L’illa desolada

Si fas un viatge a Grècia, queda molt bé dir que has estat a l’illa de Míkonos.

Però la veritat és que aquesta illa semidesèrtica, de carreteres infernals, de platges poc netes i deixades i de turisme massiu que pretén ser glamurós, no mereix la fama que té.

Capelles blanques a la capital de l'illa de Míkonos.
Capelles blanques.

Per començar, el caòtic i totalment desorganitzat transport en vaixell que surt d’Atenes ja no promet gaire.

Un cop desembarques a l’illa i aconsegueixes trobar l’hotel sense perdre la vida amb l’impossible forma de conduir dels nadius i dels inexperts turistes, decideixes fer un tom per la ciutat.

Illa de Santorini. Portalada d'una església ortodoxa.
Església de Megali Panagia.

Blanc llampant

A la zona més antiga li diuen la Petita Venècia. Però encara no he trobat la raó, ni cap canal que justifiqui aquesta afirmació. Potser es deu als balcons de colors d’alguns habitatges arran del mar d’aquest petit barri on els turistes paguen quantitats indecents per allotjar-se.

coronament amb una calavera i una creu a l'església de Panachra de Míkonos.
Església de Panachra.

Reconec que els estrets carrerons de casetes amb escales immaculadament pintades de blanc i baranes blaves, són una monada. Impossible no treure la càmera i captar aquesta ciutat de nines.

A més, l’empedrat paviment amb les lloses resseguides de blanc li atorguen un aire tan peculiar, que fins i tot queda bé relliscar i perdre l’equilibri, mentre mires els aparadors de roba i joies prohibitives.

Carreró estret de la capital de l'illa de Santorini.
Racons fotogènics.

I aquí s’acaba l’interès, ja que els carrers són plens de botigues i de restaurants mentre una inacabable riada de turistes t’arrossega contra la teva voluntat, o bé obstrueixen el pas per fer-se inacabables selfies amb vestits que mai a la vida se’ls posarien en una altra ciutat.

A més, com a la resta del continent, la distància social tothom se la passa per l’entrecuix i absolutament ningú duu la mascareta contra la Covid. Bé, alguns cambrers la duen sota el nas, que potser es pensen que així ja fa el fet.

Escales blanques a la capital de l'illa de Míkonos.
Escales blanques.

Paradís marítim

Seguidament decideixes sortir de la massificació i refrescar-te en alguna de les idíl·liques platges de l’illa de Míkonos que altres turistes abans que tu tan ponderat.

De la primera, la platja Megali Ammos, vam fugir en comprovar que una claveguera desguassava les aigües fecals directament en un mar brut i pudent. A menys d’un metre del reguerot, tot de gent dinava en una terrassa mentre ensumava la irrespirable catipén.

Xemeneixes de Míkonos retallades contra l'horitzó.
Horitzó de l’Egeu.

La segona va ser una caleta sota la petita capella d’Agios Haralampos. Ai que mona!, vam pensar. En aquesta ocasió la sorra era plena de vidres, brossa, burilles i jovent alternatiu fumant qualsevol cosa excepte tabac.

Així doncs, vam optar per llogar un cotxe, minúscul com el dels pin i pon, i anar a cercar les famoses platges salvatges. Vam estar en dues, Ftelias i Fokos, sense cap infraestructura i un pèl complicades d’arribar.

Aquarel·la de la platja Ftelias de Míkonos.
Platja Ftelias.

L’entorn de totes dues pintava bé i l’aigua molt clara. Però sense ombra no t’hi pots estar. Podríem haver anat a altres platges més equipades, però pagar 120 € per un para-sol ens va semblar que passava de taca d’oli.

Les guies turístiques també et parlen de mil coses per visitar a l’illa de Míkonos, de les quals dedueixo que nou-centes noranta-set deuen ser les botigues de la capital.

Les altres tres jo diria que són algunes de les platges, el petit monestir que hi ha a Ano Mera i les panoràmiques des d’algun punt, com el far d’Armenistis (res excepcional), construït el 1891 arran d’un naufragi on van perdre la vida onze tripulants.

Illa de Míkonos. Panoràmica amb el far d'Armenistis.
El far d’Armenistis.

Pintant sants

L’interessant monestir de Panagia Tourliani va ser fundat al segle XVI per uns monjos vinguts de l’illa de Paros. Dos-cents anys després va ser reformat, quedant com ara el veiem.

Destaca especialment la torre del campanar, feta de marbre. Uns delicats relleus ens mostren que l’església està dedicada a la Verge Maria.

