L’ala de l’àngel

Cases Tomàs Roger al carrer d’Ausiàs Marc de Barcelona.

En Tomàs tenia tot el que volia. Com que era fill d’un banquer i polític -del Partit Conservador, és clar-, era de lògica que també tindria una trajectòria destacada.

Així doncs, el figuerenc Tomàs Roger i Larrosa es convertí en polític i acabà com a diputat de la província de Girona i senador a les Corts espanyoles. Tot això passava a finals del segle XIX, durant la restauració borbònica -entre les dues repúbliques, per entendre’ns-.

Cases Tomàs Roger al carrer Ausiàs Marc, projectades per Enric Sagnier. Façana.

Fulles decoratives

Al carrer d’Ausiàs Marc de Barcelona trobem l’edifici que va encarregar a Enric Sagnier el 1892. En realitat són dos edificis iguals, en els quals destaquen unes grans columnes amb capitell corinti sobre un fons esgrafiat amb fulles d’acant.

A l’antiga Grècia l’acant, pintat o esculpit, ja era utilitzat com a ornament. Més tard, aquest element, també anomenat ala d’àngel, es va popularitzar a diverses cultures. Romànic, gòtic, renaixentista, barroc o modernisme, tots els estils adaptaren les decoratives fulles segons les necessitats o els gustos del moment.

Cases Tomàs Roger al carrer Ausiàs Marc, projectades per Enric Sagnier. Balustrada.

Immortalitat pètria

Diu una llegenda grega que la dida d’una nena morta, va dipositar damunt la tomba un cistellet amb records de la difunta. Tot plegat ho tapà amb una teula quadrada, sota la qual va créixer amb el temps, una planta d’acant. Un dia passava per allà l’arquitecte Cal·límac qui, veient com la teula estava aixecada per un harmoniós conjunt de fulles, li va suggerir la idea del que ara coneixem com a capitell corinti.

L’acant té diverses simbologies. Corria el mite que aquesta planta brotava del cadàver d’un déu o d’un heroi i per tant, simbolitzava la immortalitat. Al cristianisme, aquest missatge ja li estava bé i per això el trobem àmpliament representat en temples i també en edificis de persones molt ‘devotes’.

Els Roger van ser una nissaga d’empresaris i polítics, que imagino estarien la mar de ben avinguts. Oncles, germans i cosins, tots es van fer construir diversos edificis en aquesta illa, sempre projectats per Sagnier i l’un al costat de l’altre.

En aquest cas, la posició política del propietari la veiem en forma de flor de lis -símbol borbònic- als balcons de forja i la columna central.

Cases Tomàs Roger al carrer Ausiàs Marc, projectades per Enric Sagnier. Detall del capitell corinti.

L’arquitecte oblidat

Tot i que el prolífic Enric Sagnier va deixar prop de 300 edificis, la majoria a Barcelona, és poc conegut pel respectable. Potser perquè els seus projectes no tenien uns trets definits i passen desapercebuts a la vora d’altres de modernistes, estil pel qual ell no sentia una gran afició. Algunes obres que sí que coneixereu, són el Temple del Tibidabo, l’edifici de la Caixa de Pensions o la Duana del Port de Barcelona.

Ben relacionat amb les classes dirigents i amb l’Església, Sagnier va rebre nombrosos encàrrecs de sectors polítics conservadors i religiosos, per als qui no tenia cap problema en canviar d’estil, segons qui li demanava el projecte. Aquesta també va ser una de les raons de què fos menyspreat i caigués en l’oblit.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Ausiàs Marc 37, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).