Mostrari de paret

La peculiar façana enrajolada de l’anomenada Casa Vicente Cortés.

Normalment, quan et vols canviar la cuina o el bany, vas a una botiga a mirar, entre altres coses, mostres de rajoles. Ara imagina que totes les mostres les pots trobar a la façana de la botiga i només cal assenyalar quina vols. Doncs sembla que aquesta idea ja la va tenir un arquitecte als anys vint del segle passat.

Al carrer Mallorca de Barcelona es troba un edifici que sembla a punt de caure a trossos. No entraré a descriure l’accidentada història de l’habitatge, que, començat a finals del segle XIX ha estat reformat una vegada i una altra, segons el propietari de torn. L’autor del blog Del Modernismo, l’ha batejat com a Casa Vicente Cortés, nom del propietari que va deixar l’edifici tal com el veiem ara.

Rajoles amb sanefes vegetals i florals.
Flors i garlandes.

L’arquitecte

El senyor Cortés va encomanar la remunta dels tres pisos a Luis Gonzaga Colomer Bellot, arquitecte actualment poc conegut, però que els anys vint va deixar un bon nombre d’edificacions discretes, com la Casa Benito Juanet al carrer Santa Rosa de Barcelona.

També signà diversos projectes per a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. A més és el responsable d’alguns dels “passadissos” a l’Esquerra de l’Eixample on es construïren habitatges ‘populars’.

Casa Vicente Cortés. Rajoles amb dues sanefes d'estils diferents.
Barreja d’estils.

Em costa molt creure que l’arquitecte, que sembla que va conèixer personalment a Gaudí, tingués el dubtós gust de recobrir cada pis amb rajoles de mostra diferents. Segurament va ser un desig del propietari de continuar la idea de l’enrajolat que tenien els baixos.

Per altra banda, com que Colomer va projectar la construcció de diversos forns per la fàbrica de ceràmica Cosme Toda, pot ser que aconseguís a baix cost rajoles de mostra amb tares, amb que que després formaria aquest trencaclosques. Però només és una hipòtesi meva sense cap fonament.

Rajoles que representen un jugador de futbol.
Futbolista blau.

Patrimoni poc valorat

Tot i això, resulta trist veure que aquesta peculiar façana, es va deteriorant sense que ningú faci res per recuperar-la. Hi ha rajoles de diverses èpoques amb un gran interès, de les quals aquí en reprodueixo alguna.

La bucòlica escena de la senyora a la platja -tristament escapçada-, forma part d’una col·lecció més àmplia. Una altra peça d’aquesta sèrie ambientada als anys vint, la podeu veure al passatge de Catalunya, molt a prop d’aquí.

Plafó ceràmic dels anys vint, format per quatre rajoles, a la Casa Vicente Cortés de Barcelona.
Els feliços vint.

Les més curioses són les relacionades amb els esports. En aquest cas trobem un futbolista i també una parella de tenistes. El plafó està atravessat per un tub.

Tot i que els orígens del tenis hi ha qui diu que es remunten al segle XII i que, fins i tot, els Reis Mags li van dur una pilota de tenis al nen Jesús, no va ser fins al 1887 quan es va celebrar el primer campionat femení. Fins aleshores, havia estat un dels esports predilectes de l’alta societat anglesa i francesa.

Casa Vicente Cortés. Rajoles representant un home i una dona jugant al tenis.
Jugant en parella.

També trobem rajoles amb sanefes florals i altres amb un estil clarament ‘art déco’.

Especialment peculiar resulta la rajola en què les aparentment psicodèliques taques grogues sobre un fons blau, formen un patró floral.

Aquestes només en són unes quantes. Recomano veure la façana amb detall, perquè és com un mostrari. Una curiositat més al mig de la gran ciutat.

Casa Vicente Cortés. Rajola amb flors grogues damunt un fons blau.
Psicodèlia floral.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Mallorca, 498. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).