Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Calaf.

El dia que les paraules es van glaçar

Itinerari per Calaf (Anoia).

Explica la llegenda que un gèlid dissabte de mercat a Calaf, ni venedors ni compradors es podien fer entendre, ja que les paraules quedaven glaçades només sortir dels llavis.

Però cap al migdia el sol va començar a escalfar i totes les paraules es van desglaçar produint un insuportable terrabastall. Des d’aleshores es coneix la dita “sembla el mercat de Calaf” quan hi ha un gran xivarri o diverses persones parlen alhora sense escoltar-se.

Plaça Gran
La Plaça Gran.

Aquesta població és al nord de l’Anoia, un altre d’aquells llocs que passem de llarg a tota castanya quan anem per l’autovia. I és una llàstima, perquè té el seu encant. Et proposo un petit itinerari per Calaf per descobrir tot el que ens amaga.

Amunt

Per començar, ves fins a la plaça dels Arbres, on actualment es fa el mercat el dissabte. Si l’oficina de turisme és oberta, pots demanar informació. Si no, enfila pel carrer Sant Jaume (veuràs el campanar al fons).

Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Calaf.
Església de Sant Jaume.

Tot seguit arribaràs a la Plaça Gran (segle XVI) on va tenir lloc la llegenda. Gaudeix de l’espai, els porxos, les arcades irregulars, les façanes i, naturalment, de l’esvelt campanar acabat el 1889.

Entre l’ajuntament i l’església hi ha un petit passadís que et durà al darrere de l’església. Dona la volta pel carrer del Born i torna a la plaça.

Itinerari per Calaf
La Plaça Gran.

Seguim amunt pel carrer Xuriguera i passarem per sota d’un dels portals de la ciutat del segle XVI. A continuació, dalt d’un turó veuràs les restes del castell del segle XII, força reconstruit.

Avall

Pots donar la volta però no entrar-hi. Així que tornem un trosset pel mateix carrer i ens desviem a mà dreta. Anirem a parar a un altre portal i a l’edifici de l’antic hospital de la mateixa època, amb una torre quadrada.

Hi ha alguna altra cosa per veure, però com que queda fora del centre, t’ho perdono 😉

Itinerari per Calaf
L’Hospital.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop