Monument, Sol LeWitt, terrorisme, Barcelona, Nou Barris

Un crit mut

El monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó (Nou Barris).

Resulta sorprenent que un artista no es taqui les mans per realitzar la seva obra i encomani a d’altres que facin realitat el seu projecte. Fins i tot amb la possibilitat de canviar-ne alguna cosa.

Així doncs, us presento Sol LeWitt, considerat el pare de l’art conceptual i del qual tenim a Barcelona dues obres seves ben diferents. Una la podem veure en un museu. L’altra es troba a tocar de la sorollosa avinguda Meridiana.

Monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

Art conceptual

En primer lloc, les seves ‘estructures’ -com preferia anomenar-les-, sovint es basen en la repetició de formes geomètriques simples, com el quadrat o el cub i sempre monocromes.

En canvi, també tenia altres procediments pictòrics molt acolorits, basats en la línia, com l’exemple que trobem al CaixaForum de Barcelona.

Nascut als EUA, d’una família d’immigrants russos, Solomon (Sol) va llicenciar-se en art i se’n va anar a lluitar a diverses guerres, que ja sabeu que a aquell país li encanta crear conflictes fóra de casa.

Tot i això, en tornar va exercir de dissenyador gràfic i llibreter abans no va decidir dedicar-se en cos i ànima a crear. Tenia prop de seixanta anys.

L’art conceptual es va posar de moda poc abans de la dècada dels anys setanta del segle XX. Interessava la idea, el concepte, més que l’aparença. És una herència del ‘dadaisme’ en què s’abandona l’objecte en favor de la idea. Moltes obres de LeWitt es poden construir només tenint a la mà un plec d’instruccions escrites.

Monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

I de cop, el silenci

Fa més de trenta anys, en un intent de boicotejar les empreses franceses ubicades a Barcelona, van tenir lloc un seguit d’actes terroristes. El pitjor va ser en un centre comercial, on 21 persones van perdre la vida i 45 en resultaren ferides. En rellegir la notícia m’ha impressionat especialment el que van dir els bombers: “Quan vam arribar ja no s’escoltaven crits d’auxili ni laments. Només hi havia fum i silenci”.

Tanmateix, els familiars de les víctimes van haver d’esperar quinze anys a tenir un recordatori d’aquella barbaritat. L’Ajuntament, sense consultar amb l’Associació de Catalana de Víctimes del Terrorisme, va encarregar el monument que veiem aquí, molt a prop del lloc dels fets.

Amb el críptic nom de “Tall irregular progression”, un no sap ben bé si l’artista estaria pensant en el que tocava recordar. Tot i això, el color fosc del granit, l’estranya monumentalitat i alhora discreció de l’estructura de 12 metres d’alçada d’aquest monument de Sol LeWitt, semblen ser un bon incentiu per a la meditació.

Un recordatori mut, ple de tristesa, que s’enlaira com un crit al cel.

Inscripció al paviment davant el monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop