La remor de la vida

En una altra ocasió vam fer una passejada a consciència pel nucli antic d’Osor (La Selva). Avui recordarem alguns dels punts més importants, però ampliem la visita amb una breu excursió per la riera d’Osor.

Com que aquesta vegada la visita ha estat durant una plujosa primavera, la vegetació és exuberant. Això té la seva part bona, ja que tot és ple de frescor i d’olors. S’escolten els cants de nombrosos ocells, sempre amb el cant de l’aigua de fons.

Fulla de falguera.

El carrer Major

La part menys bona és que, si ha plogut recentment, la riera baixa plena i hi ha un parell de guals que poden ser complicats o impossibles de superar.

Podem deixar el vehicle a l’aparcament que hi ha a l’entrada de la població, venint d’Anglès.

Comencem a caminar seguint la carretera que es dirigeix al centre de la vila i que rep el nom de carrer Major. Passem davant de Can Vidal, un habitatge del segle XVI que conserva unes interessants finestres gòtiques.

Després de l’Ajuntament, apareix el pont romànic de la Noguerola, per on passava l’antic camí que anava de Sant Hilari Sacalm a Anglès.

Pont romànic de La Noguerola. Excursió per la riera d'Osor. La Selva.

Més endavant hi ha una petita plaça amb una font. Com a curiositat, observeu les bústies col·locades totes juntes, a fi d’evitar que el carter perdi la bufera pujant pels costeruts carrers, per on després passarem.

En acabar la plaça, travessem la carretera, ens internem per un dissimulat carreró a la nostra dreta i trobem Can Roure. En aquest abandonat casal gòtic hi visqué la família Recs, que farien construir la torre de defensa que veurem al final.

Can Roure. Excursió per la riera d'Osor. La Selva.

La riera

Continuem pel carreró a la nostra dreta i, quan sembla que s’acaba, girem per un altre a l’esquerra, encara més estret. Al final, una baixada ens durà fins a la llera de la riera. Aprofiteu per gaudir del magnífic Pont Vell, adossat a les cases.

Seguim riera avall. L’itinerari no té cap mena de pèrdua. Tot el camí és senyalitzat amb fites de color blau.

Uns metres més endavant, si el cabal de la riera de Noguerola que hem vist abans ens ho permet, la creuem saltant de pedra en pedra. En acabat, passem sota el pont de ciment del passeig del Borrell.

A continuació unes escales fetes amb troncs ens porten a tenir una vista més enlairada de l’entorn. Cal estar molt atents per observar la fauna que dóna vida a aquest ecosistema. Nosaltres fins i tot, hem pogut veure una llúdriga que semblava jugar a fet i amagar.

Espiadimonis damunt una fulla.

I així en aquesta excursió per la riera d’Osor, seguim xino-xano gaudint de sons, olors i sensacions agradables i relaxants, fins a trobar un camí més ample que seguim a l’esquerra fins a la llera de la riera.

En aquest punt, si no baixa molta aigua, creuem tranquil·lament. Si tot el pas és anegat d’aigua, ens descalcem i el creuem, anant amb molt de compte de no relliscar. Si el cabal és considerable, girem cua, sortim a la carretera i travessem un pont com cal, uns metres més avall.

Excursió per la riera d'Osor. La Selva.

L’escola

Un cop a l’altre costat hi ha un senyal que ens indica seguir per un corriol a l’esquerra, cap al Pont Vell. Allà que anem.

Primer pugem uns graons, després en baixarem uns altres i travessarem una petita passarel·la de fusta. Finalment arribem al pont del passeig del Borrell i pugem al carrer com per anar-lo a travessar, però entrem al carrer de França.

Passem vora l’Escola de la Vall, edifici racionalista, construït els anys trenta del segle passat, durant la Segona República.

Excursió per la riera d'Osor. La Selva. Escola de la Vall.

Del safareig al cementiri

També veurem la font i el safareig de ca n’Aubreda, cognom de l’antic propietari d’aquests terrenys. Una inscripció ens indica que va ser arranjada el 1869.

El carrer, que ara és empedrat, entra dins el nucli. Al segle XV un fort terratrèmol va convertir la vila en un munt de runa. Per aquest motiu, trobem nombroses llindes amb inscripcions posteriors al sisme, quan es van refer els habitatges.

Al número 16 hi ha una fornícula amb una imatge de Sant Antoni de Pàdua. L’interior és decorat amb rajola barroca amb les imatges de Sant Pere i la Verge.

Capelleta de Sant Antoni de Pàdua.

Quan gairebé ja no queden cases, trobem el cementiri. Una normativa del segle XIX estipulava que els recintes funeraris no havien de ser allunyats de la població. Com sabreu, antigament era freqüent que els enterraments tinguessin lloc a la vora de les esglésies.

Excursió per la riera d'Osor. La Selva. Entrada al cementiri.

L’altre barri

Fem mitja volta pel mateix carrer i baixem per les segones escales que trobem a la dreta, fins a la riera. Des d’aquí tenim una altra bonica vista del pont i de les cases.

Uns metres més endavant, unes altres escales, sota una mena de porxo, ens duran novament al carrer de França. Girem a la dreta per creuar el magnífic pont que uneix les dues barriades del poble. Va ser reconstruït al segle XV, després de les destrosses del terratrèmol.

Excursió per la riera d'Osor. La Selva. Pont Vell.

Travessem la carretera, pugem per l’històric carrer de Catalunya i arribem a la plaça de l’Església. A l’esquerra tenim l’antiga rectoria -molt reformada-, amb els noms de diversos rectors escrits a les llindes de portes i finestres.

L’església de Sant Pere és esmentada al segle X, però els seus orígens romànics van restar ocults fins al 1977, quan s’enderrocà un convent annex i aparegué un tram del creuer.

Ens acostem a la torre de Recs. Es va construir poc després dels terratrèmols, adossada a la desapareguda muralla.

Torre dels Recs. Excursió per la riera d'Osor. La Selva.

Finalment, per acabar aquesta excursió per la riera d’Osor, donem la volta a l’església per veure la façana i baixem fins a la carretera per tornar al punt d’inici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc 

Distància total: 3 km d’itinerari circular

Desnivell màxim: 37 metres. Tot el camí és molt planer, amb alguna breu pujada.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).