¿Notari francès o còmic romà?

Natzaret, Samària, Jordà, Judea, Sidó, Haifa, Sinaí, Getsemaní, Jericó… No, no estic parlant de Terra Santa. Són noms de carrers de Sant Genís dels Agudells, un desconegut indret de Barcelona el qual tothom coneix erròniament com a Vall d’Hebron.

Rajola amb una inscripció del barri de Sant Genís dels Agudells.
El pas del temps.

Encaixonat entre boscos, blocs de ciment i la transitada ronda de Dalt, aquest apartat barri presenta una accidentada orografia. Prova d’això és el fet que fins no fa tant no hi havia un sol autobús que s’atrevís a circular pels seus carrers impossibles.

Probablement per aquest motiu va ser batejat en referència als aguts desnivells -agudells-. No obstant això, una altra teoria afirma que el topònim pot derivar més aviat de l’aigua. Tria la que més t’agradi.

Lloses funeràries a l'entrada de l'església parroquial.
La pau del descans.

Una església, dos sants

L’oblidat oasi que conforma Sant Genís dels Agudells té una història que comença al segle X quan es funda una petita església.

Possiblement anterior a aquesta data correspon una pedra gravada amb un peix, un símbol –Ichthys– que identificava els primers creients. En grec el mot peix conté les lletres que formen l’acròstic de “Jesús fill de Déu Salvador“.

Sant Genís dels Agudells. Relleu d'un peix en una llosa de pedra.
Peix diví.

L’edifici va ser molt modificat cinc-cents anys més tard i, malgrat les destrosses de la Guerra Civil, va quedar tal com el pots veure actualment.

Al seu voltant hi havia unes poques masies que vivien del conreu, però el nucli urbà va trigar molt més a formar-se.

L’església està dedicada no a un, sinó a dos sants amb el mateix nom: Genís d’Arle i Genís de Roma. Probablement tots dos són el mateix personatge, però el santoral els diferencia.

En primer lloc, Genís és un nom que prové del grec i vol dir origen o també naixement, però ignoro per què els van batejar així.

Sant Genís dels Agudells. Escultura d'un àngel tocant la trompeta al cementiri.
És hora de despertar.

El notari

Nascut a Arle (França) al segle III, les cròniques expliquen que el primer Genís era un soldat que sabia escriure. Per aquest motiu un funcionari el prengué com a secretari.

Un dia va passar per les seves mans un decret de persecució contra els cristians. En aquell temps el noi s’estava preparant per ser batejat. Empipat pel que considerava una injustícia, va trencar els escrits i fugí. 

Campanar de l'església parroquial de Sant Genís dels Agudells.
Fins i tot sembla un indret rural.

Però com sol passar, l’enxamparen i li tallaren el coll. Ajudat pels suposats miracles del màrtir, el seu culte s’escampà ràpidament i arribà a Roma, on es confongué amb l’altre Genís que ara comentaré.

A casa nostra probablement arribà a partir del segle IX de la mà dels repobladors de l’altre costat dels Pirineus.

Sant Genís dels Agudells. Detall d'una creu gravada a la porta.
La creu de pedra.

El còmic

Si fa no fa, aquest doble del Genís va néixer a la mateixa època que el d’Arle, només que ho va fer a Etiòpia. La seva feina també era diferent, ja que feia d’actor.

Un dia es trobava a Roma davant l’emperador, representant una sàtira contra el cristianisme. Llavors uns àngels li mostraren a Genís un llibre amb la llarga llista dels seus pecats.

Detall d'un panteó del cementiri parroquial de Sant Genís dels Agudells.
Angelets al cementiri.

Allà mateix es convertí el xicot i confessà la seva fe davant l’emperador qui, no cal dir-ho, el va fer decapitar. 

Com veus, aquest personatge, més aviat llegendari, comparteix fets i fins i tot la data de festivitat, motiu pel qual es creu que es pot tractar del mateix màrtir amb vides desdoblades.

Escultura d'un àngel al cementiri parroquial de Sant Genís dels Agudells.
Vetllant ànimes.

Repòs etern

Un portal dona pas al cementiri parroquial de Sant Genís dels Agudells, ja documentat al segle XIV. Té la particularitat de ser l’únic de Barcelona que no és municipal i un dels dos on encara es fan enterraments i es troba al costat de l’església.

Làpida funerària amb un relleu de diversos estris relacionats amb la construcció.
Un difunt del ram de la construcció.

Al segle XVIII un decret suprimia els cementiris parroquials per raons d’higiene. No obstant això, per causes que no queden clares, aquest es deslliurà de la mesura.

Al seu interior es conserven alguns panteons i elements funeraris interessants. Tanmateix, a l’exterior hi ha dues lloses sepulcrals recol·locades als peus del temple.

El campanar vist entre els nínxols del cementiri parroquial.

Densitat humana

La bucòlica panoràmica de l’església, la parròquia i el cementiri amb el bosc de fons desapareix de cop quan gires el cap i la vista ensopega amb un mar de blocs d’obra vista. 

La salvatge especulació immobiliària dels anys cinquanta i seixanta va transformar profundament el petit barri de casetes en un eixam densament poblat.

Aquarel·la del barri de Sant Genís dels Agudells a Horta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Saldes, 3. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).