Publicitat petrificada

Simbolisme del coronament de l’Ajuntament de Mataró.

En uns moments en què la sensibilitat per acabar amb simbologies alienes és a flor de pell, no estaria de més aixecar els ulls i mirar als detalls que ens envolten. No parlen a crits, però allà estan, per a qui els vulgui veure i escoltar el que ens han de dir d’un passat no tan llunyà.

Ens plantem davant la façana de l’ajuntament de Mataró. L’edifici que ara veiem és fruit de la reforma efectuada a mitjans del segle XIX per Miquel Garriga i Roca, qui va projectar-lo a imatge del de Barcelona, realitzat uns anys abans.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró amb les banderes.

Un escut d’un altre temps

Aixequem la vista a dalt de tot, més amunt del rellotge. Costa de fixar-se, però ja us dic que més coses ja no hi poden caber.

Fàcilment identificareu l’escut ovalat de Catalunya fent costat al d’Espanya. En aquesta versió, trobem a faltar els símbols d’Aragó i Navarra. Es tracta del model simplificat que freqüentment utilitzà la reina Isabel II.

Una grandiosa corona reial remata el conjunt, d’on antigament sortia el pal de la bandera que era alhora el parallamps.

Escut d'Isabel II i de Catalunya. Coronament de l'Ajuntament de Mataró

I per a no deixar-nos res ni a ningú, trobem al·lusions a l’agricultura, el comerç, la indústria i les arts. Apa, com un anunci.

L’agricultura, en primer lloc a l’esquerra, està representada per una arada, una destral i un cistell amb fruita. A continuació, més agricultura amb unes espigues i diversos estris de conreu.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró. Elements relacionats amb l'agricultura.

Barreja de símbols

Entre els dos escuts veiem elements representatius de la indústria; una enclusa, simbolitzant les feines tradicionals, un corró, estri de treballs artesans i un engranatge, que representa la revolució industrial que tot just acabava d’arribar.

A la dreta de l’escut de Catalunya, treuen el cap elements marins, barrejant mitologia (trident), navegació (brúixola), pesca (xarxes i un peix) i el que sembla la proa d’una embarcació amb la data 1867, any en què es realitzà la reforma arquitectònica de l’edifici.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró. Elements marítims i la data 1867.

Encara hi ha més detalls al coronament de l’Ajuntament de Mataró, però em caldria pujar a dalt i no sé jo si el vertigen em deixaria.

Tot això, barrejat convenient com en una coctelera era una manera de voler deixar ben clar d’on venia la riquesa d’un país i a qui li pertanyia. Tal com han fet totes les civilitzacions des dels temps dels faraons.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró, amb escuts i elements simbòlics.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: La Riera 48, Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).