Aquarel·la de l'edifici de les Drassanes, actualment seu del Museu Marítim de Barcelona.

La galera del poder

Monument a la batalla de Lepant.

En primer lloc, a la meva manera de veure, en una guerra tothom hi perd. Sigui persones, diners, territori, poder o credibilitat, un bàndol i altre perden molt. Però, mira tu per on, que a la mítica batalla de Lepant, escoltis qui escoltis, tots dos bàndols van guanyar: cristians i otomans.

Sobre aquest conflicte bèl·lic ja he parlat en un altre article. Ara només ens fixarem amb el monument dedicat a la històrica contesa, que trobem davant les Drassanes de Barcelona.

Aquarel·la de l'edifici de les Drassanes, actualment seu del Museu Marítim de Barcelona.
Les Drassanes de Barcelona.

Els antecedents

El 1571 Joan d’Àustria, ple de somnis de poder, s’embarcava en una galera que era tota ella com un anunci lluminós. La nau estava completament decorada amb un repertori iconogràfic que pretenia anunciar la victòria que tindria lloc.

L’Argo, que així es deia la Galera Reial, era el vaixell insígnia de les tropes espanyoles i que, segons les cròniques, es va enfrontar amb el cabdill turc i el va vèncer.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.

Tot i això, l’embarcació, que havia estat construïda a les Drassanes de Barcelona, no va durar gaire i pocs testimonis gràfics han perdurat. Quatre-cents anys després, és a dir el 1971, per festejar l’efemèride es construí al mateix lloc una rèplica de la nau, que no és exacte, però s’hi assembla i que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
Els rems.

Commemorant els fets

Davant de l’edifici de les Drassanes, s’inaugurava també un discret monument a la batalla de Lepant, patrocinat per l’Asamblea de Capitanes de Yate, que té la seva seu al Moll d’Espanya, a pocs metres d’aquí.

Damunt una base de pedra, hi ha una interessant reproducció amb metall de la mateixa galera que es veu a l’altre costat del vidre del museu. El vaixell sembla navegar damunt unes sinuoses onades metàl·liques. De fet, una escultura molt similar que Ros i Sabaté realitzaria vuit anys després, la trobem al Moll de la Fusta sota el títol ‘Esportius a la Mar‘.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
Les onades.

Encara que en alguns llocs s’atribueix a l’escultor Joaquim Ros i Bofarull, en realitat va ser feta pel seu fill Joaquim Ros i Sabaté. Amb vint-i-set anys Joaquim -fill- va tenir el seu primer encàrrec d’escultura pública. De mica en mica es multiplicaren les comandes, com el cavall amb el Quixot, que hi ha a l’aeroport de Barcelona.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
La signatura de Ros i Sabaté.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Josep Carner. Barcelona

Saber més

Què veure a prop