Dos càntirs en una finestra de Breda.

Terra de terrissaires

Si us dic que penseu en un lloc conegut per la seva ceràmica probablement mai em direu Breda. Doncs bé, des d’el segle XV, potser abans, ja s’en té constància d’aquesta activitat que al segle XVIII va arribar a tenir un gremi propi de terrissaires. Avui fem un itinerari en moto per La Selva per descobrir una mica aquesta comarca.

Breda
Breda

Comencem!

Sortint de Vilassar de Mar, enfilem cap a Argentona per la C-1415c i la B-510 que passa per Dosrius i mena a Llinars del Vallès. Són carreteres tranquil·les, sinuoses i amb molta vegetació. Ens incorporem a la C-35 que passa per Sant Celoni, el tros més avorrit perquè hi ha molt de trànsit, és més recte i passa per polígons industrials.

Abans d’entrar a Hostalric trobem una sortida cap a Arbúcies. Compteu 2,3 quilòmetres i a mà dreta hi ha el restaurant Grions, amb un gran aparcament a peu de carretera i una indicació per donar la volta i anar a un polígon de Sant Feliu de Buixalleu. Arribeu fins al final de l’aparcament i llavors veureu a l’altre costat una carretereta que baixa cap a la riera. Si us hi fixeu bé també veureu una indicació cap a Gaserans.

Sant Llorenç de Gaserans, en moto per La Selva
Sant Llorenç de Gaserans.

Cal anar per allà. És una carretera bonica, estreta i ben asfaltada. En 2 quilòmetres trobareu la indicació a mà dreta per a Gaserans. Només girar trobareu un aparcament i l’església de Sant Llorenç. Estiureu les cames i gaudiu del paisatge.

Després continueu fins a Breda i aparqueu al carrer del Prat, davant el monestir de Sant Salvador i el seu impressionant campanar. Visiteu el centre històric i feu un cafè a la plaça de l’Església. Compreu algun record fet de terrissa.

Breda. Monestir de Sant Salvador, en moto per La Selva
Monestir de Sant Salvador.

L’ermita dels dos sants

Torneu a la moto i baixeu pel passeig de les Escoles (és el carrer que comença davant el monestir), tombeu pel carrer Gispert de Jàfer i al final gireu a la dreta per l’avinguda de Can Guilleumes que després es converteix en carrer Tramuntana. A cada cruilla heu de seguir sempre el camí de la dreta fins que veieu l’ermita de Sant Llop, força restaurada i en un indret que donen ganes de quedar-s’hi.

Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop, en moto per La Selva
Riells i Viabrea. Ermita de Sant Llop.

La tornada

Torneu enrera uns 350 metres però aquest cop, a la cruilla seguiu pel carrer de l’Ermita que després és carrer de Sant Llop fins trobar la GI-552 que seguireu a la dreta i anireu a parar a la C-35 (la carretera avorrida). Un cop passat Sant Celoni preneu el desviament que assenyala per anar a l’AP-7, però seguim recte per la C-61 direcció Vallgorguina i Arenys de Mar.

Abans d’arribar a Arenys de Munt hi ha una cruilla que fa dubtar. Heu de seguir pel mig direcció N-II. Aneu baixant i acabareu a l’N-II. Gireu a la dreta, direcció Barcelona per fer el camí de tornada. I així finalitzem aquesta ruta en moto per La Selva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol amb les indicacions

Distància: 105 quilòmetres desde Vilassar de Mar. Itinerari semi circular (hi ha un tros comú).

Què visitar

Gaserans
Breda
Ermita de Sant Llop