6 curiositats sobre Grècia

Aquestes 6 curiositats sobre Grècia són opinions molt personals sempre des del punt de vista parcial d’un turista, amb un toc d’ironia però també amb molt de respecte per aquest país de llarga i turbulenta història. Són algunes coses que m’han cridat l’atenció del viatge que he fet recentment.

Àmfores trencades al jaciment de l'illa de Delos.
Desolació i abandonament a Delos.

1. Pensa en un país on conduir al teu aire

Definitivament, els senyals de trànsit són per decorar i als carrers d’un sentit pots circular igualment en direcció contrària. Clar que sí! Aparcar on sigui, sense senyalitzar i obstaculitzant el pas és pràctica habitual. Cal anar amb quatre ulls, ja que a qualsevol via et poden avançar per la dreta, per l’esquerra i pel voral.

Un país on els motoristes no porten casc, parlen pel mòbil mentre condueixen, duen paquets agafats amb una mà i el cafè penjant d’una bossa al manillar. Complicat, oi?

Aparcar a la zona blava també té la seva gràcia. En primer lloc has de comprar a l’estanc uns cartonets, un per cada hora que vulguis aparcar. En segon lloc cal rascar les caselles corresponents a l’any, el dia, el mes, l’hora i els minuts. Finalment ho col·loques ben visible al vehicle.

Quan hagis acabat, millor compra un altre cartonet perquè ja hauràs consumit una hora intentant entendre com és tot aquest procés.

Targeta per aparcar a la zona blava de la ciutat de Kalamata.
Aparcar és complicat.

2. Pensa en un país on gaudir de bona salut

La segona de les 6 curiositats sobre Grècia és que aquí ningú porta ja la mascareta contra la Covid (turistes, locals o botiguers) perquè deuen pensar que el perill ha passat.

Als hotels els aliments frescos com la mantega, el formatge, la llet o els ous no estan refrigerats, mentre a fora el món es fon a uns sufocants 40 graus. Si no agafes una diarrea és que tens bon estómac.

Les comparacions sempre són odioses, però aviat t’adonaràs que a la majoria d’hotels els sobra una o dues estrelles. Entre altres detalls l’aigua freda surt a l’estiu igual que la calenta a causa de la temperatura exterior.

6 curiositats sobre Grècia. Balcó amb una estàtua, en un carreró del barri de la Plaka.
Balcó amb glamur.

3. Pensa en un país on seràs ben servit

Els cambrers de cada restaurant rivalitzen entre ells perquè mengis al seu local on, generalment, el servei és molt amable. Però després pretenen carregar-te automàticament fins a un vint per cent de propina només si ets turista.

Això sí, el compte te’l deixen a taula tan aviat com et porten els plats, sense esperar a saber si prendràs postres o una segona beguda.

Els propietaris de les botigues seuen davant la porta en una cadira de vímet mentre fumen, beuen, peten la xerrada i et conviden a entrar al local. Aquí es nota el llarg temps passat sota el domini turc.

Aquarel·la de la platja Vlitxada de l'illa de Santorini.
Propines també a la platja. Vlitxada.

4. Pensa en un país on tot és vintage

A la capital hi ha tanta història pels carrers que el patrimoni sembla oblidat, l’entorn de les restes són plenes de brutícia i els carrers del nucli antic llueixen un empedrat en tan mal estat que sort en tens si no caus o et torces un turmell.

Als jaciments arqueològics a l’aire lliure et criden l’atenció si fas una fotografia agafant un nino de plàstic davant la càmera o si vas sense samarreta, però ningú et diu res si t’enfiles damunt d’un capitell dòric. Tot això ho he vist tal com ho explico.

Imatge del Partenó amb una figureta de plàstic en primer pla.
Fotografia censurada.

Malgrat el comentat anteriorment i que tothom qui ha estat diu que la capital és una ciutat lletja, per a mi té l’innegable encant d’un lloc que s’ha quedat congelat en algun moment de mitjans del segle XX.

I quan t’allunyes de la gran metròpoli penses que les coses seran diferents. Però no. Per exemple, un descomunal centre comercial al mig d’una altra ciutat que va viure temps millors -tant la ciutat com el centre-, està fet una pura ruïna i d’entre tots els comerços només sobreviu un supermercat. I així tot.

6 curiositats sobre Grècia. Edifici abandonat al centre històric d'Atenes.
Glòria oblidada.

5. Pensa en un país que vetlla per la teva ànima

Perquè, tot i ser oficialment laic, aquí l’església ortodoxa té més força que el govern. De fet és la religió oficial, practicada per nou dels onze milions d’habitants.

La seva estricta doctrina regenta la submisa feligresia amb vara de ferro. És tan poc donada a l’evolució i el progrés que els temples es fan pràcticament iguals que antigament i les icones que veneren es pinten, encara ara, com ho feien els primers cristians.

La poca obertura de ment l’ha portat a enfrontar-se al govern contra la instal·lació del primer centre per incinerar els difunts. Mentrestant, davant la manca d’espai, els familiars es veuen obligats a llogar un sepulcre temporal fins a tenir lloc on fer l’enterrament definitiu.

I més recentment, tot i la prohibició nacional i mundial, l’església ortodoxa ha desaconsellat la vacunació contra la Covid i l’ús de la mascareta durant els oficis religiosos.

6 curiositats sobre Grècia. Cementiri ortodox de Míkonos.
Míkonos.

6. Pensa en un país en construcció

Per acabar aquestes 6 curiositats sobre Grècia, veiem que una estampa que es repeteix és que la majoria d’habitatges estan perpètuament inacabats. Molts edificis es van començar a construir durant el període de bonança econòmica dels anys vuitanta.

Però a principis del segle XXI, el país es va enfonsar en una greu crisi de la qual encara es recupera.

Conseqüències menors les pots veure als descolorits blocs, a la deficient xarxa viària i parcs públics on creix l’herba mentre els gats es procreen sense límit -tot i algun tímid intent per castrar-los-.

Guardioles amb forma de gat, per recollir diners per esterilitzar gats a Emporio, Santorini.
Guardioles per esterilitzar gats.

Doncs sí, així és Grècia -o així l’he vist jo-, un país que lluita per recuperar-se una vegada i una altra de l’infortuni que sembla perseguir-lo des de fa molts i molts anys.

Com si els déus que un temps llunyà el van fer d’aquesta terra un lloc tan ric i pròsper, ara l’haguessin girat l’esquena, deixant-lo en mans d’un destí poc favorable.

6 descobertes d'Atenes. La Torre dels Vents, edifici del segle I aC dins l'àgora.
Els déus de l’aire.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Grècia (properament)

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).