Sant Antoni, plafó ceràmic, ceràmica, rajola

Un marit, bon home, ric i polit

Plafons ceràmics de Sant Antoni de Pàdua.

Avui dia és senzill fer un duplicat: poses un document a la fotocopiadora i en un moment tens una còpia exacta.

Però fa tres-cents anys o més, això prenia el seu temps. En aquella època, en què copiar no era un delicte contra la propietat intel·lectual, era ben normal fer duplicats d’una obra que tenia molta demanda.

Per posar només un exemple, avui parlaré d’Antoni de Pàdua i de les còpies del sant que podem veure en diversos llocs, amb alguns detalls canviats.

Plafó ceràmic a Sant Joan de les Abadesses
Plaça Major, 5. Sant Joan de les Abadesses.

Cul inquiet

En realitat, el xicot es deia Ferran i va néixer a Lisboa al segle XII.

Era de casa bona i la seva família va veure amb mals ulls que entrés a formar part d’una comunitat de monjos agustins. Allà va estudiar teologia i molt més.

Quan tenia vint-i-cinc anys, va presenciar l’arribada de les despulles d’uns franciscans martiritzats al Marroc. Aquest fet el va deixar de pasta de moniato i va entrar a l’Orde Franciscà.

És llavors quan adopta el nom d’Antoni, ja que l’ermita a la vora d’on vivia era dedicada a Sant Antoni Abat.

Més endavant anà a predicar per Europa i acabà de conseller del papa Gregori IX. Mentre era a Pàdua predicant, va morir d’esgotament. Tenia 36 anys.

Era tan gran la seva popularitat, que aviat la seva tomba en convertí en lloc de pelegrinatge i se li atribuïren nombrosos miracles.

Plafó ceràmic de Sant Antoni de Pàdua a Taradell.
Carrer d’en Quintana, 9. Taradell.

Amb el lliri a la mà

Sant Antoni de Pàdua se sol representar amb el cap tonsurat, és a dir, mig rapat a la moda franciscana i amb l’hàbit de l’orde.

Normalment sosté un lliri blanc, símbol de puresa i castedat -com la vara de Sant Josep, per entendre’ns-.

De vegades també duu un llibre, que representa la seva tasca de predicador.

I, com si no tingués prou atributs, s’afegeix un Nen Jesús als braços. La raó prové d’una llegenda, una de les moltes que s’expliquen d’ell i que pot variar segons qui l’escriu.

Diu el relat, que quan Antoni encara era un jove frare, es va allotjar en una pensió. Es trobava resant dins la seva cambra, quan l’hostaler el va espiar pel forat del pany i el va veure amb un nen als braços, que era Jesús parlant-li a cau d’orella.

Plafó ceràmic de Sant Antoni de Pàdua a Argentona
 Carrer Dolors Monserdà, 22. Argentona.

Altres versions

Hi ha qui assegura que, degut a una malaltia, el xicot era més aviat rabassut i amb la cara rodona i inflada. Però només apareix així en determinades representacions al seu país de naixement.

En canvi, hi ha estudis antropomòrfics de les restes del sant, que asseguren que era alt, i ben plantat. Cadascú triï la versió que li sembli millor.

Tot i això, una de les representacions més comunes del sant és dempeus, amb el cap tonsurat, amb l’hàbit franciscà lligat amb un cordó amb tres nusos, sandàlies, el ram de lliris a una mà i el llibre amb el nen a l’altra.

Així és, amb alguns petits canvis, tal com apareix en la iconografia del segle XVI. Durant l’edat mitjana es van popularitzar els goigs, uns cants religiosos per honorar diversos sants. Els versos s’imprimien en uns fulls i també en petits llibres, on apareixia un gravat amb la imatge del sant.

Plafó ceràmic de Sant Antoni de Pàdua a Taradell.
Carrer de la Vila, 23. Taradell

Un sant popular

Al museu del Prado es conserva una pintura anònima del segle XVII que recorda molt aquest mateix esquema que trobem als plafons ceràmics. Però les arrels potser les hem de buscar un segle abans, en ple Renaixement, com una pintura anònima de l’anomenada escola de Ferrara, on el sant presenta pràcticament la mateixa postura.

Al segle XV, Antoni de Pàdua es convertí en un dels sants més venerats a Catalunya. Va ser el patró de tota mena d’oficis i gremis. També se’l coneixia per ser ‘advocat dels pobres’ i per trobar les coses perdudes. A més, les noies solteres l’invocaven per trobar marit:

Sant Antoni beneït,
Feu-me trobar un marit,
que siga bon home i ric,
i, si pot ser, també polit.

Curiosament gaudeix, encara ara, de gran popularitat dins el sector de la construcció, per una altre fet. Un dia que estava predicant, la gent s’havia enfilat dalt d’una bastida per escoltar-lo. Amb el pes, taulons i persones van anar per terra, però miraculosament ningú va prendre mal. En el seu honor, al juny es fan concursos de paletes a Banyoles i a diverses poblacions tarragonines.

Plafó ceràmic de Sant Antoni de Pàdua al Monestir de Pedralbes. Barcelona
Monestir de Pedralbles.

Les còpies

Probablement mai sabrem quin va ser l’original a partir del qual es van fer les còpies.

Tot i això, sempre segons la meva opinió personal, un dels plafons ceràmics més interessants, és el que trobem a l’antiga cuina del monestir del Pedralbes, a Barcelona.

Però comparar sempre és bo, així que aquí us deixo a més, exemplars que he anat trobant.

Resulta interessant observar les diferències dels plafons ceràmics de Sant Antoni de Pàdua, especialment pel que fa al ‘decorat’ del fons. Els arbres, els edificis, el terra. És com fer el joc de les set diferències!

Plafó ceràmic de Sant Antoni de Pàdua a Can Tinturé. Esplugues de Llobregat. Baix Llobregat
Museu d’Esplugues de Llobregat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats