No ho busquis a la guia (1)

Ruta per Cracòvia per descobrir detalls que no expliquen les guies turístiques.

En anteriors articles hem visitat Varsòvia amb uns altres ulls. Anem a fer el mateix amb la ciutat que antigament havia estat la capital de Polònia. Farem primer una visita al centre històric. Obre molt els ulls, ja que és farcit de detalls!

Per començar, un cop hagis visitat el turó de Wawel, obre’t pas entre els turistes i entra al carrer Kanonicza. Per exemple, observa al número 13 un meravellós pom de forja amb una delicada filigrana damunt un fons daurat. Una mica més endavant, al costat d’una cafeteria hi ha un relleu que simula una prestatgeria amb llibres. I tot just acabem de començar!

Pany d'una porta al carrer Kanonicza, amb una delicada filigrana decorativa de forja.
Art a la porta.

Disseny coreà

Continua la ruta per Cracòvia i ens incorpora’t al carrer Grodzka fins a trobar el punt d’informació turística. Dona la volta a l’edifici on sorprèn una moderna façana recoberta de plaques ceràmiques mòbils amb el dibuix d’una fulla. Es tracta del pavelló Wyspiański construït a l’estreta parcel·la que ocupava un habitatge enderrocat.

El projecte és obra del coreà Nonchi Hwafong Wang, arquitecte que ha deixat a la Xina algunes de les seves principals creacions, com el planetari de Beijing, el futurista districte de Yixang, o les oficines de l’empresa Zoomlion.

El nom de l’edifici és en honor al polifacètic Stanisław Wyspiański, dramaturg, artista i arquitecte nascut a Cracòvia a qui li encantava barrejar l’Art nouveau -modernisme per a nosaltres- amb la història polonesa. Val la pena dir que a l’interior pots admirar alguns dels seus estranys vitralls.

Plaques ceràmiques mòbils amb el relleu de fulles, que cobreixen les finestres del pavelló Wyspiański.
Façana cuita.

Negocis a la plaça

A continuació, arribaràs a l’emblemàtica plaça del MercatRynek Główny-, al mig de la qual es bastí la llotja tèxtilSukiennice-. L’edifici ha estat reformat diverses vegades des del segle XIII i era ell lloc on es trobaven els comerciants per a fer negocis. En un principi en aquest indret tenien la parada els venedors tèxtils. Malgrat això, actualment només es vénen espantosos articles per a turistes.

Les arcades neogòtiques s’afegiren al segle XVIII. Mirem de prop els capitells, decorats amb magnífiques escultures realitzades a partir de dibuixos de Jan Matejko, considerat el millor pintor polonès. Representen personatges relacionats amb la història de Polònia.

Ruta per Cracòvia. Caps femenins als capitells de la llotja tèxtil o Sukiennice, a la plaça del Mercat.
Dames distingides.

Bressol del saber

Seguidament, molt a prop, entra al pati de la Universitat Jagellònica –Uniwersytet Jagielloński-. L’estrany nom prové d’una important dinastia reial de Lituània, que, entre molts altres llocs, va regnar a Polònia entre els segles XIV i XVIII. Sota el seu mecenatge es va crear aquesta universitat el 1364, fundada per Casimir III i que adquirí gran importància, fins i tot en temps de guerra. Aquí van estudiar, per exemple, Copèrnic i Joan Pau II.

Poc després es construí aquest pati en estil gòtic, al voltant del qual es trobaven les aules de conferències i dalt, els apartaments del professorat. Si no et ve de gust entrar al museu, no et perdis algun dels passadissos decorats amb pintures.

Ruta per Cracòvia. Sostre d'una volta al pati de la Universitat Jagellònica, decorat amb motius florals.
Llums i tenebres.

Art al teatre

Sortim un moment a l’exterior del recinte emmurallat de la ciutat per contemplar el teatre Bagatela. El local va ser inaugurat el 1919 com a alternativa al repertori clàssic ofert en un altre teatre. Aquí es representaren comèdies més actuals i teatre infantil. Però va ser cinquanta anys més tard quan va canviar de rumb i també se li va rentar la cara i es va modernitzar.

