Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.

El peix que va sortir volant

Visita a Montfalcó Murallat (Segarra).

Temps era temps quan van posar setge a un poble fortificat dalt d’un turó. Passaven els dies i la població no es rendia. Per desanimar-los, els enemics van enviar a dins dels murs una fletxa amb un tros de pa perquè veiessin que poc més aguantarien de fam i set.

Per resposta, des de dins els hi van tornar una fletxa amb un peix com per dir “tenim de tot”. Desanimats, els atacants es van retirar.

Les muralles

Aquesta llegenda s’explica sobre el poble de Montfalcó Murallat, a La Segarra, una petita vila closa dins les altes i ben conservades muralles del segle XI que han resistit el pas dels segles.

Pel que sembla, hi ha un túnel que arriba fins a la població veïna de les Oluges, per on els seus habitants haurien portat els aliments per sobreviure.

Des del segle XI es coneix l’existència d’aquest indret. Aquest castell ha sigut escenari de la reconquesta cristiana, de les turbulentes baralles entre nobles a l’Edat Mitjana i de la guerra civil catalana (segle XV) quan va resistir el setge de Jaume II.

Aquarel·la de la vila medieval de Montfalcó Murallat.

Montfalcó Murallat: visita a una altra dimensió

Una única porta dona entrada al minúscul recinte d’estrets carrerons. Dins trobem la placeta porxada amb la cisterna comunitària que recollia l’aigua de la pluja, el forn i l’església romànica.

Des d’aquesta plaça surten dos carrers. Un ressegueix la muralla per l’interior. L’altra, passant sota trams coberts, ens porta fins a l’església de Sant Pere. El temple es va construir al segle XI aprofitant una torre rodona de defensa.

Visita a Montfalcó Murallat

Hi ha tan poc espai que la façana de l’església no es pot veure, ja que és a dos pams de la paret d’una casa. Però tot té l’encant d’un lloc de llegenda.

Visita a Montfalcó Murallat

I aquí finalitzem aquesta visita per Montfalcó Murallat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop