6 descobertes a Atenes

Era aquest un viatge llargament esperat per conèixer Grècia, el bressol de la cultura clàssica. Per començar, com no podia ser d’altra manera, vam aterrar a la capital, batejada així en honor de la deessa Atena. A continuació comentaré 6 descobertes a Atenes que m’han semblat interessants o curioses.

Porta artística al barri de Monastiraki d'Atenes.
Porta artística.

No són necessàriament les més turístiques, ja que no sempre coincideixo amb les guies. Tampoc és la meva intenció parlar detalladament de cada lloc que he visitat. Tan sols exposo breument el meu parer de turista casual.

Malgrat la sufocant calor que poques vegades va baixar dels quaranta graus, l’itinerari per aquest país ha tingut un regust agredolç. Sobre això ja m’he esplaiat en un article anterior.

Col·lecció de ceràmica clàssica al Museu Arqueològic d'Atenes.
Fauna a la ceràmica.

1. El rovell de l’ou

Naturalment, el primer que vam visitar va ser l’Acròpoli, un lloc sagrat des de la nit dels temps que ha patit la fúria humana i divina. Guerres i terratrèmols va reduir a ruïnes el monumental complex que el gran Pèricles havia portat a la glòria.

6 descobertes a Atenes. Vista parcial de les columnes del temple del Partenó.
Perfecció dòrica.

Tots aquells edificis que vam estudiar a batxillerat, te’ls trobes cara a cara i tens por que et decebin. Però no, malgrat que són un munt de pedres surant en un mar de turistes, igualment t’impressionen.

6 descobertes a Atenes. Reproducció de les cariàtides a l'Acròpoli.
L’Acròpoli.

2. Va de museus

El nou museu de l’Acròpoli ha revifat el nucli antic, tot i que no ha ajudat a millorar l’aspecte d’una ciutat que encara viu com nosaltres als anys cinquanta. Aquest descomunal i exteriorment poc atractiu bloc negre acull molt àmpliament, però en un caòtic recorregut, el poc que no ha anat a parar a altres museus del món.

Contrapicat a l'interior del Museu de l'Acròpoli d'Atenes, amb el paviment transparent.
Museu transparent.

Això si, tu no pots fer fotografies amb flaix, tot i que la forta llum natural entra a dojo pels finestrals i no deu anar massa bé als pigments de les obres.

Llosa amb inscripcions i corones de llorer en relleu al Museu de l'Acròpoli.
Llorer pels guanyadors.

Impressiona especialment veure les cariàtides allà, que t’observen impassibles i amb la mirada llunyana. Els meravellosos pentinats d’aquestes columnes en forma de noia, són el secret per engruixir la part més feble de la figura de manera que pugui suportar pes.

Detall de les escultures de les cariàtides al Museu de l'Acròpoli d'Atenes.
Donant l’esquena.

Molt interessant resulta poder veure el monumental fris del Partenó, amb les peces col·locades tal com devien anar originalment.

Tot i això, paga més la pena visitar el Museu Arqueològic d’Atenes, que conserva una excepcional mostra d’art grec de l’antiguitat a joc amb el decimonònic edifici.

Figureta d'una divinitat egípcia amb el cos d'escorpí al Museu Arqueològic d'Atenes.
Escorpí diví.

Fundat el 1829, el museu reuneix una notable col·lecció d’art prehistòric, peces de l’antic Egipte i escultura antiga. Però el que em va resultar més sorprenent va ser la inigualable mostra de peces de ceràmica de diverses èpoques. Les variades formes i la delicada decoració és quelcom difícil de veure en un altre lloc.

Col·lecció de ceràmica clàssica al Museu Arqueològic d'Atenes.
Ceràmica a la vista.

D’altra banda, els desorbitats preus per visitar cada un dels jaciments, com l’Àgora ens van fer decidir a veure’n alguns des de la vorera, que també ofereix bones vistes.

