Forjar la llum

Els fanals modernistes de Vilafranca del Penedès.

A finals del segle XIX, la plaga de la fil·loxera, vinguda de França, va arrasar tota la vinya de Vilafranca del Penedès, provocant un desastre econòmic.

Amb no poc esforç, la vila es va recuperar del tràngol. Els nous propietaris i comerciants van voler demostrar la seva posició econòmica amb noves edificacions segons l’estil vingut, com la plaga, d’Europa: el modernisme.

Una nova fornada d’arquitectes substituïren els tradicionals mestres d’obres. Es van envoltar d’un equip d’artesans vitrallers, ferrers, fusters i escultors que revitalitzarien els vells oficis artístics relacionats amb l’arquitectura.

Fanals modernistes de Vilafranca del Penedès

Virtuosisme al carrer

Un d’aquests artesans, el manyà vilafranquí Melcior Baltà, era successor d’una família de serrallers. A partir d’un disseny que no sabem qui va fer, ell realitzà uns espectaculars fanals modernistes que encara ara els trobem a l’estret carrer de Santa Maria.

Dos globus pengen d’una estructura circular decorada amb fulles de forja i rematada per un gran llaç.

A la part central, un vitrall volumètric amb tons blancs i groguencs simula una flor que amaga un altre llum. Al seu voltant uns petits vitralls de color blau (com el fons de l’escut de la vila), contenen l’escut de Catalunya (també present al de la vila), unes flors i una altra representació heràldica que endevino quina és.

Fanals modernistes de Vilafranca del Penedès.

Tocar ferro

A més dels fanals modernistes de Vilafranca del Penedès, Baltà també va realitzar les punxegudes reixes de la façana principal de la basílica, a pocs metres.

Reixa de forja a l'exterior de la basílica de Vilafranca del Penedès.

Els remats, just a tocar de la porta, representen uns ferotges dracs, animal que tradicionalment, era considerat el guardià dels accessos, especialment als llocs sagrats.

Drac de forja a l'entrada de la basílica de Vilafranca del Penedès.

Curiosament, durant les primeres setmanes de la guerra civil, es va fixar amb els carros d’assalt que marxaven al front. Va prendre nota i, damunt un camió Ford, va bastir una carcassa blindada, construïda amb làmines de ferro. En aquest cas, no hi havia decoracions modernistes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Santa Maria. Vilafranca del Penedès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).