Jugant a cavallers

L’església de Sant Pau de Riu-sec a Sabadell.

Allà pel segle III, un papa envià un grapat de capellans a la Gàl·lia, a veure si convertien els francesos al cristianisme. Però no sembla que estiguessin molt per rebre consells de ningú i se’ls van pelar gairebé a tots. En Pau va ser un dels pocs que va arribar a Narbona i fundà una comunitat cristiana de la qual va ser el primer bisbe.

El cas és que la devoció per aquest bisbe es va escampar i va arribar a prop de Sabadell, on ara trobem l’església romànica de Sant Pau de Riu-sec. Vés a saber si el culte el va proposar Guifre de Narbona, el bisbe qui va beneir el temple.

Sant Pau de Riu-sec, Sabadell, Vallès Occidental. Campanar romànic

Una llarga història

Aquest indret ja els devia agradar als romans, els quals s’hi establiren al segle I aC. Uns deu segles més tard, s’aixecà l’església. Al seu voltant hi havia la sagrera, espai sagrat que permetia protegir els pagesos i els béns de l’església de la violència del senyor feudal. És aquí on, a més del cementiri, hi havia habitatges, magatzems i graners.

A tocar del temple es troba la casa rectoral, construïda al segle XVIII, probablement damunt d’una anterior i decorada amb esgrafiats. No deixa de sorprendre que la casa del senyor rector sigui més gran i ben decorada que l’església.

Aquarel·la amb una panoràmica de la casa rectora i la capella romànica.
Fins i tot sembla bucòlic.

Els templers

Cap al segle XII, l’indret esdevé granja templera i coneix una llarga època de prosperitat econòmica. Però, què hi feia aquí l’orde del Temple?

L’origen dels templers cal situar-la al segle XII, quan un grup de cavallers decidiren consagrar-se a defensar els pelegrins que acudien a Terra Santa. Quan les autoritats civils i religioses van veure que els podien fer servei defensant-los, entre d’altres, dels sarraïns, van decidir ajudar-los. Els van cedir un lloc al costat del Temple de Salomó, d’on prové el mot templer.

Aviat es van estendre arreu. Nous cavallers s’hi afegiren i molts nobles donaren terres, béns i castells per contribuir a les costoses tasques defensives. Finalment l’organització passà a dependre directament del papa. L’orde aconseguí importants privilegis i concentrà un enorme poder.

Poc després van sorgir nous ordes, com el dels Hospitalers, amb qui acabarien sorgint inevitables enemistats. Després de diverses guerres, conflictes polítics i grans pífies estratègiques, els templers van caure en desgràcia, foren perseguits i extingida l’orde.

Valla de ferro a Sant Pau de Riu-Sec, Sabadell, Vallès Occidental
Vallar el patrimoni per evitar l’espoli.

Canvi de propietaris

Moltes de les seves propietats passaren a mans dels seus adversaris, els cavallers Hospitalaris, els quals continuaren fent, si fa no fa, el mateix, tot i que amb un vessant més d’ajuda al pelegrí que no pas militar (que també).

Amb el pas del temps, la comanda va anar a menys i es dedicà pràcticament a defensar i administrar els béns heretats dels templers.

A mitjans del segle XIX la parròquia va passar a dependre de la de Sabadell i els edificis es vengueren.

Coses de la vida, actualment hi ha a pocs metres un descomunal centre comercial i una autopista sobrevola el sostre de la capella.

Pont de l'autopista. Sabadell, Vallès Occidental.
El present passa pel damunt del passat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Can Diviu, 21. Sabadell

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).