La vellesa i l’estalvi

Un mosaic de La Caixa a Terrassa.

Fundada amb fins benèfics, ja fa més d’un segle, la més que re fusionada Caixa d’Estalvis i Pensions, ja no és ni ombra del que era. Els destacables edificis, molts d’ells projectats per importants arquitectes, han embellit -o no- els carrers de la majoria de poblacions catalanes.

Un d’ells, que no el més interessant, el trobem fent nosa en ple centre històric de Terrassa, entre altres construccions catalogades. En plena expansió de l’entitat bancària, el primer ajuntament democràtic no va ser a temps d’evitar que s’aixequés aquest despropòsit.

En primer lloc, tot i que l’edifici, del qual no he trobat una sola nota, té un cert interès arquitectònic, ens fixarem només amb un gran mosaic que trobem a l’entrada del que havia estat la primera oficina de l’entitat en aquesta ciutat. Ocupant l’alçada dels baixos i de la primera planta o entresòl, el mosaic està dividit en tres parts.

La vellesa

Per començar, a baix, en una moralitzant escena, pots veure una clara al·lusió al respecte cap als ancians. Promoguts per l’advocat i economista Francesc Moragas i Barret, els homenatges a la vellesa van començar a tenir lloc el 1915 a Sant Sadurní d’Anoia. Poc després, aquest model es va imitar arreu i va donar lloc a la creació d’esplais i llars de jubilats.

Aquests homenatges consistien en obres de beneficència, com donatius o concessió de pensions vitalícies als més ancians o desvalguts. Una part dels diners eren aportats pels mateixos ciutadans i l’entitat bancària assumia una part igual.

Mosaic de La Caixa a Terrassa. Representació d'un infant amb uns ancians.

L’estalvi

Seguidament, a la part central del mosaic, hi ha una figura femenina, sostenint una capsa daurada. És la representació de l’estalvi. L’aura que l’envolta conté cinc boles daurades. Imagino que es tracta de les cinc províncies on encara operava en aquells temps: Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Balears.

Seixanta anys abans, Manuel Fuxà executà una escultura que esdevindria un resum de l’activitat de la Caixa de Pensions el 1914. A la seu de l’entitat a la Via Laietana de Barcelona pots veure aquest personatge vestit com una reina medieval acompanyada d’una mare amb la seva filla i d’un ancià.

Altres escultors, com Emili Colom, Salvador Martorell o Martí Sabé, van tractar el mateix tema. Aquí, la senyora va vestida a la romana, potser per tal d’emfatitzar l’origen de la ciutat.

Tanmateix, és probable que aquesta representació de l’estalvi sigui una evolució de la deessa romana Fortuna amb la cornucòpia que representava l’abundància, aquí transformada en una caixa de cabals.

Mosaic de La Caixa a Terrassa. Representació de l'estalvi.

La història

L’escena superior representa l’església de Santa Maria, seu d’un poderós bisbat i bressol de l’Ègara romana, que més tard es convertiria en la ciutat actual.

A continuació, a la part oposada, el mosaic el complementa un estret fris decoratiu executat amb la mateixa tècnica. No obstant això, el conjunt sembla oblidat per tothom i presenta importants desperfectes, en part deguts a la nul·la consideració de les reformes posteriors, com ho demostra la col·locació del porter automàtic.

Mosaic de La Caixa a Terrassa. Representació de l'església de Santa maria d'Ègara.

L’autor

Per acabar, el mosaic de La Caixa a Terrassa està signat amb un “De Casas 70“, però la cerca ha resultat infructuosa, així que res puc dir sobre ell/a. Així mateix, tampoc he trobat altres obres amb la mateixa signatura.

Detall de la signatura del Mosaic de La Caixa a Terrassa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: raval de Montserrat, 22. Terrassa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).