3. La ciutat decadent

A continuació, vam passejar pels carrerons de l’antic barri de la Plaka i de Monastiraki, tercera de les 6 descobertes a Atenes que convé visitar.

Certament, aquesta ciutat no és tan maca com altres i està deixada de la mà dels déus, els mateixos que un dia la van fer immortal. Però té el seu interès com a relíquia decadent que ha viscut una convulsa història fins no fa tant.

6 descobertes d'Atenes. Balcó amb una estàtua, en un carreró del barri de la Plaka.
Balcó amb glamur.

Anant amb compte amb el paviment en mal estat, així com amb els turistes, les motos i els cotxes que passen i aparquen on els sembla, vas descobrint que el passat més remot i un altre passat més proper es barregen de vegades de manera ben peculiar. Per exemple, observa les diverses portes d’estil art-déco amb senzills però atractius dissenys.

6 descobertes d'Atenes. Reixes de portes d'estil art-déco al barri històric de la Plaka.
Tancar amb art.

Així doncs, anem descobrint restes del segle V abans de la nostra era, al costat d’edificis dels anys setanta, esglésies fetes a trossos i altres habitatges d’època indeterminada. De vegades costa saber si et trobes en un barri prou segur, perquè tot es veu fosc i rònec.

6 curiositats sobre Grècia. Rètol en un local abandonat al barri de Monastiraki d'Atenes.
Zona del mercat de Monastiraki.

4. Fet a trossos

Tot i les reduïdes dimensions, l’església de Sant Eleuteri sembla plantar cara a la catedral que s’alça imponent al seu costat. Aquest diminut edifici d’estil bizantí és especialment interessant perquè està completament edificat amb materials reaprofitats de diverses èpoques.

Anomenada ‘la Santíssima qui concedeix ràpidament les peticions‘ i també ‘la petita catedral‘, malgrat que mai ho va ser, l’església d’Agios Eleftherios va ser aixecada damunt les restes d’un antic santuari pagà. Per aquest motiu, els entesos no es posen d’acord amb la possible data de construcció, que podria estar cap al segle XIII.

6 descobertes a Atenes. Detall de la decoració exterior de l'església bizantina de Sant Eleuteri.
Espoli a la paret.

5. El pas del temps

A despit d’haver-la vist mil vegades fotografiada, paga la pena acostar-se a veure la recentment restaurada Torre dels Vents. Projectat al segle I aC, aquest edifici octagonal mostra les divinitats corresponents a cada un dels vents.

A més d’indicar la direcció del vent, també incorporava una clepsidra o rellotge d’aigua que mesurava el pas del temps. A causa de la seva posició elevada, era fàcilment visible des de diversos indrets de l’Àgora.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'àgora d'Atenes, amb la Torre dels Vents.
La Torre dels Vents.

6. Prestigi coral

Ofegat entre els estrets carrerons del barri de la Plaka subsisteix com pot el monument conegut com a Llanterna de Lisícrat, datat del 335 aC. En aquells temps aquesta era la manera de commemorar un premi, que es col·locava al sostre de la construcció.

En aquest cas, Lisícrat era la persona que s’encarregava d’organitzar un cor d’homes per actuar al teatre de Dionís.

Pel que sembla, aquesta tasca era molt feixuga, però qui guanyava el premi, obtenia un gran prestigi. Hi havia més monuments com aquest, però ja els pots anar a buscar sota els fonaments dels espantosos edificis actuals. Tanmateix, aquest es troba en una placeta bruta, plena de gats i pixades. Pobre Lisícrat!

6 descobertes d'Atenes. La Llanterna de Lisícrat, monument commemoratiu de l'any 335 aC.
La llanterna apagada.

Fins aquí les 6 descobertes a Atenes que he optat per destacar. Hi ha molt més, és clar, però aquestes són les que m’han cridat l’atenció. Seguidament vam fer un itinerari pel Peloponès. T’ho explico al següent article!

Petita capella al centre d'Atenes sota un bloc d'habitatges de recent construcció.
Capella aixoplugada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Grècia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).