La galera del poder

Monument a la batalla de Lepant.

En primer lloc, a la meva manera de veure, en una guerra tothom hi perd. Sigui persones, diners, territori, poder o credibilitat, un bàndol i altre perden molt. Però, mira tu per on, que a la mítica batalla de Lepant, escoltis qui escoltis, tots dos bàndols van guanyar: cristians i otomans.

Sobre aquest conflicte bèl·lic ja he parlat en un altre article. Ara només ens fixarem amb el monument dedicat a la històrica contesa, que trobem davant les Drassanes de Barcelona.

Aquarel·la de l'edifici de les Drassanes, actualment seu del Museu Marítim de Barcelona.
Les Drassanes de Barcelona.

Els antecedents

El 1571 Joan d’Àustria, ple de somnis de poder, s’embarcava en una galera que era tota ella com un anunci lluminós. La nau estava completament decorada amb un repertori iconogràfic que pretenia anunciar la victòria que tindria lloc.

L’Argo, que així es deia la Galera Reial, era el vaixell insígnia de les tropes espanyoles i que, segons les cròniques, es va enfrontar amb el cabdill turc i el va vèncer.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.

Tot i això, l’embarcació, que havia estat construïda a les Drassanes de Barcelona, no va durar gaire i pocs testimonis gràfics han perdurat. Quatre-cents anys després, és a dir el 1971, per festejar l’efemèride es construí al mateix lloc una rèplica de la nau, que no és exacte, però s’hi assembla i que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
Els rems.

Commemorant els fets

Davant de l’edifici de les Drassanes, s’inaugurava també un discret monument a la batalla de Lepant, patrocinat per l’Asamblea de Capitanes de Yate, que té la seva seu al Moll d’Espanya, a pocs metres d’aquí.

Damunt una base de pedra, hi ha una interessant reproducció amb metall de la mateixa galera que es veu a l’altre costat del vidre del museu. El vaixell sembla navegar damunt unes sinuoses onades metàl·liques. De fet, una escultura molt similar que Ros i Sabaté realitzaria vuit anys després, la trobem al Moll de la Fusta sota el títol ‘Esportius a la Mar‘.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
Les onades.

Encara que en alguns llocs s’atribueix a l’escultor Joaquim Ros i Bofarull, en realitat va ser feta pel seu fill Joaquim Ros i Sabaté. Amb vint-i-set anys Joaquim -fill- va tenir el seu primer encàrrec d’escultura pública. De mica en mica es multiplicaren les comandes, com el cavall amb el Quixot, que hi ha a l’aeroport de Barcelona.

Monument a la batalla de Lepant, realitzat per Joaquim Ros i Sabaté, davant el Museu Marítim de Barcelona.
La signatura de Ros i Sabaté.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Josep Carner. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).