Illa de Míkonos. Relleu de la Verge Maria al monestir de Panagia Tourliana.
Escena maternal.

A l’interior, com a la majoria de temples ortodoxos, es poden veure pintures devocionals (icones), làmpades i una rica decoració ornamental que culmina amb la peça anomenada ‘iconòstasi’, que ve a ser com els retaules catòlics.

Potser et preguntaràs quina diferència hi ha entre ortodoxes i catòlics. Doncs bé, al segle V de la nostra era va haver-hi una ruptura entre els cristians, ja que una part d’ells no reconeixien la infal·libilitat del papa.

Illa de Míkonos. Monestir de Panagia Tourliana.
Llums votives.

Observa que dins els temples ortodoxos no hi ha escultures sinó pintures i mosaics. Algunes d’aquestes representacions artístiques són molt recents, però se segueixen realitzant com durant segles. No pretenen ser una imatge realista, sinó que representen un món ideal. 

Diu la tradició que al segle XVI van trobar flotant al mar una icona pintada ni més ni menys que per l’evangelista Lluc, que sembla que a més d’escriptor també tenia dots artístics. Per por als atacs pirates, van traslladar la relíquia a l’interior de l’illa i així és com va arribar a Ano Mera, únic nucli no coster que mereix el nom de població.

Illa de Míkonos. Monestir de Panagia Tourliana.
Panagia Tourliani.

L’abarrocada i fosca decoració interior contrasta amb la façana exterior, generalment pintada de blanc amb la cúpula, representació del cel, de color blau o vermell.

Mira de prop la riquesa decorativa de les làmpades. Observa que hi ha àngels i també una mà en una estranya posició que penja de cada una. Costa de veure, però en realitat els dits estan creuats de tal manera que configuren les lletres IC XC, abreviatures de les paraules gregues de Jesús i Crist. 

Illa de Míkonos. Monestir de Panagia Tourliana.
Mà simbòlica.

Terra erma

Finalment, el fet de llogar un vehicle i jugar-nos la vida per carreteres on no caben dos cotxes junts, ens va permetre constatar que, a part d’un paisatge recremat pel sol i la pintoresca vista de les nombroses capelletes emblanquinades escampades arreu, aquesta illa te la pots estalviar.

Capella emblanquinada amb el fons semidesèrtic de l'illa de Míkonos.
Blanc i negre.

Pedres amb història

Per acabar, una de les excursions típiques que ha de fer tot bon turista que va a l’illa de Míkonos, és la visita a l’illa de Delos.

Amb una història que comença fa milers d’anys, aquesta erma illa va arribar a tenir una gran importància estratègica i apareix a l’Odissea d’Homer (segle VI a.n.e.).

Escultures de lleons al jaciment de l'illa de Delos.
Els lleons ja no vigilen res.

Com absolutament qualsevol lloc a Grècia, Delos també té el seu origen mitològic. Expliquen que emergí enganxada al trident de Posidó i que Zeus l’amarrà amb cadenes al fons marí per evitar que anés a la deriva.

Aquí van néixer d’amagatotis Apol·lo i Artemisa, lluny de la gelosa Hera. No és doncs estrany que es convertís en un indret sagrat, curiosament per a diverses cultures i religions, que sembla que van conviure en una aparent harmonia.

Ruïnes de la casa de Cleòpatra al jaciment arqueològic de l'illa de Delos.
La casa de Cleòpatra.

Religió i política

Després de diversos assentaments, l’illa adquirí una gran importància com a port franc i mercat d’esclaus. Les nombroses i excepcionals mostres de temples, escultures, habitatges i construccions d’oci com el teatre, així ho testimonien.

Però la riquesa genera confrontaments i Delos va ser objecte de pillatges i invasions.

Així mateix van tenir lloc ‘depuracions’ de la població, en què malalts, infants, ancians i embarassades van haver de marxar a una illa propera en ser considerats impurs. La realitat, però, d’aquestes repetides actuacions era més aviat política.

Àmfores trencades al jaciment de l'illa de Delos.
Desolació i abandonament.

La vida aquí va acabar al segle X abans de la nostra era, quan va ser abandonada pels darrers ciutadans.

La visita al jaciment és interessant, tot i que desorganitzada, com ja és habitual en aquest país.

No cal que agafis guia. Llegeix el que hi ha a la Viquipèdia i t’estalviaràs uns calerons. D’una manera o altra si vas a l’estiu, et torraràs sota l’implacable sol de les Cíclades.

9 indrets del Peloponès. Mosaic al jaciment de l'illa de Delos.
Lavabo de senyores.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Grècia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).