Montfalcó Murallat

El peix que va sortir volant

Temps era temps quan van posar setge a un poble fortificat dalt d’un turó. Passaven els dies i la població no es rendia. Per desanimar-los, els enemics van enviar a dins dels murs una fletxa amb un tros de pa perquè veiessin que poc més aguantarien de fam i set. Per resposta, des de dins els hi van tornar una fletxa amb un peix com per dir “tenim de tot”. Desanimats, els atacants es van retirar.

Montfalcó Murallat

Aquesta llegenda s’explica sobre el poble de Montfalcó Murallat, a La Segarra, una petita vila closa dins les altes i ben conservades muralles del segle XI que han resistit el pas dels segles.

L’indret ha sigut escenari de la reconquesta cristiana, de les turbulentes baralles entre nobles a l’Edat Mitjana i de la guerra civil catalana (segle XV) quan va resistir el setge de Jaume II.

Montfalcó Murallat

Una única porta dona entrada al minúscul recinte d’estrets carrerons. Dins trobem la placeta porxada amb la cisterna comunitària que recollia l’aigua de la pluja, el forn i l’església romànica.

Motfalcó Murallat

Hi ha tan poc espai que la façana de l’església no es pot veure, ja que és a dos pams de la paret d’una casa. Però tot té l’encant d’un lloc de llegenda.

Montfalcó Murallat

INFORMACIÓ PRÀCTICA