Mataró, Maresme, Tecnocampus, arquitectura

Arquitectura de servei

Escultures i edificis del Tecnocampus de Mataró.

Sota el nom de Tecnocampus, el 2010 es va inaugurar a Mataró (Maresme) un ambiciós projecte que, amb els anys, s’ha consolidat com un important parc científic i d’innovació tecnològica.

Escultures i edificis del Tecnocampus de Mataró. Columnes arrenglerades.

Diversos edificis del Tecnocampus de Mataró conformen el conjunt, on universitaris, empreses i emprenedors estan interconnectats.

Els tres edificis principals van ser projectats per MBM, estudi d’arquitectura que, entre d’altres, és l’autor de la Vila Olímpica de Barcelona.

Malgrat portar la signatura d’importants arquitectes com Oriol Bohigas, les edificacions, siguem sincers, mai guanyarien cap premi per la seva oblidable originalitat.

Escultures i edificis del Tecnocampus de Mataró.

Decoració escultòrica

Al recinte s’han col·locat un parell d’escultures. Una, realitzada per l’escultor mataroní Manuel Cusach, està dedicada a Puig i Cadafalch. A diferència d’altres obres seves, aquesta no em sembla de les més aconseguides i prefereixo no comentar-la.

L’altra, situada davant l’entrada principal, s’anomena ‘Inici de vol. Realitzada per l’artista Perecoll, representa, segons paraules de l’escultor, l’aixecada de vol que fa la persona quan finalitza els seus estudis.

L’obra és una reproducció a gran escala de la que es va concebre com a guardó del desè aniversari de l’Escola Universitària del Maresme (EUM), embrió del Tecnocampus.

Nascut a Mataró el 1948, Pere Coll, més conegut com a Perecoll, és un artista polifacètic que s’expressa amb diverses tècniques. A la major part de la seva producció hi predomina el color negre.

Escultura Inici de Vol, realitzada per Perecoll. Tecnocampus de Mataró.

A pocs metres s’aixeca un peculiar edifici, en part hotel i en part, residència geriàtrica. Construït a base de mòduls irregulars, presenta una interessant façana que alterna espais buits i plens, contrastant el blanc i el gris.

Dins aquest projecte realitzat per l’arquitecte Miguel Ángel Gallardo, destaca el bosc de pilars metàl·lics a l’entrada principal. Aquesta original solució crea una mena de vestíbul exterior, que trenca amb els volums tancats dels edificis propers.

Escultures i edificis del Tecnocampus de Mataró. Hotel projectat per Miguel ángel Gallardo.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Ernest Lluch 32, Mataró 

Saber més

Què veure a prop