Aquarel·la amb una panoràmica dels cingles del Collsacabra.

Les cabres del vescomte

El Cabrerès, el Collsacabra i el vescomtat de Cabrera.

Com si es tractés d’una pel·lícula, fem un flashback i ens n’anem al segle XIV, quan els Cabrera van heretar el vescomtat de Bas. Per començar, un vescomte era un important càrrec que aplicava justícia en nom del comte.

Em resulta un pèl difícil d’explicar, però un vescomte podia tenir terres a la mateixa zona on actuava i també adquirir-ne o heretar en altres territoris. Podien tenir un castell a la capital i també altres a qualsevol lloc del seu territori.

Tanmateix, el vescomtat de Cabrera tenia la capital a Hostalric i va ser regit per un important llinatge, que estenia el seu territori per l’actual comarca de La Selva i en determinades àrees del Maresme, el Vallès Oriental i Osona.

Encara ara, la delimitació natural del Collsacabra, a cavall de diverses comarques, rep també el nom de Cabrerès, un record d’aquells temps en què els Cabrera van senyorejar aquests indrets fins al segle XIX.

Aquarel·la amb una panoràmica dels cingles del Collsacabra.
Panoràmica dels cingles de Collsacabra.

Posant límits

Per exemple, la població de l’Esquirol té com a escut l’emblema d’aquesta important jurisdicció feudal: una cabra. I és que és aquí on es trovaba el desaparegut castell on al segle XI va néixer Gausfred, el primer Cabrera. A base d’herències, acords i matrimonis de conveniència, els seus successors van acabar formant el que ara diríem un poderós imperi.

Escut dels Cabrera a Hostalric. La Selva.
Hostalric.

Per què una cabra?

Hi ha qui diu que el mot prové de llatí, per designar aquest animal. Segons els defensors d’aquesta teoria, l’indret era ple de cabres.

Així mateix, una altra versió afirma que, en realitat, cabra prové de dos sons ibers que significarien muntanya rocosa, que sembla molt més adient si tenim en compte l’orografia de l’indret.

Finalment, el mateix podríem dir de poblacions que contenen Cabra, Cabrera o Cabrils, normalment sempre a la vora d’una muntanya pètria.

Sigui com sigui, hi ha un bon grapat de poblacions, com l’Esquirol, Anglès, Sils o Breda,  on la cabra dels vescomtes encara és present en l’heràldica.

Cingles del Collsacabra, Cabrerès, Osona. El vescomtat de Cabrera.
Cingles del Collsacabra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Què veure a prop