Moral d’animals

El claustre de São Vicente de Fora de Portugal.

Això d’explicar faules és més antic que l’escalivada. Dos mil anys abans de la nostra era, a Mesopotàmia ja explicaven històries breus protagonitzades per animals.

La faula és precisament això: un relat curt, on els animals es comporten com les persones i al final hi ha un missatge moral.

Claustre de São Vicente de Fora a Lisboa. Plafó ceràmic que representa la faula del llop i la cabra.
El llop i la cabra.

Potser, el faulista més conegut de l’antiguitat és Isop. Aquest llegendari personatge de qui fins i tot es posa en dubte la seva existència, va viure al segle VII aC. Diuen que era esclau a Grècia, que va obtenir la llibertat i se la passà escrivint.

De totes maneres, sembla que moltes de les faules que -suposadament- va escriure, ja les havien escrit els egipcis mil anys abans que ell. Segles després, tenim que el poeta grec Fedre es va inspirar en les faules d’Isop i en va escriure un bon grapat d’aquestes historietes moralitzants.

Plafó ceràmic que representa la faula de l'os i l'amant dels jardins.
L’os i l’amant dels jardins.

Són molts els escriptors que en algun moment han conreat aquest estil, de vegades per alliçonar els escolars i d’altres per criticar comportaments humans o fets polítics. Segurament us sonen noms com Samaniego, Iriarte o La Fontaine.

Plafó ceràmic que representa una faula.
El camell i els taulons flotants.

Poetes i artistes

La cigala i la formiga, la llebre i la tortuga o el corb i la guineu, són algunes de les faules més conegudes de Jean de La Fontaine. Aquest poeta i dramaturg francès del segle XVIII, es va inspirar en altres escriptors, per escriure prop de 250 faules amb les quals criticava tot el que li passava pel cap.

Als segles XVIII i XIX es publicaren les faules de La Fontaine en diversos toms, il·lustrats per importants artistes. Un d’ells va ser Jean-Baptiste Oudry, pintor i gravador francès. Per la seva destresa en pintar animals, va ser nomenat pintor oficial de la caça reial i vivia en un habitatge al Louvre. També va destacar en el disseny de tapissos d’estil rococó.

Claustre de São Vicente de Fora a Lisboa. Plafó ceràmic que representa la faula del gall i la guineu.
El gall i la guineu.

El claustre de les faules

El monestir de São Vicente de Fora, rep aquest nom precisament perquè va ser construït fóra de les velles muralles de Lisboa. Està dedicat a Vicenç d’Osca -segle IV-, ja que, sis segles després de ser martiritzat i mort a València, van traslladar les restes a la capital portuguesa, on és patró de la ciutat.

Al segle XVII es va construir aquest monestir agustinià i una descomunal església. Tot i que poc freqüentat pels turistes, el lloc és conegut pels espectaculars panells de mosaics del segle XVIII, amb escenes variades, de les quals faré el possible per parlar-ne en un altre article.

Claustre de São Vicente de Fora a Lisboa. Plafó ceràmic que representa la faula de l'educació.
L’educació.

Sempre utilitzant tonalitats blaves, segons la influència holandesa, els 38 panells del claustre superior reprodueixen diverses faules escrites per La Fontaine, amb il·lustracions extretes de l’edició realitzada per Oudry el 1755.

La Fontaine va escriure les faules mentre regnava Lluís XIV, monarca poc amic d’oposicions. El poeta va aconseguir criticar la societat en què vivia, sense provocar ningú obertament. Podeu llegir algunes a l’enllaç de més avall.

Claustre de São Vicente de Fora a Lisboa. Plafó ceràmic que representa la faula de l'ase i el gos.
L’ase i el gos.

Els panells antigament es trobaven a la paret que tapava les arcades del claustre superior. Quan fa uns anys es va decidir obrir les arcades i tancar-les amb vidre, els plafons es van col·locar al lloc de pas.

Finalment, la pregunta és, per què es troben al claustre de São Vicente de Fora, és a dir, d’un monestir? No ho sé.

Claustre de São Vicente de Fora a Lisboa. Plafó ceràmic que representa la faula del gat, la mostela i el conill.
El gat, la mostela i el conill.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Mosteiro de São Vicente de Fora. Lisboa

Saber més

Altres articles sobre Portugal

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).