Un crit mut

El monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó (Nou Barris).

Resulta sorprenent que un artista no es taqui les mans per realitzar la seva obra i encomani a d’altres que facin realitat el seu projecte. Fins i tot amb la possibilitat de canviar-ne alguna cosa.

Així doncs, us presento Sol LeWitt, considerat el pare de l’art conceptual i del qual tenim a Barcelona dues obres seves ben diferents. Una la podem veure en un museu. L’altra es troba a tocar de la sorollosa avinguda Meridiana.

Monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

Art conceptual

En primer lloc, les seves ‘estructures’ -com preferia anomenar-les-, sovint es basen en la repetició de formes geomètriques simples, com el quadrat o el cub i sempre monocromes.

En canvi, també tenia altres procediments pictòrics molt acolorits, basats en la línia, com l’exemple que trobem al CaixaForum de Barcelona.

Nascut als EUA, d’una família d’immigrants russos, Solomon (Sol) va llicenciar-se en art i se’n va anar a lluitar a diverses guerres, que ja sabeu que a aquell país li encanta crear conflictes fóra de casa.

Tot i això, en tornar va exercir de dissenyador gràfic i llibreter abans no va decidir dedicar-se en cos i ànima a crear. Tenia prop de seixanta anys.

L’art conceptual es va posar de moda poc abans de la dècada dels anys setanta del segle XX. Interessava la idea, el concepte, més que l’aparença. És una herència del ‘dadaisme’ en què s’abandona l’objecte en favor de la idea. Moltes obres de LeWitt es poden construir només tenint a la mà un plec d’instruccions escrites.

Monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

I de cop, el silenci

Fa més de trenta anys, en un intent de boicotejar les empreses franceses ubicades a Barcelona, van tenir lloc un seguit d’actes terroristes. El pitjor va ser en un centre comercial, on 21 persones van perdre la vida i 45 en resultaren ferides. En rellegir la notícia m’ha impressionat especialment el que van dir els bombers: “Quan vam arribar ja no s’escoltaven crits d’auxili ni laments. Només hi havia fum i silenci”.

Tanmateix, els familiars de les víctimes van haver d’esperar quinze anys a tenir un recordatori d’aquella barbaritat. L’Ajuntament, sense consultar amb l’Associació de Catalana de Víctimes del Terrorisme, va encarregar el monument que veiem aquí, molt a prop del lloc dels fets.

Amb el críptic nom de “Tall irregular progression”, un no sap ben bé si l’artista estaria pensant en el que tocava recordar. Tot i això, el color fosc del granit, l’estranya monumentalitat i alhora discreció de l’estructura de 12 metres d’alçada d’aquest monument de Sol LeWitt, semblen ser un bon incentiu per a la meditació.

Un recordatori mut, ple de tristesa, que s’enlaira com un crit al cel.

Inscripció al paviment davant el monument de Sol LeWitt al parc de Can Dragó. Nou Barris.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).