rajola, llàntia, barroc, Argentona, ceràmica, Maresme,

Oli en un llum

Rajola de mostra de la llàntia a Argentona.

Molt abans que Aladí fregués la llàntia per invocar el geni, les antigues civilitzacions ja utilitzaven aquest senzill estri per a il·luminar les cases i els temples.

De les excavacions gregues i romanes se n’han extret un munt, realitzades amb terracota. Moltes d’aquestes troballes corresponen a llànties votives, per a rendir culte a alguna divinitat. El cristianisme va assimilar-lo i encara ara en veiem a les capelles.

Aquest enginy consisteix a posar oli o un altre combustible líquid, en un petit recipient que conté un ble. La flama pot durar una llarga estona.

Rajola de mostra de la llàntia a Argentona, Maresme.

Color contra la por

Des del segle XVI fins al XVIII, durant la fosca etapa que anomenem barroc, els artesans van voler donar color a les seves creacions. Així doncs, trencant amb el color blau que caracteritzava les rajoles de períodes anteriors, els ceramistes van plasmar nous dissenys amb un variat cromatisme. Naturalment això volia dir que l’obra s’encaria, però als nous clients benestants ja els estava bé.

Es van crear motius que, repetits, permetien cobrir amplis panys de paret o arrambadors, formant acolorits mosaics. És el que se’n diu rajoles de mostra.

Un d’aquests dissenys consistia en la reproducció d’una petita llàntia amb la flama. El dibuix es troba inserit en un rombe i aquest, dins una forma que sembla una creu rematada amb unes boles. Un exemple el trobem sota un balcó del carrer Lladó, a Argentona (Maresme).

Rajola de mostra de la llàntia a Argentona, Maresme.

Lligant caps

Anem a fer conjectures sobre aquesta rajola de mostra de la llàntia a Argentona que, com sempre dic, són de collita pròpia i per tant us les podeu creure com no.

El nombre quatre s’associa generalment amb la Creació bíblica. Diuen les Escriptures que el quart dia, Déu creà el sol, la lluna i els estels (Gènesi 1:14-19). Penseu a més, que quatre són els punts cardinals, les estacions i també els evangelistes.

El nombre quatre apareix un bon grapat de vegades a la Bíblia, així doncs, alguna cosa devia significar pels temerosos habitants d’aquella època.

També tenim la creu, que amb quatre extrems, té un sentit molt directe pels cristians de tots els temps. A més, entre la creu i el quadrat hi ha unes llunes, un altre referent al quart dia de la creació.

Finalment, al centre de la rajola tenim la llàntia, una clara representació de la llum (Crist?) que tot ho il·lumina. Potser estic equivocat, però per a mi, que aquesta rajola representa la llum divina il·luminant la trista vida dels vilatans que vivien al segle XVIII.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Lladó, 10. Argentona

Saber més

Què veure a prop