Aquarel·la de la font projectada per Francisco de Paula del Villar el 1861.

Fent fonts

La font de la plaça Miró de Montgròs de Vilanova i la Geltrú.

Avui comencem amb un misteri. A Vilanova i la Geltrú hi ha una petita plaça de forma triangular amb el nom d’un personatge nascut en un mas de Sant Pere de Ribes, de qui ningú sap quins mèrits va fer per tenir l’honor de figurar al nomenclàtor vilanoví.

El 1741 Joan Miró de Montgròs era nomenat regidor de l’Ajuntament de Vilanova. Bé, millor dit, el que sembla és que en Joan va comprar -literalment- el càrrec. Això és tot el que he aconseguit esbrinar d’ell.

Justament un segle més tard al mig de la plaça de Miró de Montgròs s’erigí una font monumental, potser massa gran pel lloc on es troba. Sortosament, dels personatges relacionats amb aquest monument sí que tenim una mica més informació.

Aquarel·la de la font projectada per Francisco de Paula del Villar el 1861.
La plaça i la font.

El negociant

Segurament et sonarà el cognom Xifré per un edifici porxat que hi ha al Pla de Palau a Barcelona, on s’aixopluga el conegut restaurant Set Portes. Al segle XIX en Josep Xifré i Casas es va fer indecentment ric amb el comerç d’Ultramar, que incloïa l’esclavatge.

Doncs bé, l’apoderat de les seves finances es deia Josep Antoni Vidal i Pascual, també comerciant natural de Vilanova i destinat a L’Havana pel govern de Ferran VII i qui, per descomptat, també era tractant d’esclaus.

A l’illa caribenya va viure quaranta-quatre anys i en morir va deixar una fortuna que ja la voldria jo.

Com que devia tenir la consciència poc tranquil·la, va establir que una part de l’herència fos destinada a instal·lar quatre fonts d’aigua potable a Vilanova i una a la Geltrú. A més, va especificar que una d’elles havia d’estar a la plaça Miró de Montgròs.

Font de la plaça Miró de Montgròs de Vilanova i la Geltrú.
El testament.

La societat

Trobar l’aigua no va ser una tasca senzilla. S’obriren diversos pous, però la cerca no va donar resultat. Finalment, el 1855 uns quants inversors fundaren la societat Samá, Raventós y Compañía.

Sis anys més tard trobaren una deu, fet que la població va celebrar com si fos una festa major.

Font de la plaça Miró de Montgròs de Vilanova i la Geltrú.
Fa mitja por.

L’arquitecte

El projecte d’aquesta i de les altres fonts va recaure en Francisco de Paula del Villar y Lozano, arquitecte nascut a Múrcia el 1828.

Ja que ningú és profeta a la seva terra, l’home va venir a Barcelona on se la va passar projectant edificis públics, industrials i molt especialment, religiosos.

Com a arquitecte diocesà va restaurar un munt d’esglésies com la de Santa Maria del Pi o Sant Pere de Camprodon i va projectar l’absis del Monestir de Montserrat.

Però potser el sonarà per l’obra que va començar i mai va acabar: el temple de la Sagrada Família de Barcelona.

En aquells temps estava de moda recuperar estils arquitectònics passats. D’això se’n diu historicisme, estil que engloba tots els neos, com el neogòtic o el neoclàssic que causaven furor. Era l’estil d’en Francisco i la font de la plaça Miró de Montgròs n’és un exemple.

De fet, també és l’autor de la font de la plaça del Pou realitzada el mateix any i amb alguns trets similars, a només tres-cents metres d’aquí.

Font de la plaça Miró de Montgròs de Vilanova i la Geltrú.
La data clau.

L’escultor

Finalment, cercant hemeroteques he trobat una publicació de 1861 on s’esmenta que l’autor del bust d’Antoni Vidal va ser un tal Aleu.

L’únic escultor que m’escau amb aquest cognom és Andreu Aleu i Teixidor autor entre altres, de l’escultura de Sant Jordi al balcó del Palau de la Generalitat.

Tanmateix, el bust és només un discret relleu del mecenes. A menys que es tracti d’un retrat que mai es va col·locar. 

Per acabar, em pregunto si el consistori o els vilatans saben que, tot i que Vidal va donar els diners per construir la font, va fer la fortuna sense cap ètica.

Escut en relleu de Vilanova i la Geltrú.
L’escut municipal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Miró de Montgròs. Vilanova i la Geltrú

Saber més

Què veure a prop