Per terres de la reconquesta

Et proposo un itinerari entre l’Anoia i la Segarra, resseguint poblacions que són tan a prop i tan desconegudes per la majoria de nosaltres.

Per començar, quan arribis a Manresa desvia’t per l’autovia A-2 (C-25) fins a Calaf on pots dedicar una estona per veure la magnífica plaça porxada, conèixer la seva llegenda i admirar l’esvelt campanar, així com veure el (que queda del) castell i l’Hospital amb la seva torre quadrada.

L'impressionant campanar de l'església de Calaf.
Calaf.

Entrem a la Segarra

A continuació segueix per l’N-141a, una sinuosa carretera que et permetrà descobrir els bonics paisatges de la Segarra. En arribar a Sant Ramon és imprescindible visitar el descomunal monestir del segle XVII, altrament conegut com a l’Escorial de la Segarra.

Santuari de Sant Ramon Nonat, al municipi de Sant Ramon.
Santuari de Sant Ramon Nonat.

Tot seguit, a la sortida de Sant Ramon hi ha la bonica església romànica de Sant Jaume. De fet es troba a l’antic nucli de La Manresana que el 1940 s’uní amb Portell i junts van crear el municipi de Sant Ramon. Edificada el 1742, l’església havia estat la parròquia. Encara es pot veure alguna resta del primitiu edifici romànic.

Església de Sant Jaume, al municipi de Sant Ramon.
Església de Sant Jaume. La Manresana.

La propera parada serà Les Oluges, dues poblacions que es van fusionar i que paga la pena aturar-s’hi per admirar el notable castell renaixentista del segle XVI i l’església. El topònim prové dels Oluja, família que durant l’època medieval senyorejava aquest territori.

En realitat, fins al segle XIX hi havia dos poblacions: l’Oluja Sobirana o Alta i l’Oluja de Baix o Jussana. Finalment es fongueren en un únic municipi.

Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Les Oluges.
Les Oluges.

Molt a prop trobem Montfalcó Murallat, una magnífica vila closa dins les muralles que és imprescindible visitar i conèixer la seva divertida llegenda.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Panoràmica de Montfalcó Murallat.
Montfalcó Murallat.

Seguidament, enfilem cap a Sant Guim de Freixenet on podràs contemplar el celler cooperatiu construït per Cèsar Martinell en estil modernista.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Celler cooperatiu de Sant Guim de Freixenet.
Sant Guim de Freixenet.

Entrem a l’Anoia

Ens desviem per la tranquil·la BV-1001 amb espectaculars paisatges de l’Anoia i els impressionants parcs eòlics, que et poden donar una idea de com bufa aquí el vent.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Molins de vent a l'Anoia.
L’Anoia. Molins eòlics.

Val la pena desviar-te un quilòmetre fins a Segur per gaudir encara més d’aquest indescriptible entorn.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Panoràmica.
Panoràmica de l’Anoia des de Segur.

Finalment, la darrera parada la farem a Sant Martí Sesgueioles, un bonic poble amb el fet curiós que té el campanar als afores.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Església de Sant Martí Sesgueioles.
Església de Sant Martí Sesgueioles.

Per acabar, continuant per la carretera arribaràs a Calaf. Aquí pots enllaçar novament amb l’autovia, per tornar després d’haver fet aquest itinerari entre l’Anoia i la Segarra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).