant i es converteix en un corriol ple de reguerots. Finalment, baixa fent un parell de revolts i ens plantem als camps de l’altra banda. Seguim cap a l’esquerra, on trobarem una petita pujada i ràpidament arribarem al parc de Mil Pins, amb arbres de notable alçada.

Aquarel·la del parc de Mil Pins a Corró d'Avall, dins el municipi de Les Franqueses del Vallès.

Fa uns anys, aquest espai, que es trobava molt degradat, va ser arreglat i netejat, adequant diversos espais per a l’esport i el lleure.

Finalment, a l’esplanada veurem la font de la Verneda, nom provinent dels majestuosos verns que l’envolten.

Unes metres més endavant arribem al punt d’inici, donant per acabada aquesta excursió per Mil Pins.

Excursió per Mil Pins a Corró d'Avall (Les Franqueses del Vallès). Font de la Verneda.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Saber més

Què veure a prop