Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Les Oluges.

Per terres de la reconquesta

Et proposo un itinerari entre l’Anoia i la Segarra, resseguint poblacions que són tan a prop i tan desconegudes per la majoria de nosaltres.

Per començar, quan arribis a Manresa desvia’t per l’autovia A-2 (C-25) fins a Calaf on pots dedicar una estona per veure la magnífica plaça porxada, conèixer la seva llegenda i admirar l’esvelt campanar, així com veure el (que queda del) castell i l’Hospital amb la seva torre quadrada.

L'impressionant campanar de l'església de Calaf.
Calaf.

Entrem a la Segarra

A continuació segueix per l’N-141a, una sinuosa carretera que et permetrà descobrir els bonics paisatges de la Segarra. En arribar a Sant Ramon és imprescindible visitar el descomunal monestir del segle XVII, altrament conegut com a l’Escorial de la Segarra.

Santuari de Sant Ramon Nonat, al municipi de Sant Ramon.
Santuari de Sant Ramon Nonat.

Tot seguit, a la sortida de Sant Ramon hi ha la bonica església romànica de Sant Jaume. De fet es troba a l’antic nucli de La Manresana que el 1940 s’uní amb Portell i junts van crear el municipi de Sant Ramon. Edificada el 1742, l’església havia estat la parròquia. Encara es pot veure alguna resta del primitiu edifici romànic.

Església de Sant Jaume, al municipi de Sant Ramon.
Església de Sant Jaume. La Manresana.

La propera parada serà Les Oluges, dues poblacions que es van fusionar i que paga la pena aturar-s’hi per admirar el notable castell renaixentista del segle XVI i l’església. El topònim prové dels Oluja, família que durant l’època medieval senyorejava aquest territori.

En realitat, fins al segle XIX hi havia dos poblacions: l’Oluja Sobirana o Alta i l’Oluja de Baix o Jussana. Finalment es fongueren en un únic municipi.

Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Les Oluges.
Les Oluges.

Molt a prop trobem Montfalcó Murallat, una magnífica vila closa dins les muralles que és imprescindible visitar i conèixer la seva divertida llegenda.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Panoràmica de Montfalcó Murallat.
Montfalcó Murallat.

Seguidament, enfilem cap a Sant Guim de Freixenet on podràs contemplar el celler cooperatiu construït per Cèsar Martinell en estil modernista.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Celler cooperatiu de Sant Guim de Freixenet.
Sant Guim de Freixenet.

Entrem a l’Anoia

Ens desviem per la tranquil·la BV-1001 amb espectaculars paisatges de l’Anoia i els impressionants parcs eòlics, que et poden donar una idea de com bufa aquí el vent.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Molins de vent a l'Anoia.
L’Anoia. Molins eòlics.

Val la pena desviar-te un quilòmetre fins a Segur per gaudir encara més d’aquest indescriptible entorn.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Panoràmica.
Panoràmica de l’Anoia des de Segur.

Finalment, la darrera parada la farem a Sant Martí Sesgueioles, un bonic poble amb el fet curiós que té el campanar als afores.

Itinerari entre lAnoia i la Segarra. Església de Sant Martí Sesgueioles.
Església de Sant Martí Sesgueioles.

Per acabar, continuant per la carretera arribaràs a Calaf. Aquí pots enllaçar novament amb l’autovia, per tornar després d’haver fet aquest itinerari entre l’Anoia i la Segarra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més