Abat Escarré, L'Arboç, Baix Penedès, pinya

Les dues cares de l’abat

La casa de l’Abat Escarré a L’Arboç.

La pinya és un fruit carregat de variats simbolismes des de la nit dels temps, alguns més aviat esotèrics. Durant l’època medieval simbolitzava la fecunditat, pels nombrosos pinyons que escampa. Podria ser un desig de la família de tenir descendència. Potser per aquest motiu la trobem esculpida a les finestres d’algunes cases.

Per altra banda, dins el cristianisme, era un símbol de la resurrecció i la vida eterna, ja que el pi sempre és verd. En altres indrets era una manera de donar la benvinguda, com aquí ho era plantar un xiprer a la porta.

Casa de lAbat Escarré a L'Arboç. Pinya tallada a la finestra.

Les pinyes de l’Aureli

Sigui per la raó que sigui, a L’Arboç (Baix Penedès) hi ha una casa amb una finestra gòtica que té dues pinyes esculpides. És el lloc on va néixer l’abat Escarré, personatge no exempt de polèmica.

Amb només quinze anys, en Francesc ingressà al monestir de Montserrat. Deu anys més tard seria ordenat sacerdot i es canvià el nom pel d’Aureli Maria -abans no calien tants tràmits com ara-.

La seva figura ha ballat perillosament entre la religió i la política. Primer era ferm seguidor del dictador, per després criticar-lo obertament i, aparentment, decantar-se per un sentir més catalanista.

Casa de l'Abat Escarré a L'Arboç. Escut de l'abat.

Però el temps ha sembrat el dubte i ara ja no sembla que tot passés com ens ho havien venut i l’abat ha estat criticat per una manera poc ortodoxa d’actuar, dins i fóra del monestir.

Les pinyes de la finestra de la casa de l’Abat Escarré a L’Arboç, alienes a la història, semblen seguir dient que molts anys enrere, una família va desitjar tenir un fill. Seria aquest el futur abat?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Major 61, L’Arboç

Saber més

Què veure a prop