Escultura Miraestels al Port de Barcelona.

Mirant els estels

Hi ha obres que, no saps per què, et transmeten sentiments positius. L’escultura Miraestels de Robert Llimós, al port de Barcelona, n’és una.

Amb aquest evocador nom, l’artista s’inspirà en un poema de Joan Brossa, on compara el poble amb un ninot que porta un pes a la base i sempre es torna a posar dret.

L’escultura, realitzada amb fibra de vidre, es troba flotant a l’aigua, fet que li dóna l’afegit del moviment i de veure-la sempre des de diferents perspectives.

Amb una extensa obra, Robert Llimós ha experimentat diverses tècniques i estils, des del conceptualisme fins a l’expressionisme. A la Vila Olímpica de Barcelona podeu veure l’escultura Marc, en record del seu fill.

Però jo apuntaria que encara hi ha més, ja que el Miraestels em recorda vagament a una exitosa i revolucionària figureta anterior.

Port de Barcelona. Escultura Miraestels de Robert Llimós

Similituds raonables

Basada en el conte popular ‘Els tres tambors‘, el 1937 Miquel Paredes va crear l’escultura ‘El més petit de tots’, una al·legoria de la lluita republicana. Es tractava d’un nen vestit de milicià, caminant amb el puny aixecat i una senyera.

Es va fer tan popular que s’editaren reproduccions per a la venda. El poeta Pere Quart va escriure una patriòtica lletra, que va cantar Emili Vendrell. Lola Anglada creà un conte inspirat en la figureta que, amb barretina, senyera i cabell enrinxolat, podria passar per una nena.

De la prolífica obra de Miquel Paredes, podem trobar petites mostres per Barcelona. Curiosament, mentre era exiliat al Rosselló, va fer uns quants monuments als morts republicans i també va dissenyar models d’unes exitoses nines.

El personatge de l’escultura Miraestels, tot i ser més pacífic, també sembla tenir certes connotacions polítiques, que descobrim quan el moviment de l’aigua el fa girar i veiem que té un estel de cinc puntes entre les mans. A més, Llimós va fer una versió on el representa caminant, que encara s’assembla més al de Paredes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Rambla de Mar (davant Maremagnum). Barcelona

Saber més

Que veure a prop