Mirant els estels

Hi ha obres que, no saps per què, et transmeten sentiments positius. L’escultura Miraestels de Robert Llimós, al port de Barcelona, n’és una.

Amb aquest evocador nom, l’artista s’inspirà en un poema de Joan Brossa, on compara el poble amb un ninot que porta un pes a la base i sempre es torna a posar dret.

L’escultura, realitzada amb fibra de vidre, es troba flotant a l’aigua, fet que li dóna l’afegit del moviment i de veure-la sempre des de diferents perspectives.

Amb una extensa obra, Robert Llimós ha experimentat diverses tècniques i estils, des del conceptualisme fins a l’expressionisme. A la Vila Olímpica de Barcelona podeu veure l’escultura Marc, en record del seu fill.

Però jo apuntaria que encara hi ha més, ja que el Miraestels em recorda vagament a una exitosa i revolucionària figureta anterior.

Port de Barcelona. Escultura Miraestels de Robert Llimós

Similituds raonables

Basada en el conte popular ‘Els tres tambors‘, el 1937 Miquel Paredes va crear l’escultura ‘El més petit de tots’, una al·legoria de la lluita republicana. Es tractava d’un nen vestit de milicià, caminant amb el puny aixecat i una senyera.

Es va fer tan popular que s’editaren reproduccions per a la venda. El poeta Pere Quart va escriure una patriòtica lletra, que va cantar Emili Vendrell. Lola Anglada creà un conte inspirat en la figureta que, amb barretina, senyera i cabell enrinxolat, podria passar per una nena.

De la prolífica obra de Miquel Paredes, podem trobar petites mostres per Barcelona. Curiosament, mentre era exiliat al Rosselló, va fer uns quants monuments als morts republicans i també va dissenyar models d’unes exitoses nines.

El personatge de l’escultura Miraestels, tot i ser més pacífic, també sembla tenir certes connotacions polítiques, que descobrim quan el moviment de l’aigua el fa girar i veiem que té un estel de cinc puntes entre les mans. A més, Llimós va fer una versió on el representa caminant, que encara s’assembla més al de Paredes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Rambla de Mar (davant Maremagnum). Barcelona

Saber més

Que veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).