carrer Modolell, baix relleu, Joaquim Ros i Bofarull, Barcelona, 1960

Invents xinesos

Uns relleus de Joaquim Ros.

Al carrer de Modolell, fent cantonada amb Ganduxer, es troba un edifici construït el 1960. L’escenogràfica entrada està decorada amb uns relleus de Joaquim Ros, mig ocults per la vegetació.

Els perfils de les figures estan resseguits d’un traç gruixut buidat a la pedra, mentre que els detalls són poc menys que imperceptibles a una certa distància.

El de la dreta representa una escena d’època en què una parella, ell saludant amb el barret de copa, miren com s’enlaira un globus aerostàtic. Potser es tracta d’una commemoració del viatge en globus que va fer a Madrid la reina Maria Cristina, a finals del segle XIX.

Tot i que al segle III dC els xinesos ja utilitzaven globus d’aire calent per fer senyals militars, aquí no el vam ‘descobrir’ fins al segle XVIII.

Un relleu de Joaquim Ros que representa una parella d'època saludant un globus aerostàtic.

Esport amb classe

El baix relleu de l’esquerra ens mostra una parella, esperant el seu torn davant unes pistes de tenis. Al fons es veuen un parell de noies jugant un partit.

Altra vegada hi ha qui afirma que aquest joc va tenir els seus orígens a la Xina, mentre d’altres diuen que va ser a França durant el segle XII. Inicialment es jugava amb el palmell de la mà, fins que al segle XVI devien dir prou a tenir la mà contusionada i van utilitzar una raqueta de fusta.

Relleu de Joaquim Ros que representa un partit de tennis..

L’autor

Cal acostar-s’hi de ben prop a les obres per a distingir la signatura: Ros. Nascut a Barcelona el 1906, ja de ben petit Joaquim Ros i Bofarull se la passava fent figuretes amb el fang d’una vinya propera.

De més gran va estudiar diverses disciplines artístiques amb grans mestres, com Pau Gargallo, de qui aprendria escultura. Amb la primera dictadura va marxar a París.

La segona dictadura el va inhabilitar com a professor i li va tocar atendre nombrosos encàrrecs d’imatgeria religiosa, ja que molta obra havia estat malmesa durant la guerra. A Mataró hi ha un bon llegat.

També va fer altres escultures civils, amb la seva especial sensibilitat noucentista. A més, va treballar diverses disciplines, com joieria, pintura, gravat i ceràmica.

Finalment, resulta sorprenent no trobar cap referència d’aquesta interessant obra. Amb una temàtica elitista i realitzada per a un públic benestant, afí al nou règim -com bona part d’aquest barri-, seria injust passar de llarg sense apreciar-la.

Detall d'uns relleus de Joaquim Ros al carrer Modolell de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Modolell, 2. Barcelona

Saber més

Què veure a prop