Sanefa amb relleus a la casa Teodor Prat de Barcelona.

L’ase de la faula, amb un bufet va tocar la flauta

La casa Teodor Prat de Barcelona.

Durant el segle XIX el Llobregat al seu pas per Sallent tenia feina a moure turbines d’empreses tèxtils. Una d’elles era la de Prat, Valls i Companyia, dirigida per Sebastià Prat. Tot anava la mar de bé fins que el 1875 l’home va morir sense descendència i el negoci va passar a mans del seu nebot Teodor Prat i Masdeu

En Teodor obrí una nova fàbrica a Puig-reig i a la seva mort el 1903 l’imperi anà passant de mà en mà fins a la dècada dels vuitanta quan, imagino que per la competitivitat estrangera, va tancar definitivament.

Sanefa amb relleus a la casa Teodor Prat de Barcelona.

Del Bages a Barcelona

Tot i que l’home vivia a Sallent, es va fer construir un edifici a l’Eixample de Barcelona que en aquell moment s’estava convertint en la nova zona de prestigi per a les grans fortunes. 

Així doncs encarregà el projecte a Juli Batllevell, que llavors tenia trenta-cinc anys i era l’arquitecte municipal de Badalona i també de Sabadell, la seva ciutat natal. Per aquells anys Batllevell havia col·laborat amb Gaudí, de qui heretaria alguns trets modernistes, com l’ús del trencadís. 

La seva prolífica i poc valorada carrera ha deixat una important estesa de variades obres, principalment a Barcelona, Badalona i Sabadell.

Mènsules amb uns llargandaixos i un mico.

Oficina i habitatge

En la casa Teodor Prat, els baixos estaven destinats al despatx de la raó social. La planta principal, lògicament, era la residència de l’amo. I al seu damunt hi havia un altre pis idèntic per al seu germà petit Pere, qui també tenia part en el negoci. La resta de plantes estaven destinades a habitatges de lloguer.

El que més destaca a la façana de carreus rosats és la tribuna de ferro i vidre que s’alça dues plantes. El discret aire neogòtic el trobem especialment en les petites mènsules de les finestres, amb elements vegetals i animals. A la planta baixa hi ha una sanefa decorada amb relleus d’animals on voldria parar atenció.

Sanefa amb relleus a la casa Teodor Prat de Barcelona.

Faules moralitzants?

Als relleus veiem dues aus que semblen barallar-se per uns fruits i una altra covant els ous al niu. També hi ha un gos mossegant un gat, una guineu amagada entre fulles de card, una serp camuflada entre la vegetació -el pecat?-, un porc que llegeix -o canta?- i un ase que toca la flauta.

A les mènsules dels balcons hi ha també un interessant repertori. Per exemple, descobrim un parell de llangardaixos barallant-se, un personatge entre simi i home que ens treu la llengua i un altre que recorda molt al de l’Anís del Mono -una crítica a Darwin?-.

No és la primera vegada que observo animals representats en edificis. Tot i no tenir cap documentació ni cap fonament sòlid, la lògica em porta a pensar que no són decoracions gratuïtes.

Seran personatges de les faules d’Isop, Lafontaine, Samaniego o Iriarte? Estaran totes les imatges relacionades amb un tema en comú per desig del propietari? 

Sanefa amb relleus a la casa Teodor Prat de Barcelona.

L’ase flautista

Tot i haver fet mil cerques no he arribat a cap conclusió. Tan sols l’ase que toca música sembla extret d’una faula d’Iriarte que segurament coneixes. 

Era un ase que trobà una flauta i en ensumar-la l’nstrument va sonar. L’animal pensà que ja era músic, quan en realitat tot havia estat fruit de la casualitat.

De la resta d’escenes no he trobat res de res. D’altra banda, qui va esculpir aquests deliciosos relleus? Va ser el mateix Batllevell? Ho dubto.

Per acabar, si per una d’aquelles pots aclarir algun d’aquests dubtes sobre la casa Teodor Prat, t’agrairé que ho comparteixis.

Sanefa amb relleus a la casa Teodor Prat de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Bailèn, 9. Barcelona

Saber més

Què veure a prop