Vilafranca del Penedès, fanal, modernisme

Forjar la llum

Els fanals modernistes de Vilafranca del Penedès.

A finals del segle XIX, la plaga de la fil·loxera, vinguda de França, va arrasar tota la vinya de Vilafranca del Penedès, provocant un desastre econòmic.

Amb no poc esforç, la vila es va recuperar del tràngol. Els nous propietaris i comerciants van voler demostrar la seva posició econòmica amb noves edificacions segons l’estil vingut, com la plaga, d’Europa: el modernisme.

Una nova fornada d’arquitectes substituïren els tradicionals mestres d’obres. Es van envoltar d’un equip d’artesans vitrallers, ferrers, fusters i escultors que revitalitzarien els vells oficis artístics relacionats amb l’arquitectura.

Fanals modernistes de Vilafranca del Penedès

Virtuosisme al carrer

Un d’aquests artesans, el manyà vilafranquí Melcior Baltà, era successor d’una família de serrallers. A partir d’un disseny que no sabem qui va fer, ell realitzà uns espectaculars fanals modernistes que encara ara els trobem a l’estret carrer de Santa Maria.

Dos globus pengen d’una estructura circular decorada amb fulles de forja i rematada per un gran llaç.

A la part central, un vitrall volumètric amb tons blancs i groguencs simula una flor que amaga un altre llum. Al seu voltant uns petits vitralls de color blau (com el fons de l’escut de la vila), contenen l’escut de Catalunya (també present al de la vila), unes flors i una altra representació heràldica que endevino quina és.

Fanals modernistes de Vilafranca del Penedès.

Tocar ferro

A més dels fanals modernistes de Vilafranca del Penedès, Baltà també va realitzar les punxegudes reixes de la façana principal de la basílica, a pocs metres.

Reixa de forja a l'exterior de la basílica de Vilafranca del Penedès.

Els remats, just a tocar de la porta, representen uns ferotges dracs, animal que tradicionalment, era considerat el guardià dels accessos, especialment als llocs sagrats.

Drac de forja a l'entrada de la basílica de Vilafranca del Penedès.

Curiosament, durant les primeres setmanes de la guerra civil, es va fixar amb els carros d’assalt que marxaven al front. Va prendre nota i, damunt un camió Ford, va bastir una carcassa blindada, construïda amb làmines de ferro. En aquest cas, no hi havia decoracions modernistes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Santa Maria. Vilafranca del Penedès

Saber més

Què veure a prop