Ajuntament, Mataró, Maresme, escuts, simbologia, heràldica

Publicitat petrificada

Simbolisme del coronament de l’Ajuntament de Mataró.

En uns moments en què la sensibilitat per acabar amb simbologies alienes és a flor de pell, no estaria de més aixecar els ulls i mirar als detalls que ens envolten. No parlen a crits, però allà estan, per a qui els vulgui veure i escoltar el que ens han de dir d’un passat no tan llunyà.

Ens plantem davant la façana de l’ajuntament de Mataró. L’edifici que ara veiem és fruit de la reforma efectuada a mitjans del segle XIX per Miquel Garriga i Roca, qui va projectar-lo a imatge del de Barcelona, realitzat uns anys abans.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró amb les banderes.

Un escut d’un altre temps

Aixequem la vista a dalt de tot, més amunt del rellotge. Costa de fixar-se, però ja us dic que més coses ja no hi poden caber.

Fàcilment identificareu l’escut ovalat de Catalunya fent costat al d’Espanya. En aquesta versió, trobem a faltar els símbols d’Aragó i Navarra. Es tracta del model simplificat que freqüentment utilitzà la reina Isabel II.

Una grandiosa corona reial remata el conjunt, d’on antigament sortia el pal de la bandera que era alhora el parallamps.

Escut d'Isabel II i de Catalunya. Coronament de l'Ajuntament de Mataró

I per a no deixar-nos res ni a ningú, trobem al·lusions a l’agricultura, el comerç, la indústria i les arts. Apa, com un anunci.

L’agricultura, en primer lloc a l’esquerra, està representada per una arada, una destral i un cistell amb fruita. A continuació, més agricultura amb unes espigues i diversos estris de conreu.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró. Elements relacionats amb l'agricultura.

Barreja de símbols

Entre els dos escuts veiem elements representatius de la indústria; una enclusa, simbolitzant les feines tradicionals, un corró, estri de treballs artesans i un engranatge, que representa la revolució industrial que tot just acabava d’arribar.

A la dreta de l’escut de Catalunya, treuen el cap elements marins, barrejant mitologia (trident), navegació (brúixola), pesca (xarxes i un peix) i el que sembla la proa d’una embarcació amb la data 1867, any en què es realitzà la reforma arquitectònica de l’edifici.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró. Elements marítims i la data 1867.

Encara hi ha més detalls al coronament de l’Ajuntament de Mataró, però em caldria pujar a dalt i no sé jo si el vertigen em deixaria.

Tot això, barrejat convenient com en una coctelera era una manera de voler deixar ben clar d’on venia la riquesa d’un país i a qui li pertanyia. Tal com han fet totes les civilitzacions des dels temps dels faraons.

Coronament de l'Ajuntament de Mataró, amb escuts i elements simbòlics.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: La Riera 48, Mataró

Saber més

Què veure a prop