Les façanes laterals es van decorar amb uns originals mosaics abstractes, realitzats per Witold Skulicz, artista i empresari nascut en aquesta ciutat. Les seves obres es troben escampades a museus de tot el món

Ruta per Cracòvia. Mural ceràmic abstracte realitzat per Witold Skulicz, a la façana del Teatre Bagatela.
Ulls a la paret.

Conversant amb les altes esferes

Tornem a entrar al nucli antic i seguim amb la nostra ruta per Cracòvia. Ara ens dirigim al carrer Sławkowska on trobem l’església de Sant MarcKościół pw. św. Marka Ewangelisty-. Data del segle XIII, però l’edifici no ha estat de sort i s’ha cremat més vegades que les falles valencianes. Els monjos eren coneguts popularment com els “banyuts” pel peculiar barret que duien.

D’una banda, a la paret exterior hi ha una crucifixió gòtica -és una còpia-. S’explica que Michał Giedroyć, un canonge coix d’aquesta congregació, se la passava petant la xerrada amb aquest Crist crucificat.

De l’altra banda, observa la caixa per a ofrenes, una delicada obra de forja, probablement més actual del que sembla, i que ja acusa els efectes del vandalisme. Igualment, hi ha dues escenes amb bisbes que no he aconseguit saber qui són.

Ruta per Cracòvia. Filigranes de forja a la caixa d'almoines que hi ha a l'exterior de l'església de Sant Marc.
Almoines forjades.

Comerç global

Continua per aquest carrer, travessa el parc Planty, un cinturó verd creat a principis del segle XIX, que envolta el barri històric tot resseguint les antigues muralles i el fossar i que s’havia convertit en un abocador infecte.

Des d’aquí ja pots veure una peculiar torre coronada amb un globus terrestre. És coneguda com a “Pod Globusem” -casa sota el globus-. Pel que fa a l’edifici, va ser construït el 1904 com a seu de la Cambra de Comerç i Indústria. Acosta’t al portal principal al carrer Dluga i veuràs dos busts que representen aquestes activitats.

Ara aixeca els ulls per veure un vaixell lligat amb cadenes, però que sembla voler navegar fóra de la façana. En una de les veles hi ha l’emblema de la Cambra.

Ruta per Cracòvia. Un gran vaixell de metall sembla navegar a la façana de maó vist de la casa Pod Globusem.
Solcant façanes.

De sants i de bombers

Per acabar, voreja la barbacana, una fortificació del segle XV, pensada per aguantar els primers atacs enemics.

Entra per la famosa porta de Sant Florià i, un cop a l’altre costat, gira el cap per observar la curiosa representació d’aquest sant. Allà pel segle IV, Florià de Lorch era un comandant de l’exèrcit imperial de Baviera i responsable de les brigades de bombers. Durant la persecució contra els cristians, ell es negà a adorar una divinitat romana. Li lligaren un roc al coll, el llençaren al riu i s’ha acabat el problema.

Aquarel·la amb una vista de porta de Sant Florià de Cracòvia.
Porta de Sant Florià.

Una dona va parlar amb l’esperit del sant, qui li digué que volia ser enterrat a Cracòvia. I aquí el tenim, fent de patró de tota Polònia.

Finalment, el 1528 es declarà a la ciutat un gran incendi que va destruir nombrosos edificis. Diu la llegenda que es va veure Florià, apagant el foc amb un cubell d’aigua. Aquest relleu del segle XVIII, representa el sant vestit de soldat, volant per damunt de la ciutat i apagant el foc amb un petit recipient de fusta.

Ruta per Cracòvia. Escultura de Sant Florià dins una fornícula, en actitud d'apagar un incendi a la ciutat.
Apagant focs.

No et perdis la segona ruta per Cracòvia on veurem més detalls curiosos fóra del centre històric de Cracòvia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Polònia

4 comentaris

  1. Fa molts dies que no faig cap comentari, però sàpigues que et segueixo i que trobo els teus escrits molt interessants. M’agrada quan descobreixes llocs, com diuen en anglès, “off the beaten track”…. Gràcies!!!!!

    • Gràcies Mercè pel teu comentari. Resulta molt gratificant fer descobertes “alternatives” que no surten a les guies 😉

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).