Església de Sant Valentí de Salarsa a Camprodon.

Sant Valentí de Salarsa

Si un dia passeu de llarg de Camprodon (Ripollès), us equivoqueu i agafeu un camí que us destrossa el xassís del cotxe i arribeu a Salarsa, que són dues masies perdudes al mig d’enlloc, que sapigueu que hi ha una aconsellable passejada fins a una bonica ermita romànica, en un indret que sembla de postal: Sant Valentí de Salarsa.

Sant Valentí de Salarsa

Tot i que documentada al segle X, en segles posteriors hi van afegir un porxo i el campanar.

L’indret és per aturar-s’hi una bona estona, contemplar l’esplèndid paisatge i deixar que els nanos corrin pel camp.

Per als més caminadors, el camí segueix fins a Beget.

Un sant romàntic

Conegut per Valentí de Roma, diu la tradició que aquest màrtir del segle III va ser un metge que es va convertir al cristianisme, arribant a sacerdot. El problema és que casava als militars, cosa totalment prohibida per l’emperador Claudi II, qui considerava que la vida militar i familiar eren tasques incompatibles.

I ja se sap que fer enfadar un alt dirigent és perillós. En aquest cas, el van detenir, el van deixar ben baldat a cops de pedres i bastons i finalment li van tallar el cap, part que encara es conserva en una església de Roma.

D’aquí a ser considerat patró d’una de les festes més ensucrades i cursis, va ser un pas.

De totes maneres, sembla que l’església catòlica va introduir la veneració d’aquest sant de sospitosa veracitat, el mateix dia que se celebrava una festa pagana romana ben pujada de to.

Pel que sembla, al segle XIX, tot examinant el contingut d’unes capsetes procedents d’aquest lloc, van trobar uns ossos amb un certificat que autentificava que les relíquies pertanyien a Valentí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop