Art invisible (2)

Obres artístiques d’autor desconegut.

Sovint sorprèn trobar peces artístiques que, de tant a la vista com són, ningú les veu. I, el pitjor de tot, ningú en parla enlloc. En alguns dels articles d’aquest blog he anat rascant diverses peces que considero extraordinàries. Ara li toca el torn a tres més que em semblen igualment excepcionals. Potser així et desperta la curiositat de mirar amb més detall.

L’estiu és a la porta

A l’avinguda Diagonal, ben cèntrica per cert, hi ha un discret bloc, totalment eclipsat pel palau de Quadres. És un d’aquells edificis de canvi de segle que no va escapar de les famoses remuntes dels anys seixanta.

El controvertit alcalde Porcioles qui, addicte a l’especulació va fer créixer Barcelona de manera descontrolada, va fer desaparèixer bona part del patrimoni sota edificis oblidables. A més, en especial l’Eixample va patir la construcció dels àtics i sobreàtics, com aquest que ara veiem.

Porta de ferro dels anys seixanta que representa el fons del mar, a l’avinguda Diagonal.
Avinguda Diagonal, 377. Barcelona.

No obstant això, val a dir que també hi havia actuacions que podem salvar de la crema. Com l’excepcional porta d’aquest edifici, una obra anònima que bé mereix una ullada.

Sobre un esquemàtic fons marí d’ones i figures retallades en metall, se superposen dos personatges -masculins-, que semblen surar plàcidament al damunt. Per tal de donar-los més èmfasi, les dues figures han estat treballades amb un altre metall, que imagino que és coure.

El vidre de fons ajuda a imaginar la canviant superfície de l’aigua, a través de la qual veiem els peixos, les estrelles i caragols, així com el número de la finca. Una bona restauració li retornaria l’aspecte original a aquesta interessant peça.

Obres artístiques d’autor desconegut. Porta de ferro dels anys seixanta a l’avinguda Diagonal.
Avinguda Diagonal, 377. Barcelona.

El fons del mar

Seguim veient més obres artístiques d’autor desconegut.

A finals del segle XIX, un mariner d’ultramar de Vilassar de Mar, havia tingut la idea d’obrir uns banys que van ser freqüentats per la burgesia barcelonina. Un temporal es va endur els banys i la platja mig segle després.

Al cap de poc esclatà el boom turístic, que va convertir la idíl·lica costa catalana en una disbauxa constructiva. Per la seva proximitat amb Barcelona, les llargues costes del Maresme van patir la invasió d’estiuejants de tota mena, que a més, demanaven més propostes d’oci.

Així doncs, el 1960 es fundà el Club Nàutic de Vilassar de Mar i cinc anys després inaugurava al mateix lloc que en Cintet, l’edifici de la seu social que encara es troba en funcionament, destacant com a escola de Vela.

Fris ceràmic del 1965 amb relleus de peixos al Club Nàutic Vilassar de Mar (Maresme).
Club Nàutic Vilassar de Mar.

Sense entrar la permisivitat de l’anterior llei de costes, l’edifici d’aquest Club Nàutic mereix mirar-lo amb atenció, ja que té el seu interès. Va ser projectat per un arquitecte que curiosament va ser més famós com a futbolista del RCD Espanyol.

Es tracta d’Ignasi Mas i Brosa, nascut a Barcelona el 1926 i fill del destacat arquitecte modernista Ignasi Mas i Morell. D’altra banda, Mas i Brosa va ser també president del Club Vilassar de Mar. Així que tot queda a casa.

Però ara només ens fixarem en el llarg fris ceràmic que hi ha al porxo d’entrada que està molt ben conservat. Diversos peixos lleugerament acolorits, neden per un fons marí d’algues i corall. És probable que es tracti d’una obra seriada d’aquella època, però penso que actualment té un cert valor.

Obres artístiques d’autor desconegut. Fris del 1965 amb peixos al Club Nàutic Vilassar de Mar.
Club Nàutic Vilassar de Mar.

Les eines del paleta

Allà cap al segle XV el camí ral que anava cap a Vic passava per una petita barriada coneguda com a Santa Maria del Corcó. Amb el temps la parròquia es va traslladar al poble de l’Esquirol. La nova població va créixer i amb la Guerra Civil va haver de canviar de nom pel de l’antiga població i que actualment ha recuperat.

El nucli, arrenglerat al voltant del carrer Major i del carrer Nou, no sembla haver patit massa els estralls de la construcció descontrolada. Només alguns blocs de tres pisos desvirtuen una mica el centre.

Un d’ells, prou anodí tot s’ha de dir, llueix a la façana un interessant mosaic. L’acolorida obra realitzada amb petites tessel·les quadrades, reprodueix eines i utensilis propis de la construcció. Gaveta, escaire, paleta, plomada, punxó, maceta i d’altres que no veig prou clars.

Per la manera en què el mosaic ha estat realitzat sembla que l’autor no hi tenia del tot la mà trencada en aquesta mena de creacions. Probablement va ser el mateix constructor de l’edifici qui ho va fer, volent imitar els mestres d’obres que gravaven a la llinda de la porta les eines del seu ofici.

Tot i això, és una altra d’aquestes creacions que caldria preservar. Si aquesta obra t’ha agradat, et suggereixo visitar a Manlleu la casa de Can Nasi Paleta, que és una delícia de l’autoconstrucció.

Mosaic de tesel·les amb les eines de paleta a la llinda d’un edifici de L’Esquirol a Osona.
Carrer Sant Bartomeu, 11. L’Esquirol.

I fins aquí aquest petit recull d’obres artístiques d’autor desconegut.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres obres invisibles

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).