Magatzems artístics

Relleus escultòrics de Joan Nieto a Cardedeu. 

Quan penses en un polígon industrial segurament et venen al cap tot un seguit de construccions a quina més espantosa, oi?

antic rètol de Magatzems Cardedeu, realitzat amb metall.
Arqueologia industrial.

Doncs bé, aquesta no és cap excepció. Però hi ha un detall que salva les quatre naus dels Magatzems Cardedeu, al costat de la carretera de les Aigües. Es tracta de sengles relleus artístics de grans dimensions que decoren cada una de les entrades. 

Relleus escultòrics de Joan Nieto a les naus industrials de Magatzems Cardedeu.
Sols en relleu.

La temàtica de les obres és bàsicament abstracte, tot i que cada una presenta un escut diferent. En primer lloc apareix l’antic escut de Cardedeu, municipi on es troba l’empresa.  Pots veure que encara apareix la llegenda “Carrer i braç de Barcelona”. Aquestes paraules recorden un fet que es remunta al segle XIV, pel qual la vila deixa d’estar sota el jou feudal i obté els mateixos drets i deures que la ciutat de Barcelona.

Relleus escultòrics de Joan Nieto a les naus industrials de Magatzems Cardedeu.
Carrer i braç de Barcelona.

A les dues façanes següents hi ha l’escut heràldic del cognom Cortés, propietari del negoci, tot i que amb lleugeres variacions. Probablement la primera fa esment al pare i la següent al fill, qui regenta la companyia des del 2006. Finalment, a la darrera nau apareix l’escut de Barcelona.

Cal fixar-s’hi bé per descobrir que els relleus estan fets amb petites peces mecàniques, com engranatges i cargols, que creen formes dinàmiques i ondulants. No obstant això, l’empresa es dedica a guardar materials i com a traster.

Relleus escultòrics de Joan Nieto a les naus industrials de Magatzems Cardedeu.
Barcelona al mural.

L’artista total

Els murals daten del 1986 i estan signats per J. Nieto. Si no vaig errat, es tracta de Joan Nieto i Gras, un polifacètic artista badaloní, més conegut per altres creacions molt diferents d’aquesta. De ben jove, Nieto va abandonar l’avorrida feina de delineant i començà a dibuixar contes i també feia actuacions de màgia al Poble Espanyol juntament amb el seu germà. 

El 1951 va idear un aparell que ajudava a dibuixar còmics més fàcilment. Poc després va treure al mercat un visor de cartó -després utilitzaria el plàstic- que permetia visualitzar els contes en relleu. D’altra banda va realitzar murals ceràmics que encara perduren en diverses poblacions, com a Calella. Aquest vessant devia impressionar el xa de Pèrsia qui li va encomanar la realització de cinquanta murals amb passatges de l’Alcorà.

Així mateix, Nieto va dissenyar ampolles de licors. Per exemple, si tens una edat, potser recordaràs una que representava el cap de Napoleó o una altra que tenia forma de cafetera. Aquestes són tan sols algunes de les moltes facetes creatives d’aquest artista conegut popularment amb malnom de Gargot.

Signatura de Joan Nieto i Gras el 1986, conegut com a "Gargot". a
La signatura de l’artista.

Correcció i coratge

Ara ens centrem en els escuts que apareixen als relleus escultòrics de Joan Nieto a Cardedeu. Pel que sembla, el cognom Cortés va tenir el bressol a l’Aragó i d’allà s’estengué per tota la península. Deriva de l’adjectiu que defineix la persona que actua amb educació i correcció -cortesia-, per la qual cosa podria ser que en un principi fos un atribut i no un cognom. Els cors de l’escut fan esment al fervent amor a Déu i al proïsme. Les torres tenen a veure amb la força, el poder i el coratge -la fortalesa-.

Relleus escultòrics de Joan Nieto a les naus industrials de Magatzems Cardedeu.
Els cors dels Cortés.

Abans de marxar

Però aquestes naus encara tenen algun detall més que cal observar de prop. En primer lloc, veuràs uns plafons escultòrics a les parets amb la imatge de Sant Jordi. Estan una mica malmeses, però m’atreviria a dir que també van ser realitzades per Joan Nieto. Per acabar, els rètols de l’empresa que, tot i que molt desgastats pel pas del temps, són un important element que caldria preservar com a part del patrimoni industrial.

Escultura de Sant Jordi en una nau de Magatzems Cardedeu.
El Jordi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Camí de les Aigües, nau 3. Cardedeu

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).