Inventant castells

L’escut del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Els romans, que eren prou espavilats, s’adonaren allà pel segle I, de la situació estratègica de l’indret que ara coneixem com a Sant Cugat del Vallès. És possible que ja en aquell temps es dediquessin al conreu de la vinya.

Quatre segles després, el petit nucli es protegeix amb una muralla amb torres que va quedar inacabada. En cap moment dona a entendre que es tracti d’un castell. Al segle VI es reaprofita una petita construcció funerària per tal de destinar-la al culte, probablement dedicada a sant Cugat.

Aquarel·la del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Nascut al segle III a la zona que ara coneixem com a Tunísia, Cugat va venir a Barcelona a escampar el cristianisme per terres catalanes. Però en aquell temps, els catalans no devíem ser massa hospitalaris i durant la persecució de Dioclecià, li van tallar el cap, suposadament al lloc on ara s’aixeca l’imponent monestir.

Algunes cròniques sobre la seva vida, escrites posteriorment, semblen mostrar un interès per relacionar el sant amb aquesta vila per tal de legitimar el culte.

Plafó ceràmic amb l'escut del monestir de Sant Cugat del Vallès a la capella de Sant Bartomeu.
Capella de Sant Bartomeu.

Cercant les arrels

També trobem que, cap al segle XII es documenta l’indret com a castrum Octavianum. Això voldria dir que allà existia un centre militar romà, on Cugat podria haver estat martiritzat. Molt sovint, el mot castrum s’ha utilitzat per a designar el lloc on hi havia un castell feudal, però no sempre és així.

En primer lloc es creia que Octavià feia referència a l’octau mil·liari de la via romana, on va ser martiritzat el sant. Tot plegat per tal de justificar la presència del cos del sant.

Una altra teoria afirma que el nom provenia d’un tal Octavianus, probablement un important governador delegat per l’emperador. Podria haver estat aquest personatge el responsable de fortificar la vila que, insisteixo, en cap cas es parla de castell.

Escut del monestir de Sant Cugat del Vallès a la capella de Sant Benet.
Capella de Sant Benet.

Altres veus pretenien relacionar la fundació de la suposada fortalesa, amb l’emperador Octavi August, que pretesament va donar origen al monestir.

I és d’aquesta manera com, d’una manera quasi obsessiva, trobem arreu l’escut del monestir de Sant Cugat del Vallès, on apareix el suposat castell. Una forma de reforçar el llegendari origen del recinte monàstic.

De fet, aquí, el mot castrum indicaria el poder exercit pel monestir de Sant Cugat, que emmurallat i com si fos un castell, estava vinculat a la defensa, govern i jurisdicció del territori.

La condició de castell seria doncs, una manera utilitzada pels monjos per exigir subordinació als vasalls.

Escut del monestir de Sant Cugat del Vallès a la capella de Sant Bartomeu.
Capella de Sant Bartomeu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça d’Octavià, 1. Sant Cugat del Vallès

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).