Terra de terrissaires

Si et dic que pensis en un lloc conegut per la seva ceràmica probablement mai em diràs Breda. Doncs bé, des del segle XV, potser abans, ja se’n té constància d’aquesta activitat que al segle XVIII va arribar a tenir un gremi propi de terrissaires. Avui fem un itinerari en moto per la Selva per descobrir una mica aquesta comarca.

Breda
Breda

Comencem!

Sortint de Vilassar de Mar, enfilem cap a Argentona per la C-1415c i la B-510 que passa per Dosrius i mena a Llinars del Vallès. Són carreteres tranquil·les, sinuoses i amb molta vegetació. Ens incorporem a la C-35 que passa per Sant Celoni, el tros més avorrit perquè hi ha molt de trànsit, és més recte i passa per polígons industrials.

Abans d’entrar a Hostalric trobem una sortida cap a Arbúcies. Compta 2,3 quilòmetres i a mà dreta hi ha el restaurant Grions, amb un gran aparcament a peu de carretera i una indicació per donar la volta i anar a un polígon de Sant Feliu de Buixalleu. Ves fins al final de l’aparcament i llavors veuràs a l’altre costat una carretera estreta que baixa cap a la riera. Si t’hi fixes bé, també hi ha una indicació cap a Gaserans.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Llorenç de Gaserans.
Sant Llorenç de Gaserans.

Cal anar per allà. És una carretera bonica, estreta i ben asfaltada. En 2 quilòmetres trobaràs la indicació a mà dreta per anar a Gaserans. Només girar hi ha un aparcament i l’església de Sant Llorenç. Estira les cames i gaudeix del paisatge.

Després continua fins a Breda i aparca al carrer del Prat, davant el monestir de Sant Salvador i el seu impressionant campanar. Passeja pel centre històric i fes un cafè a la plaça de l’Església. Pots adquirir algun record fet de terrissa. Imprescindible visitar el Museu Municipal Josep Aragay, dedicat a aquest destacat ceramista del noucentisme.

Breda. Monestir de Sant Salvador, en moto per La Selva
Monestir de Sant Salvador.

L’ermita dels dos sants

Torna a la moto i baixa pel passeig de les Escoles (és el que comença davant el monestir). Tomba pel carrer Gispert de Jàfer i al final gira a la dreta per l’avinguda de Can Guilleumes, que després es converteix en carrer Tramuntana. A cada cruïlla cal seguir sempre el camí de la dreta fins que vegis l’ermita de Sant Llop, força restaurada i en un indret que donen ganes de quedar-s’hi.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop, en moto per La Selva
Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop.

La tornada

Torna enrere uns 350 metres, però aquest cop, a la cruïlla segueix pel carrer de l’Ermita que després és carrer de Sant Llop fins a trobar la GI-552. Segueix-la a la dreta i aniràs a parar a la C-35 (la carretera avorrida). Un cop passat Sant Celoni pren el desviament que assenyala per anar a l’AP-7, però segueix recte per la C-61 en direcció a Vallgorguina i Arenys de Mar.

Abans d’arribar a Arenys de Munt hi ha una cruïlla que fa dubtar. Cal continuar pel mig en direcció N-II. Continua baixant i acabaràs a l’N-II. Gira a la dreta en direcció a Barcelona per fer el camí de tornada. I així finalitzem aquesta ruta en moto per la Selva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Distància: 105 quilòmetres des de Vilassar de Mar. Itinerari semi circular.

Què visitar

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).