Escala de conte

L’escala de la Casa Macaya de Barcelona.

De la Casa Macaya s’han explicat moltes coses, la major part de les quals les pots trobar fàcilment a les xarxes. Aquesta obra modernista del prolífic i excepcional Josep Puig i Cadafalch està inspirada en els palauets medievals catalans.

L’industrial Romà Macaya volia una casa familiar per a ell, la muller i els cinc fills. No és un palau, perquè el senyor Romà no tenia cap títol nobiliari. Poc van gaudir de la mansió, que en aquell moment era al mig d’enlloc.

L’esposa i tres dels fills van morir, però l’home es va tornar a casar amb una noia quaranta anys més jove. Et pots imaginar el rebombori que es va originar. Però com que altres ja ho han explicat molt bé, passaré a un altre tema.

Aquarel·la de la Casa Macaya, edifici modernista projectat per Puig i Cadafalch a Barcelona.
La Casa Macaya.

Un cop dins de la casa, destaca l’escala que arrenca del pati interior i mena fins a la planta noble. Està ricament decorada amb gàrgoles que no tenen cap funció, voltes, columnes, rajoles, forja i esgrafiats. Tot plegat realitzat pels artesans més capdavanters del moment, com Eusebi Arnau i Alfons Juyol, entre altres.

Així com de la noia en bicicleta del portal tothom en parla, sembla com que les escultures de l’escala són obviades sistemàticament. Així que jo diré la meva.

Escala de la Casa Macaya, edifici modernista amb escultures d’Eusebi Arnau i Alfons Juyol.

En aquells temps, Eusebi Arnau era un escultor prou conegut i disputat pels principals arquitectes modernistes. El Palau de la Música, l’Hospital de Sant Pau o la Casa Amatller parlen amb escreix del seu talent.

D’altra banda, Alfons Juyol tampoc es quedava enrere i podem trobar escultures seves a la Casa Lleó Morera, la Casa Navàs de Reus o el Palau del Baró de Quadres. De fet, ambdós escultors van treballar junts diverses vegades, com a la Casa Macaya. 

Així doncs, en aquest cas no tinc clar qui va fer que. 

Escala de la Casa Macaya, edifici modernista amb escultures d’Eusebi Arnau i Alfons Juyol.

Ensenyament moral

Imagino que alguns detalls escultòrics anaven dirigits als fills del senyor Romà. Com les delicioses escenes d’animals que decoren els graons de l’escala de la Casa Macaya. 

Podem veure una granota agenollada davant una altra que sembla el rei, una família d’ossos, dos llops enfrontant-se a un os, un gall dindi, un caragol, un gos tocant la guitarra i un os fent saltar una guineu per un cercle. 

Escala de la Casa Macaya, edifici modernista amb escultures d’Eusebi Arnau i Alfons Juyol.

En un primer cop d’ull m’ha semblat que es pot tractar de la representació de diverses faules. 

Una faula és un breu relat de ficció en què els protagonistes acostumen a ser animals. Generalment la faula acaba amb una conclusió moral. Aquest estil ens ve de lluny. L’escriptor grec Isop ja n’escrivia set segles abans de la nostra era.

Set-cents anys més tard, Fedre, inspirant-se en l’obra d’Isop, va conrear també aquest gènere didàctic. Una mica més propers són Lafontaine, Iriarte i Samaniego, tots tres del segle XVIII. Poc o molt, es van copiar els uns als altres, així que una mateixa faula la podem trobar explicada per diversos autors.

Relleus escultòrics modernistes realitzats per Eusebi Arnau i Alfons Juyol.

Malgrat que totes les escenes són d’animals, no he trobat cap faula que encaixi exactament amb aquestes representacions.

D’altra banda em pregunto si no serà que totes les escenes corresponen a un únic conte infantil d’aquella època, ja que hi ha relleus que representen accions aparentment similars.

Si llegint això et ve la il·luminació i ho pots relacionar amb algun relat, t’agrairé que em treguis del dubte.

Relleus escultòrics modernistes realitzats per Eusebi Arnau i Alfons Juyol.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Sant Joan, 108. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).