Breda. Monestir de Sant Salvador

Breda i el mossèn indignat

He fet una sortida amb un amic i hem anat amb moto a conèixer Breda (La Selva), entre d’altres indrets.

Breda. Monestir de Sant Salvador

Monestir de Sant Salvador.

El primer que ens sorprèn és l’imponent campanar del segle XI que es veu de tot arreu. És la part més antiga del monestir de Sant Salvador. La resta es va anar acabant en els cinc segles posteriors.

Per això trobem estils força diferents entre la nau, el (que queda del) claustre i la no gaire interessant (per a mí, és clar) façana.

Breda. Monestir de Sant Salvador

Claustre del monestir.

Hem passejat per la sagrera, un espai entorn del monestir que gaudia de protecció, hem vist el recuperat pati de l’abadia i també l’església de Santa Maria, actualment Casa de la Vila i museu.

Breda. Església de Santa Maria

Campanar de l’Església de Santa Maria.

Per una vegada que trobem una església oberta no és cas de fer el lleig i marxar sense entrar. Però, oh decepció, un gran bastida oculta tot el sostre de la nau. Per sort, la magnífica rosassa es pot veure bé i li hem fet unes fotografies.

En aquell moment apareix darrera nostre el mossèn, rondinant perquè no li haviem demanat permís per fer fotografies: “…clar ara ja no hi ha educació i la gent entra i fa el que vol,…”.

Breda. Monestir de Sant Salvador

Rosassa del Monestir de Sant Salvador (el motiu de la ofensa…).

Molt amablement ens hem disculpat dient-li que no hi havia ningú quan hem entrat i no sabiem que calia tenir permís, però ell ha continuat la seva lletania, totalment ofès pel què semblava haver considerat tot un ultratge. Ens hem tornat a disculpar, però ell ja havia entrat en un bucle sense fi, repetint el mateix. Veient que allò era un monòleg sense possibilitat d’entesa, hem fet mutis i hem marxat.

Estimat mossèn: sento molt haver-lo indignat d’aquesta manera. Reitero les disculpes que no ha volgut escoltar. No obstant, si tant l’ofèn que fem fotografies, no estaria de més indicar-ho amb un cartell a l’entrada. Em pregunto què hagués fet Jesús en la mateixa situació que vostè. Potser s’hauria acostat, com han fet molts altres amables mossèns d’esglésies que he visitat i haguéssim tingut una enriquidora conversa.

Breda. Museu Josep Aragay

Museu Josep Aragay.

Un cop ens ha donat l’aire, hem visitat el petit museu que acull l’obra de Josep Aragay, artista i ceramista que potser coneixereu per la font de Santa Anna al Portal de l’Àngel de Barcelona.

Per cert, a diferència del mossèn, agraïm les amables explicacions donades per l’encarregat de l’exposició.

INFORMACIÓ PRÀCTICA